Χρονόμετρο

    ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ: Ένα «γαλατικό χωριό» που ακόμη αντιστέκεται στην οικονομική κρίση

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το μοντέλο λειτουργίας των ιαματικών πηγών του Αγκίστρου και οι θλιβερές συγκρίσεις με τα Λουτρά Ελευθερών

     

     

    Εδώ και πολλές μέρες γινόμαστε δέκτες απόψεων, αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, με πεδίο τα Λουτρά Ελευθερών. Μιας πηγής πλούτου για την τοπική κοινωνία, που δυστυχώς, από λάθη του παρελθόντος, έλλειψη οραματισμού, διαχείρισης και στοιχειωδών οικονομοτεχνικών αντιλήψεων πέρασε στην αφάνεια.

     

    Αρκετά χιλιόμετρα βορειοδυτικά, στο Άγκιστρο Σερρών, οι κάτοικοι της περιοχής διαχειρίστηκαν με ιδανικό τρόπο την προίκα που τους έδωσε η φύση, αυτή της ιαματικής πηγής και κόντρα στα σημεία των καιρών, προτάσσοντας το μοντέλο της πολυμετοχικότητας, δημιούργησαν έναν περιβαλλοντικό παράδεισο, ο οποίος τους επέστρεψε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κέρδη.

     

    Η πρωτοβουλία της κοινότητας και τα προγράμματα Leader

     

    Ο αντιπρόεδρος της πολυμετοχικής εταιρείας λαϊκής βάσης και μέτοχος στην «Αναπτυξιακή Αγκίστρου ΑΕ», Γιώργος Τάσσης, μίλησε στο «Χ» για το πως συντελέστηκε αυτό το οικονομικό θαύμα.

     

    «Ανέκαθεν, η περιοχή μας είχε τις βάσεις. Υπήρχαν το παλιό βυζαντινό λουτρό του Αγκίστρου, που χρονολογείται κοντά στο 1000 μ.Χ., ίσως από τα παλαιότερα της χώρας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Άγκιστρο ήταν απαγορευμένη ζώνη και χρειάζονταν ειδικές άδειες. Τότε, η κοινότητα παίρνει την απόφαση να το αξιοποιήσει, όμως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ελάχιστα πράγματα είχαν γίνει, αφού στο ιδιοκτησιακό εμπλέκονταν και η Μητρόπολη. Σε εκείνο το σημείο, η παρατεταμένη ανομβρία έδωσε το έναυσμα στην κοινότητα κάπου στο 1998 να ενταχθεί στα προγράμματα Leader, να αναπαλαιώσει το βυζαντινό κτίριο, να κατασκευάσει ξενοδοχείο και να βάλει νέους λουτήρες. Το 2007 έγινε αναπαλαίωση του εσωτερικού του παλιού λουτρού, επεκτάθηκε το ξενοδοχείο και αναμορφώθηκε πλήρως ο περιβάλλων χώρος. Η πρωτοβουλία της κοινότητας, όμως, έφτασε στα όρια της… Υπήρξαν και ορισμένες αυθαιρεσίες, που ίσως θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παρέμβαση εισαγγελέα. Γεγονός είναι ότι αυτό άνοιξε μια ευκαιρία σε εμάς τους ντόπιους κατοίκους, που δε θέλαμε να αφήσουμε να πάει χαμένη όλη αυτή η πρωτοβουλία της κοινότητας. Τότε, έπεσε η ιδέα να γίνει μια εταιρεία πολυμετοχική, λαϊκής βάσης. Θα μπορούσε να συμμετέχει ένας κάτοικος ή που δραστηριοποιούνταν οικονομικά στο Άγκιστρο, βάζοντας π.χ. 1.000 ευρώ, ενώ τέθηκαν κι άλλα όρια, ώστε να μην μπορεί κάποιος να πάρει το πάνω χέρι», ανέφερε αρχικά ο κ. Τάσσης.

     

    «Γαλατικό χωριό» κατά της κρίσης

     

    Το αποτέλεσμα από τη σύσταση και λειτουργία αυτής της εταιρείας μέσα σε λίγα χρόνια ήταν εντυπωσιακό. Όπως τονίζει ο κ. Τάσσης, η σταδιακή αναβάθμιση των λουτρών συνέβαλε και στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, η οποία έφερε έντονη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και ευημερία για τους περίπου 600 κατοίκους της.

     

    Σήμερα, λειτουργούν 30 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται γύρω από τα ιαματικά λουτρά (ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καφέ και εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων). Το Άγκιστρο, το βορειότερο χωριό της Π.Ε. Σερρών, έφτασε να διαθέτει 400 κλίνες και υποδέχεται περίπου 80.000 λουόμενους και γενικότερα 100.000 άτομα ετησίως, που θέλουν να περάσουν στην περιοχή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες τους. «Αντιμετωπίσαμε κι εμείς πολλά προβλήματα, όπως με την αναγνώριση των ιαματικών πηγών. Ωστόσο, σήμερα, έχουμε να κάνουμε με μια απολύτως υγιής κατάσταση. Οι πηγές είναι αναγνωρισμένες στο όνομα της “Αναπτυξιακής Αγκίστρου Α.Ε.” και υπάρχει μια λειτουργική επιχείρηση, ενώ μπορώ να πω ότι παρόλο που χτυπηθήκαμε από την κρίση, έστω και καθυστερημένα, αντέχουμε και πατάμε γερά στα πόδια μας. Σε λίγες μέρες έχουμε τη γενική μας συνέλευση και το νέο δ.σ. θα δουλέψει το ίδιο σκληρά για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες μας», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Τάσσης.

     

    Τα «μυστικά», η ομοψυχία και τα… λαμόγια

     

    Ο Γ. Τάσσης είχε λάβει μέρος στην ανοιχτή συζήτηση, στα τέλη του περασμένου Απρίλη, στη Νέα Πέραμο, όπου τέθηκαν προβληματισμοί για την αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών και θέλησε να μοιραστεί τα μυστικά αυτού του επιτυχημένου μοντέλου στο Άγκιστρο. Που επί της ουσίας, δεν πρόκειται για… μυστικά, καθώς όπως τονίζει στο «Χ» αυτό που χρειάζεται είναι «ομοψυχία και να λείψουν διαχωριστικές γραμμές. Εκείνο το βράδυ, στη Νέα Πέραμο διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει αυτό το πνεύμα, να σας πω την αλήθεια. Βεβαίως, υπάρχει στη μέση κι ένας επενδυτής στην περίπτωση των Λουτρών Ελευθερών. Εμείς, στο Άγκιστρο βάλαμε στην άκρη τις πολιτικές διαφορές και τα συμφέροντα και πήγαμε ένα βήμα πιο κάτω, αξιοποιώντας τον πλούτο της περιοχής μας. Για να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται απόλυτη σύμπνοια, αλλά κι εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών που θα προσπαθήσουν να συστήσουν μια τέτοια εταιρεία. Κανείς δεν αμφισβήτησε όλα αυτά τα χρόνια στην “Αναπτυξιακή Αγκίστρου Α.Ε.” την ακεραιότητα των μελών του συμβουλίου της εταιρείας. Η τοπική κοινωνία της Καβάλας πρέπει να προτάξει την ανάπτυξη της περιοχής και να βάλει από κάτω το “εγώ”, αν θέλει να πετύχει κάτι αξιόλογο».

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.