Χρονόμετρο

    Λατομεία μαρμάρου: Απασχολεί η αποκατάσταση και οι εγγυητικές

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σύσκεψη χθες για τους περιβαλλοντικούς όρους των λατομείων Καβάλας-Δράμας   

    Σύσκεψη για το θέμα της αποκατάστασης των λατομείων που εδράζουν σε Καβάλα και Δράμα είχε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην νομαρχίας στο διοικητήριο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Βαβίας, με μέλη του συνδέσμου μαρμάρων από τις δύο περιφερειακές ενότητες και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων των δύο περιοχών.

    Μιλώντας στο «Χ» στο περιθώριο της σύσκεψης, ο κ. Βαβίας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της περιφερειακής συνείδησης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρουν σε ζητήματα που έρχονται προς ψήφιση στις επιτροπές αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος.

    «Μέσα σ’ αυτά είναι οι ανεμογεννήτριες και τα λατομεία. Ερχόμαστε, λοιπόν, σε μια από τις δύο περιοχές που είναι καθ’ ύλην αρμόδιες, αφού σε Καβάλα και Δράμα βρίσκεται το 90% των λατομείων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πανελλαδικά. Θέλουμε να διαπιστώσουμε τι αποκαταστάσεις γίνονται, ποια τα προβλήματα που υπάρχουν, όχι τόσο στη λειτουργία, όσο στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, αν υπάρχουν οι εγγυητικές επιστολές και αν αυτές εκπίπτουν ή αν γίνονται οι κατάλληλες διαμορφώσεις κατόπιν. Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα των ανεμογεννητριών. Βλέπουμε διαρκώς να γίνονται αιτήσεις.

    ΣΥΣΚΕΨΗ-ΜΑΡΜΑΡΑ (2)Δεν είναι μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ ή η ΔΕΗ και ποιος θα πάρει το παραγόμενο ρεύμα για αξιοποίηση. Είναι και η οπτική ρύπανση. Ένα ακόμη βασικό ζήτημα είναι το κατά πόσον υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη κι αν από τους τζίρους γυρνάνε κάποια ποσά στους δήμους για να πραγματοποιήσουν ορισμένα έργα».

    Όσο για το αν υπάρχει μέριμνα για την αποκατάσταση των λατομείων σε Καβάλα, Δράμα και Θάσο, ο κ. Βαβίας απάντησε ότι «όταν κάτι καταστρέφεται, δύσκολα ξαναγίνεται».

    Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες τόνισαν κατ’ επανάληψη στον κ. Βαβία ότι δέχονται «κυνηγητό» από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, παρόλο που τηρούν σε πολλές περιπτώσεις τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για το περιβάλλον, ενώ αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν για την υψηλή φορολόγηση και τους έμμεσους φόρους, σε μια περίοδο που «ματώνουν» οικονομικά, προσπαθώντας να κρατήσουν ανέγγιχτες τις θέσεις εργασίας.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.