Χρονόμετρο

  ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ: Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου, κοντά στους μαθητές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το παράρτημα Κενταύρου του ΣΔΕ Ξάνθης και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας, ενώ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα Πομακοχώρια και να παρουσιάσει το τελευταίο της βιβλίο «Μετά φόβου» σε Ξάνθη και Κομοτηνή

   

   

   

   

  ΓΡΑΦΕΙ Η ΟΛΓΑ ΜΑΜΑΛΗ

  Η συγγραφέας  κ. Ελένη Πριοβόλου, στο  πλαίσιο του ταξιδιού που πραγματοποίησε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με αφορμή την πρόσκληση που της απηύθυνε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης (η Υποδιευθύντρια κ. Όλγα Μάμαλη και η Υπεύθυνη παραρτημάτων ΣΔΕ Ξάνθης κ. Ελένη Μποφιλίου) επισκέφθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου το παράρτημα Κενταύρου του ΣΔΕ Ξάνθης, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές του σχολείου, με αφορμή το έργο της «Οι φύλακες των αστεριών». Οι μαθητές είχαν διαβάσει και επεξεργαστεί  το βιβλίο στο πλαίσιο project φιλαναγνωσίας.

   

  Οι μαθητές μίλησαν οι ίδιοι για τις εμπειρίες τους και τα βιώματά τους που συγγενεύουν με εκείνα  που πραγματεύεται  η συγγραφέας στο εν λόγω έργο της. Στη συνέχεια, η κ. Πριοβόλου, που τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Πομακοχώρια  και τη ζωή των κατοίκων σε αυτά (τα επισκέπτεται συχνά τα τελευταία οκτώ χρόνια) είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί επί μακρόν σε αυτά και να βαθύνει την έρευνά της, η οποία την εφοδιάζει και με συγγραφικό υλικό για μελλοντικά πονήματα.

   

  Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου η συγγραφέας επισκέφθηκε το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας, στο οποίο την περασμένη χρονιά είχε συσταθεί επίσης ομάδα φιλαναγνωσίας που μελέτησε, μεταξύ άλλων και το έργο της συγγραφέως «Οι φύλακες των αστεριών». Μαθητές και Φιλόλογοι καθηγητές του σχολείου, ενός σχολείου δραστήριου στα πολιτισμικά πράγματα της πόλης,  είχαν την τύχη να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση γύρω από τη συγγραφική δραστηριότητα και να «εισβάλουν» στο συγγραφικό εργαστήρι.

   

  Και για τα δύο σχολεία τα κέρδη των μαθητών υπήρξαν πολλαπλά. Η συνάντηση με μια από τις πιο σημαντικές «γραφίδες» στη σημερινή Ελλάδα, τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν άνθρωπο που ως παλμογράφος της εποχής καταγράφει και αποτυπώνει την ένταση της επικαιρότητας και του γίγνεσθαι μέσα από το φίλτρο της τέχνης. Τα παιδιά ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με την άλλη Ελλάδα της δημιουργίας και της αισιοδοξίας, με την προϋπόθεση ότι θα ανακληθούν και θα ‘ρθουν στο φως οι υγιείς δυνάμεις που διαθέτει ο λαός και ο τόπος μας. Τέλος δια του διαλόγου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το μοντέρνο, το βιωματικό, το ζωντανό, το δραστικό, το ανοιχτό σχολείο, που επικοινωνεί με την κοινωνία και βρίσκεται σε διαρκή διάλογο μαζί της, χωρίς να επαναπαύεται στους συμβατικούς τρόπους και μέσα διδασκαλίας, αλλά αναζητώντας  διαρκώς  τρόπους  να τα ανανεώσει.

   

  Το ταξίδι της κ. Πριοβόλου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου με τίτλο «Μετά φόβου» σε βιβλιοπωλείο της Ξάνθης την Τετάρτη και της Κομοτηνής την Πέμπτη το απόγευμα αντίστοιχα.

   

  Η κ. Πριοβόλου γεννήθηκε το 1959 στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνίας και ζει στην Αθήνα Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ασχολείται πάνω από 30 χρόνια με τη συγγραφή, Παιδικού και Εφηβικού Μυθιστορήματος, καθώς επίσης και Μυθιστορημάτων για μεγάλους.

   

  Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου.

  Η τάση της να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι ,το οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα. Την ενδιαφέρει η καταφυγή στις ιστορικές πηγές και η ανασύσταση του νεοελληνικού βίου, με απώτερο στόχο την κατανόηση του χτες κι του σήμερα.

   

  Για να αναφέρουμε ορισμένα μόνο έργα της: «Το σύνθημα», «Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού»,«Όνομα για καθωσπρέπει κλόουν» και η τριλογία των Αθηνών με τα έργα « Όπως ήθελα να ζήσω» , «Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω», «Το τέλος του γαλάζιου ρόδου».

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.