Χρονόμετρο

  Γύρω από τη Ν. Καρβάλη: «Σβούρα» το LNG…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από την ακτή η πλωτή μονάδα, ανατολικά των εγκαταστάσεων της Kavala Oil – Παιχνίδια με την ασφάλεια των κατοίκων

  Στην περιοχή της Βάσοβα, ανατολικά από τις εγκαταστάσεις της Kavala Oil και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την ακτή είναι το σημείο που πρότεινε η Δ.Ε.Π.Α. για την εγκατάσταση της πλωτής μονάδας αξιοποίησης του L.N.G. στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Καβάλας, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 χθές το απόγευμα στα γραφεία της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο και διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες.

  Το νεότερο στοιχείο είναι ότι η Δ.Ε.Π.Α. σχεδιάζει να δημιουργήσει δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στην πόλη της Καβάλας, ενώ όπως αναφέρθηκε στον σχεδιασμό θα υπάρξει εμπλοκή κι από άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

  Επίσης, οι επιτελείς της εταιρείας δήλωσαν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όχι περισσότερες όμως από 20.

  Η καβαλιώτικη αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, Νίκο Παναγιωτόπουλο – που εμφανίστηκε στις δηλώσεις του πολύ επιφυλακτικός-, Ντίνο Κλειτσιώτη – μάλλον έφυγε ικανοποιημένος – και Γιάννη Πασχαλίδη – αρνήθηκε να απαντήσει και να δεσμευτεί για οτιδήποτε-, (ο Γιώργος Καλαντζής απουσιάζει στη Λετονία), τον απερχόμενο δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και τη νέα δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία στις δηλώσεις της ξεκαθάρισε ότι εμμένει στην άρνησή της.

   

  Τα σημεία που προτάθηκαν

  Αρχικά, τα στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, που παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα και στο Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., με τις προτεινόμενες χωροθετήσεις του σταθμού εγκατάστασης L.N.G.

  Πρώτο σημείο ήταν στην περιοχή, στον κόλπο της Καβάλας, στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, μπροστά στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων, εκεί όπου υπάρχει η φωσφογύψος της Β.Φ.Λ., ενώ η δεύτερη κοντά στην Kavala Oil, προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές αμέσως και από τους πέντε εκπροσώπους της Καβάλας, με αποτέλεσμα τα στελέχη της Δ.Ε.Π.Α. να ρίξουν στο τραπέζι μια τρίτη εκδοχή, ανατολικά της Kavala Oil, στη Βάσοβα, στο όριο της προστατευόμενης περιοχής Natura.

  Ακολούθως, οι επικεφαλής της εταιρείας ανέφεραν ότι εφόσον προχωρήσει η επένδυση του σταθμού αξιοποίησης L.N.G., θα παράσχουν ως αντισταθμιστικό όφελος φυσικό αέριο προς οικιακή χρήση, σημειώνοντας ότι αναμένουν το προσεχές διάστημα την αναθεώρηση του νόμου για δημιουργία Εταιρειών Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.), που θα επιτρέψει τη δημιουργία δικτύου παροχής σε πόλεις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

  Η καβαλιώτικη αντιπροσωπεία ζήτησε από τους επιτελείς της Δ.Ε.Π.Α. να έρθουν στην Καβάλα και να συνομιλήσουν με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης και το σχέδιο για το L.N.G. να τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση.

   

  Κλειτσιώτης: «Πολύ σημαντικό να προμηθευτεί η πόλη φυσικό αέριο»

  Ο βουλευτής της Ν.Δ., Ντίνος Κλειτσιώτης, με δηλώσεις του στο «Χ» εμφανίστηκε ικανοποιημένος, εφόσον η Καβάλα συνδεθεί με το φυσικό αέριο, ωστόσο έθεσε κι αυτός με τη σειρά του προβληματισμούς, αναφορικά με τους όρους ασφαλείας. «Ήταν μια συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα. Θα ακολουθήσει διαβούλευση. Πάντως, πρόκειται για ένα σχέδιο, πολύ πιο ήπιο, από το αρχικό, που ενέπλεκε τη Νέα Καρβάλη. Οι όροι ασφαλείας για το έργο μελετούνται ακόμη. Δυστυχώς, οι θέσεις εργασίας δε θα υπερβαίνουν τις 20. Αυτό που θέτουμε, όμως, ως όρο για να προχωρήσει η επένδυση, είναι να προωθηθεί η οικιακή χρήση. Θα είναι πολύ σημαντικό να συνδεθεί η πόλη με δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Μάλιστα, μας έδειξαν και σχετικά σχέδια. Διαβεβαιώνω, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλείας. Μας έδειξαν τον τερματικό σταθμό της Βαρκελώνης, ο οποίος είναι στα 50 μέτρα από την ακτή».

   

  Παναγιωτόπουλος: «Θα γίνει δημόσια διαβούλευση»

  Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, εξερχόμενος από τα γραφεία του Ν. Ηρακλείου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το «Χ» κι ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τα στελέχη της Δ.Ε.Π.Α., υπογράμμισε ότι: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Ζητήσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει μια δημόσια διαβούλευση. Δεν έχει προσδιοριστεί τίποτε ακόμη. Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει σίγουρα το L.N.G. Δεν έχω ακόμη διαμορφώσει άποψη, ούτε για το σημείο της Βάσοβα, αν δε δω περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτη ασφαλείας. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο και θα ακολουθήσουν πολλές συζητήσεις. Έχουμε πολύ μέλλον ακόμη».

   

  Παππάς: «Με το L.N.G. υπονομεύεται η τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας»

  Ο πρώην πρόεδρος της Kavala Oil και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», Βαγγέλης Παππάς, τοποθετήθηκε κι αυτός για τη χθεσινή συνάντηση στα γραφεία της Δ.Ε.Π.Α., σχετικά με τον σταθμό L.N.G. και στο άκουσμα της πρότασης για εγκατάσταση στην περιοχή της Βάσοβα, ανέφερε: «Εκεί κοντά υπάρχει μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Για εμάς, όπου και αν προτείνεται η εγκατάσταση ενός σταθμού L.N.G. στον κόλπο της Καβάλας, υπονομεύει την τουριστική προοπτική της πόλης και του νομού γενικότερα. Για δε την πρόταση περί παροχής αερίου για οικιακή χρήση, πρέπει να αλλάξει το καθεστώς και να δημιουργηθούν νέες εταιρείες Ε.Π.Α. Η Δ.Ε.Π.Α. δεν μπορεί να παρέχει αέριο, παρά μόνο να πουλάει».

   

  Τσανάκα: «Η πόλη είναι στα “κάγκελα”»

  Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση πλωτής μονάδας L.N.G., με βάση τα σημερινά δεδομένα και όπως τα ανέφερε στη χθεσινή σύσκεψη η Δ.Ε.Π.Α. παρουσιάστηκε με δηλώσεις της η Δήμητρα Τσανάκα. Η νέα δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι «η αναπτυξιακή πορεία της Καβάλας έχει συνδυαστεί τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Δεν αντέχει η Νέα Καρβάλη άλλη μια τέτοια μονάδα στα όρια της. Περιμένουμε από την εταιρεία να επικαιροποιήσει και να μας παραδώσει τις τελικές μελέτες, περιβαλλοντική και ασφαλείας. Επίσης, είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος. Ξεκάθαρα, λέμε, ότι είμαστε αρνητικοί σε αυτόν τον σχεδιασμό της Δ.Ε.Π.Α. Η πόλη βρίσκεται στα “κάγκελα”, είναι καχύποπτη και δεν έχει άδικο. Πως ορίστηκε ξαφνικά η Καβάλα ως ενεργειακός κόμβος, όταν περνάνε από δίπλα μας τόσοι αγωγοί και δεν παίρνουμε φυσικό αέριο. Μας δεσμεύτηκαν ότι αυτό θα είναι το δώρο τους, αν γίνει τελικά η μονάδα και μας έδειξαν ένα πρωτογενές σχέδιο, που θα παρέχει αέριο στο νοσοκομείο, την Kavala Oil και τη Β.Φ.Λ. κι ένα δευτερογενές σχέδιο, που αφορά την παροχή με δίκτυο για οικιακή χρήση. Το δικό μου αντεπιχείρημα είναι γιατί δεν εγκαθιστούν μια τέτοια μονάδα απέναντι από το λιμάνι των Χανίων ή στη Ραφήνα. Εκεί θα το δεχόταν η τοπική κοινωνία; Δε νομίζω», κατέληξε η κ. Τσανάκα.

   

  Βασιλειάδης: «Η Βάσοβα προτάθηκε για να μην τρομάξει ο κόσμος»

  «Η νέα πρόταση για τη Βάσοβα είναι στον κόλπο της Καβάλας. Προφανώς, είναι μια πρόταση για να απομακρυνθεί από την επιβαρυμένη Νέα Καρβάλη. Ωστόσο, είναι πάλι κοντά στις εγκαταστάσεις της Kavala Oil, μιας μονάδας υψηλής επικινδυνότητας. Όσο για το αν θα πάρει η Καβάλα φυσικό αέριο, αυτά είναι “καθρεφτάκια για ιθαγενείς”. Έχουμε το ρώσικο αέριο δίπλα μας εδώ και χρόνια και δεν το προμηθευόμαστε. Η Δ.Ε.Π.Α. δεν μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, αλλά να το πουλάει μαζικά. Περιμένω να έρθει η Δ.Ε.Π.Α. στην Καβάλα. Η πρόταση της για τη Βάσοβα είναι απλά για να μην τρομάξει ο κόσμος», ήταν η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρου Βασιλειάδη.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.