Χρονόμετρο

    «Ματωμένος» ουρανός πάνω από τη Μακεδονία – Γιατί κοκκίνησε ο ουρανός;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς και σπανιότητας είχαν την τύχη να απολαύσουν οι κάτοικοι στον νυχτερινό θόλο της Βόρειας Ελλάδας όπου έκανε την εμφάνισή του ένα ουράνιο φαινόμενο κοινό στους πόλους από όπου και αντλεί την ονομασία του, Βόρειο ή Νότιο Σέλας, σπανιότατο όμως σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη όπως η Ελλάδα.

    Το φαινόμενο, στην κόκκινη εκδοχή του, έγινε ορατό έως τα Βαλκάνια, αλλά και νοτιότερα εντός ελλαδικού χώρου, σε Σέρρες και άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, το φαινόμενο προκάλεσε μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.

    Γιατί κόκκινο

    Οπως εξηγεί σχετικό δημοσίευμα του Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βόρειου Σέλαος οφείλεται σε «συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), έπειτα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη».

    Από την άλλη, η σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή φωτονίων που εκπέμπουν πράσινο χρώμα – εξού και το σύνηθες πρασινωπό χρώμα του Βόρειου Σέλαος.

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κολλυδά, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο του Σέλαος στη χώρα μας. Τελευταία φορά που έγινε ορατό και, μάλιστα, στην Αθήνα ήταν στις 20 Νοεμβρίου του 2003.

     

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.