Χρονόμετρο

  ΕΥΑΓΓ. ΚΟΣΜΑΣ: Έτοιμη σε τέσσερις μήνες η μελέτη για το L.N.G.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η συναίνεση και η αποδοχή της τοπικής κοινωνίας θα είναι οι δύο προϋποθέσεις, ώστε να συνεχίσει η Δ.Ε.Π.Α. να εξετάζει την περίπτωση επένδυσης στην Καβάλα με την εγκατάσταση πλωτού σταθμού L.N.G.

  Μάλιστα, το στέλεχος της εταιρείας φυσικού αερίου, Ευάγγελος Κοσμάς, με δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης γνωριμίας στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, παρόντων και των εκπροσώπων των μελετητών του έργου, τόνισε ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα τετράμηνο για την κατάθεση ολοκληρωμένης μελέτης, σχετικά με το έργο.

  «Όπως είχαμε πει πριν από ένα μήνα περίπου, η Δ.Ε.Π.Α. θα μπει σε μια διαδικασία αναλυτικής μελέτης του θαλάσσιου L.N.G. Είχαμε πει ότι θα αναθέσουμε την αναλυτική μελέτη για το έργο σε εξειδικευμένη εταιρεία. Μετά από διαδικασία διαγωνισμού, έχει επιλεγεί αυτή και είναι εδώ τα στελέχη της, προκειμένου να συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς και να συντονίσουν περαιτέρω τις κινήσεις τους. Το χρονοδιάγραμμα είναι η μελέτη να κατατεθεί από πλευράς τους σε ένα τετράμηνο περίπου από σήμερα», είπε αρχικά ο κ. Κοσμάς.

   

  Η Δ.Ε.Π.Α. προωθεί το L.N.G. στην Καβάλα

   Ερωτηθείς για το αν συνδέονται το έργο της Αλεξανδρούπολης με αυτό στον κόλπο της Καβάλας, όπως και το ποια θα είναι η μορφή του στην Καβάλα, ο κ. Κοσμάς απάντησε: «Η Δ.Ε.Π.Α. προωθεί το έργο στην Καβάλα, όμως αυτό το L.N.G. της Αλεξανδρούπολης δεν είναι έργο της εταιρείας μας. Σε μελλοντικό στάδιο ίσως λειτουργήσουν και τα δυο παράλληλα. Πάντως, τώρα οι απαιτήσεις της αγοράς δεν το επιτρέπουν. Το έργο της Καβάλας θα παρουσιαστεί στα σενάρια που θα ετοιμάσουν οι μελετητές. Ουσιαστικά, θα είναι ένα πλοίο που θα σταθμεύει στον κόλπο της Καβάλας και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τον κεντρικό αγωγό».

   

  Συναίνεση και αποδοχή για να προχωρήσει το έργο

  Σε ερώτηση σχετικά με το ποια στάση θα τηρήσει η Δ.Ε.Π.Α. αν υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας για τον σταθμό L.N.G., ο Ευάγγελος Κοσμάς σημείωσε: «Έχουμε πει ότι τέτοιου είδους έργα συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, της τοπικής κοινωνίας και της Καβάλας. Προϋπόθεση για να πάμε παρακάτω είναι η συναίνεση και η αποδοχή της τοπικής κοινωνίας».

  Όσο για το αν ανάπτυξη σημαίνει και θέσεις εργασίας, ο κ. Κοσμάς απάντησε ότι θα είναι θέσεις εργασίας όχι μόνο από την ίδια την εγκατάσταση, αλλά και από τις συνέργειες που θα προκύψουν μετά την εκτέλεση του έργου του πλωτού L.N.G. στον κόλπο της Καβάλας.

  Ύστερα από διαβούλευση η χωροθέτηση

  Σε ερώτηση του «Χ», σχετικά με το αν έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου κι αν αυτός θα είναι πίσω από τον λόφο της Νέας Καρβάλης, ο Ευάγγελος Κοσμάς απάντησε: «Έχει γίνει η αρχική μελέτη που έχει προσδιορίσει μια πρώτη, αρχική θέση στον κόλπο της Καβάλας. Ο σύμβουλος θα αναλάβει τη διερεύνηση της τελικής θέσης, θα ακολουθήσει διαβούλευση και θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία».

  Τα αντισταθμιστικά οφέλη

  Όσο για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή μονάδας αξιοποίησης υγροποιημένου αερίου, το στέλεχος της Δ.Ε.Π.Α. τόνισε ότι ήδη βρίσκεται προς εξέταση αίτημα των τοπικών φορέων για δίκτυο που θα τροφοδοτεί το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Ακόμη, ο κ. Κοσμάς ήταν κατηγορηματικός στην άποψη ότι η έλευση σταθμού L.N.G. δε θα φέρει αυτομάτως και παροχή φυσικού αέριο για οικιακή και όχι μόνο χρήση στην Καβάλα.

  «Ο σχεδιασμός είναι να έρθει φυσικό αέριο στην Καβάλα. Το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Τον τελευταίο καιρό μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους ήδη αρχίζουν να υλοποιούνται. Η οριστικοποίηση του ανοίγματος του νότιου διαδρόμου, μέσω της Ελλάδας, είναι μια σημαντική απόφαση, η οποία θα δώσει φυσικό αέριο στην χώρα σε ανταγωνιστικές τιμές, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, αλλά και να προμηθευτούν φτηνό αέριο τα νοικοκυριά», κατέληξε ο κ. Κοσμάς.

   

  ΔΕΠΑ


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.