Χρονόμετρο

    Τι δουλειά έχει η Τate και η Foam στην Καβάλα;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τα residencies είναι μια χρηματοδοτική ανάσα σε έναν κόσμο που σφίγγει διαρκώς τη θηλιά στον λαιμό όσων ασχολούνται με τις τέχνες. Tο Lucy Art Residency έγινε ήσυχα και με σε χαμηλούς τόνους για πρώτη φορά το 2017 και συνεχίζεται φέτος δίνοντας την ευκαιρία σε έναν καλλιτέχνη να περάσει ένα δημιουργικό καλοκαίρι.

     

    Καλλιτέχνης, μόνος ή μόνη με έδρα την Ευρώπη ή την ευρύτερη Μεσόγειο φιλοξενείται για δυο εβδομάδες σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Γνωρίζει την τοπική καλλιτεχνική και μη κοινότητα, την πόλη, την κοινωνία. Παίρνει ερεθίσματα, περνάει καλά και έχει μόνο μια βασική υποχρέωση: να δημιουργήσει ένα έργο μετά το πέρας της φιλοξενίας του και πάλι με τα έξοδα πληρωμένα. Αυτές είναι οι προδιαγραφές για το Lucy Art Residencylucyartresidency.com το οποίο πραγματοποιείται στην Καβάλα και όσοι δελεαστήκατε έχει διορία έως τις 7 Φεβρουαρίου για να δηλώσετε συμμετοχή.

     

    Για όσους δεν έχουν ακούσει τον όρο, residency ονομάζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Φιλοξενία σε μεγάλες πρωτεύουσες, σε απομακρυσμένες γωνιές της Γης αλλά ακόμα και μέσα σε τραμ στο Τορίνοprogettodiogene.eu ή σε αεροδρόμιο στο ΜπρισμπέινArtist in Residence | Brisbane Airport. Ένα απαραίτητο βάπτισμα πυρός εάν είσαι ανερχόμενος καλλιτέχνης, ένας ιδανικός τρόπος για να κάνεις γνωριμίες στον χώρο, να καλλιεργήσεις τις καλλιτεχνικές σου επιδιώξεις αλλά και μια χρηματοδοτική ανάσα σε έναν κόσμο που σφίγγει διαρκώς τη θηλιά στον λαιμό όσων ασχολούνται με τις τέχνες.

     

     

    Το Lucy Hotel στην Καβάλα.

    Και επειδή δεν όλα στη ζωή κέρδος, γνωριμίες και ανέλιξη, τα residencies («διακοπές για εργασιομανείς» για ορισμένους), προσφέρουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου σε τόσες διαφορετικές και εναλλακτικές δόσεις όσοι και οι καλλιτέχνες που κάνουν αιτήσεις στα απ’ άκρη σε άκρη της υφηλίου προγράμματα. Από το Rolex mentor and Protégérolexmentorprotege.com στην Ελβετία όπου ο protégé έχει λαμβάνειν 22.000 ευρώ για τα έξοδα κίνησης (τα έξοδα διαβίωσης εννοείται ότι είναι πληρωμένα) και άλλα 22.000 ευρώ για να δημιουργήσει ένα έργο, έως τα Bauhaus ResidenciesBauhaus Residence | Bauhaus Foundation Dessau στο Ντεσσάου, όπου οι συμμετέχοντες διαμένουν σε σπίτια που σχεδίασε ο Walter Gropius και όπου φιλοξενήθηκαν καλλιτέχνες όπως οι Paul Klee και Wassily Kandinsky.

     

    Στην Καβάλα γίνονται πράγματα

    Στα δικά μας όμως. Yπάρχουν και residencies που έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν ανθρώπους και να δημιουργήσουν κοινότητες καλλιτεχνών σε πόλεις όπου η τέχνη δεν βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Lucy art Residency ξεκίνησε πέρυσι στην Καβάλα με σκοπό «την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας στην πόλη και τη δημιουργία ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς του καλλιτεχνικού χώρου».

     

    Η εκκίνηση το 2017 ήταν αθόρυβη, μια διακριτική δημιουργική δύναμη στην πόλη μέσα από την δεκαπενθήμερη παρουσία ενός καλλιτέχνη με έδρα του την Ευρώπη ή την ευρύτερη Μεσόγειο (συγκεκριμένα τη Γαλλία, όπως αποδείχτηκε τελικά). Αθόρυβη αλλά με το απαραίτητο κύρος καθως στην επιτροπή επιλογής συμμετείχαν προσωπικότητες όπως η τέως πλέον επιμελήτρια στην Tate Modern, Shoair MavlianΤο βιογραφικό της στην Tate, και η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης στο Μουσείο Φωτογραφίας Foam του Άμστερνταμ, Kim Knopperskimknoppers.nl.

     

    Παρόλα αυτά (ή ακριβώς χάρη σε όλα αυτά) συγκέντρωσε 200 αιτήσεις και μάλιστα από αξιόλογους δημιουργούς από την Ευρώπη. «Ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξουμε ανάμεσα στους 15 επικρατέστερους καθώς ήταν εντυπωσιακά υψηλό το επίπεδο» θα πει η εικαστική φωτογράφος Μαρία Μιτζάλη, η οποία είναι ο ιθύνων νους του Lucy Art Residencylucyartresidency.com.

     

    Το ανοικτό κάλεσμα ενδιαφέροντος για τη δεύτερη διοργάνωση του Lucy Art Residency έχει θεματική την έννοια του «Ελεύθερου Χρόνου» και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο δημιουργίας. Όπως και στην πρώτη διοργάνωσή του, το residency απευθύνεται σε καλλιτέχνες που ασχολούνται με το ευρύτερο πεδίο της φωτογραφίας, όπως με τη video art και τα ψηφιακά μέσα. «Ορισμένες φορές όταν ακούει κάποιος για φωτογραφία το μυαλό του πηγαίνει στο φωτορεπορτάζ. Το κάλεσμα απευθύνεται σε φωτογράφους που ακολουθούν μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση. Κι εγώ πάντα λέω ότι είμαι φωτογράφος αλλά τελικά δείχνω installations. Δεν ξέρεις πώς θα καταλήξεις να δείξεις τη δουλειά σου» λέει η Μιτζάλη. Oύτε βεβαίως σε ποια γεωγραφική ζώνη της ίδιας σου της χώρας θα σε οδηγήσει η ζωή.

     

    Γιατί όσον αφορά στο Lucy Art Residency όλα ξεκίνησαν όταν η Μιτζάλη βρέθηκε να ζει για τρία χρόνια στην Καβάλα και τη Θάσο. Η αφορμή ήταν η ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης Lucy hotel, του ξενοδοχείου πέντε αστέρων το οποίο δανείζει το όνομά του στο residency καθώς αποτελεί τόπο διαμονής του εκάστοτε καλλιτέχνη. «Είχα βρεθεί μακριά από την Αθήνα, είχα χάσει τις επαφές μου και ήθελα να έρθω σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους μιλάμε μια κοινή γλώσσα. Σκέφτηκα, γιατί να μην κάνω κάτι στην Καβάλα; Η πόλη είναι όμορφη, παρουσιάζει ενδιαφέρον και οι κάτοικοί της έρχονται σε επαφή με την τέχνη μέσα από το Φεστιβάλ Φιλίππων αλλά και τον πολύ δραστήριο φωτογραφικό όμιλο της πόλης όπου φέτος μάλιστα διδάσκει και ο Στράτος Καλαφάτης. Επιπλέον, όπως διαπιστώσαμε μόλις αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε με τον εικαστικό Νικόλα Βεντουράκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του residency ο οποίος κινείται διεθνώς και γνωρίζει πολλούς επαγγελματίες του χώρου, η Δημωφέλεια (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καβάλας) δεν δίστασε να μας στηρίξει». Kαι η πόλη ακολούθησε, έστω, με κάποια δειλά βήματα. «Όταν ο περσινός καλλιτέχνης, Sylvain Couzinet-Jacquescouzinetjacques.com, παρουσίασε στο τέλος του residency τη δουλειά του σε μια ανοιχτή ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ήρθαν δεκάδες άνθρωποι χωρίς να έχουμε κάνει καμία δημοσίευση. Είναι σημαντικό ότι ο δήμος είναι θετικός στο εγχείρημα και φέτος θέλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο. Σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε και ένα workshop οπότε θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ΜΚΟ για να βρούμε κι άλλη χρηματοδότηση».

     

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

    ΠΗΓΗ: insidestory.gr


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.