Χρονόμετρο

    Με το fast track: Έρχονται!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    –   Το LNG στην Καβάλα, ο ΤΑΡ και η υπόγεια Δεξαμενή Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου μετά την χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής

    –    Ένα ξεκάθαρο ΌΧΙ στην κυβέρνηση την Τετάρτη, στο ραντεβού Γ. Μανιάτη-βουλευτών-Δ.Ε.Π.Α. για το LNG

    Πλήρη ενημέρωση και να ξεδιαλυθούν όλα τα σκοτεινά σημεία γύρω από δρομολογούμενη εγκατάσταση της πλωτής μονάδας Aegean L.N.G. στον κόλπο της Καβάλας ζητούν οι βουλευτές Ντίνος Κλειτσιώτης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο «Χ», όπως και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης, οι οποίοι ανέφεραν για ακόμη μια φορά ότι πρώτα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η επιθυμία της τοπικής κοινωνίας κι όχι να βρίσκεται αυτή προ τετελεσμένων γεγονότων.

    Μάλιστα, ο κ. Βασιλειάδης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τον συλλογισμό του, επισημαίνοντας ότι με τη συγκεκριμένη επένδυση απαξιώνονται τόσο το λιμάνι «Φίλιππος Β’» όσο και η λιπασματοβιομηχανία Ε.L.F.E.

     

     

    Κλειτσιώτης: «Το μέλλον είναι ο τουρισμός, όχι το L.N.G.»

    Αρνητικός σε πρώτη φάση εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο «Χ» ο Βουλευτής Καβάλας, Ντίνος Κλειτσιώτης, αναφορικά με την εγκατάσταση πλωτής εξέδρας διαχείρισης υγροποιημένου φυσικού αερίου (L.N.G.) στον κόλπο της Καβάλας και μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ακτή.

    Ο κ. Κλειτσιώτης ξεκαθάρισε ότι θα περιμένει πρωτίστως την ενημέρωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δ.Ε.Π.Α., Σπύρο Παλαιογιάννη το μεσημέρι της Τετάρτης, για τα σχέδια της εταιρείας, παρουσία όλων των βουλευτών και των αρμόδιων υπουργών στο γραφείο του υπουργού ΠΕ.Κ.Α., Γιάννη Μανιάτη, ωστόσο δεν απέφυγε να συμπληρώσει ότι για την Καβάλα το μέλλον είναι ο τουρισμός κι όχι τέτοιου είδους επενδύσεις.

    «Την Τετάρτη υπάρχει ένα ραντεβού με τον υπουργό ΠΕ.Κ.Α., Γιάννη Μανιάτη, ώστε να ενημερωθούμε πληρέστατα όλοι οι βουλευτές, αναφορικά με την επένδυση και την εγκατάσταση μονάδας πλωτού L.N.G. Δε θα ήθελα να πω τίποτε περισσότερο, διότι όπως γνωρίζετε δε μας έχει δοθεί κανένα επίσημο στοιχείο από τη Δ.Ε.Π.Α.».

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι σύμφωνος, όπως προωθείται η συμφωνία από την κυβέρνηση, με διαδικασίες fast track και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Κλειτσιώτης σημείωσε: «Θέλω να δω τους όρους μιας τέτοιας επέμβασης, καθώς και την περιβαλλοντική μελέτη, αλλά και τη μελέτη επικινδυνότητας, αλλά και αν η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον τόπο εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας, που να μη θίγει το φυσικό περιβάλλον. Δε θέλω να απαντήσω ελαφρά τη καρδία. Πρέπει να δούμε ποιο είναι μέλλον μας. Αν αυτό είναι μέσα από τον τουρισμό ή από τέτοιου είδους επενδύσεις. Προσωπικά, πιστεύω ότι το μέλλον είναι ο τουρισμός και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αποφύγουμε διαδικασίες, που θίγουν το περιβάλλον της περιοχής μας. Επίσης, αντιλαμβάνεστε πόσο κακό θα κάνει στο μάτι του επισκέπτη μια πλωτή εξέδρα μεταξύ Καβάλας και Θάσου. Εκ πρώτης όψεως, είμαι αρνητικός σε μια τέτοια επένδυση».

     

    Παναγιωτόπουλος: «Αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία το L.N.G., είμαστε μαζί της»

    Τη σύνταξη του πίσω από τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας για το αν θα προχωρήσει ή όχι η μονάδα L.N.G. στον κόλπο της Καβάλας έβαλε ως πρώτο σημείο συζήτησης ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας κι αυτός με τη σειρά του με δηλώσεις στο «Χ» ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα στελέχη της Δ.Ε.Π.Α. εντός της εβδομάδας.

    «Δεν μπορώ να πω τίποτε αυτή τη στιγμή, αν δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για τα σχέδια της Δ.Ε.Π.Α., την οποία θα την έχουμε την Τετάρτη. Είναι ένα θέμα που δεν το γνωρίζω από όλες τις πτυχές του».

    Ερωτηθείς για το αν είναι ενημερωμένος ότι η Δ.Ε.Π.Α. δεν έχει προσκομίσει ακόμη επίσημα στοιχεία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Α.Μ., παρά τις δεσμεύσεις της πριν από ένα χρόνο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «πραγματικά, δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση και δεν μπορώ να τοποθετηθώ δημόσια. Υπάρχουν μόνο φήμες».

    Τέλος, για το αν συμμερίζεται την άποψη του Γιάννη Πασχαλίδη και τη θέση ότι θα ταχθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.-Θ. και του δήμου Καβάλας, ο Βουλευτής Καβάλας απάντησε: «Ο κ. Πασχαλίδης έχει την άποψή του, ίσως να γνωρίζει και κάτι παραπάνω. Εγώ δεν είμαι πλήρως ενημερωμένος. Αν δεν τη θέλει η τοπική κοινωνία μια τέτοια επένδυση, τότε είμαστε μαζί της».

     

    Δυναμικά και μαζικά αντίθετοι, όπως με τον Τ.Α.Ρ.

    «Νομίζω ότι θα υπάρξει καθολική άρνηση, μόλις ενημερωθούν άπαντες περί του εστί L.N.G. και πλωτή μονάδα στον κόλπο της Καβάλας. Αν δεν υπάρξει πλήρης άρνηση, αλλά τεκμηριωμένα, όπως με τον Τ.Α.Ρ., θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Και εννοώ από την άποψη της ανατροπής των αναπτυξιακών σχεδιασμών της περιοχής, αλλά και της επικινδυνότητας μιας τέτοιας μονάδας για το περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων», ανέφερε αρχικά ο Λ. Βασιλειάδης για την μονάδα L.N.G. και συνέχισε: «Πρέπει να αφήσει η Δ.Ε.Π.Α. τα μισόλογα. Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι Θάσου, Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης πρέπει να πάρουν θέση. Έχουμε να κάνουμε με μια κλειστή θάλασσα. Έχουμε πολλή δουλειά, διότι ελάχιστοι έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα».

    Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. είπε ότι η Καβάλα είναι στο μάτι του κυκλώνα από τη δεκαετία του ’80, φέρνοντας το παράδειγμα του διαλυτήριου πλοίων και αργότερα τις δεξαμενές στη Βάσοβα και τον λιθάνθρακα.

    Σχετικά με το αν οι δύο υποθέσεις, λιθάνθρακας το 2008 και L.N.G. το 2014 μπορούν να μπουν στο ίδιο ζύγι, δεδομένου ότι το δεύτερο εγκυμονεί κατά πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, σημείωσε ότι οι συνέπειες του L.N.G. είναι μεγαλύτερες, διότι δεν είναι αποκομμένο ως έργο, σε σχέση με τον Τ.Α.Ρ., ενώ εξέφρασε τους φόβους του για απαξίωση του λιμανιού «Φίλιππος Β’» και της λιπασματοβιομηχανίας E.L.F.E. «Θα δημιουργηθεί μια de facto κατάσταση. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της E.L.F.E. Κάθε χώρος έχει μια συγκεκριμένη δυνατότητα αφομοίωσης τέτοιων δραστηριοτήτων. Δεν μπορεί να γίνει και το έργο του L.N.G., να μείνει η E.L.F.E., να έχουμε ένα ισχυρό λιμάνι. Πρέπει να υπάρξει μια σωστή ενημέρωση, διότι μέχρι στιγμής η Δ.Ε.Π.Α. έχει επιλέξει άλλη διαδρομή, αυτή της συσκότισης. Δε δόθηκε καν μια προκαταρκτική μελέτη. Υπήρχε το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης. Πιθανόν, να χάθηκε χρόνος λόγω εκλογών, όμως είμαστε εδώ για να ρίξουμε φως. Δεν μπορεί να αποφασίσουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς».

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.