Χρονόμετρο

  ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΩΤΟ LNG: Μην προδώσετε την Καβάλα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το μήνυμα των καβαλιωτών προς του βουλευτές και τους εκπροσώπους της πόλης, οι οποίοι δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ

   

  Μια από τις πλέον καθοριστικές συναντήσεις για το ενεργειακό – αναπτυξιακό μέλλον της Καβάλας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, στο Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς οι τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας, Γιώργος Καλαντζής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο απερχόμενος δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και την διοίκηση της ΔΕΠΑ.

  Εκεί, θα έχουν ενημέρωση, παρουσία του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δ.Ε.Π.Α., Σπύρο Παλαιογιάννη, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στον κόλπο της Καβάλας της πλωτής εξέδρας αξιοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, γνωστότερη ως Aegean L.N.G.

  Μια επένδυση, την οποία δεν έχουν δει με καλό μάτι το σύνολο των τοπικών φορέων της πόλης, των γειτονικών δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και απλοί πολίτες, των οποίων τις γνώμες καταγράφουμε καθημερινά στο τηλεφωνικό κέντρο του «Χ».

  Όλοι με μια φωνή στέλνουν ένα ΟΧΙ στην συγκεκριμένη επένδυση καθώς υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής και την ασφάλεια των κατοίκων της. Ως εκ τούτου οι εκπρόσωποί μας πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην μας προδώσουν, υποκύπτοντας στις πιέσεις που δέχονται!!!

   

  Πέντε εκπρόσωποι τοπικών φορεων εκφράζονται αρνητικά για την εγκατάσταση πλωτής εξέδρας L.N.G. στον κόλπο της Καβάλας,

   

  Μια επένδυση, την οποία δεν έχουν δεν με καλό μάτι το σύνολο των τοπικών φορέων της πόλης, των γειτονικών δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και απλοί πολίτες, των οποίων τις γνώμες καταγράφουμε καθημερινά στο τηλεφωνικό κέντρο του «Χ».

   

  Πρώτα αρνητικά σημάδια στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

  Ήδη, οι πρώτες αρνητικές γνώμες ακούστηκαν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, το οποίο έγινε την περασμένη Παρασκευή, εκεί όπου μετά τη μεστή τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρου Βασιλειάδη, πολλοί αναρωτήθηκαν ποια είναι η χρησιμότητα μιας τέτοιας εγκατάστασης λίγα μόλις μέτρα από τις παραλίες, που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι η αναπτυξιακή κατεύθυνση της Καβάλας έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια προς τον τουρισμό.

  Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης τόνισε πρώτος ότι θα συμπορευθεί με τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης ανέφερε από την πλευρά του σε πρόσφατες δηλώσεις στο «Χ» πως «το μέλλον για την περιοχή μας είναι ο τουρισμός κι όχι το L.N.G.», ενώ η Δήμητρα Τσανάκα υπογράμμισε ότι ο κόλπος της Καβάλας δεν μπορεί να γίνει ενεργειακός σκουπιδότοπος.

   

  Θ. Μαρκόπουλος: «Όχι αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς»

  Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψαν με τις δηλώσεις τους και άλλοι φορείς της Καβάλας από τον επιστημονικό και εμπορικό κόσμο, των οποίων τη γνώμη ζήτησε το «Χ», ενόψει της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο ΠΕ.Κ.Α.

  Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, αλλά και ο απερχόμενος, Αρχέλαος Γρανάς, δεν κλήθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη, με τον πρώτο να αφήνει «καρφιά» για τη νυν διοίκηση, σημειώνοντας αρχικά ότι «ο ρόλος της αντιπεριφέρειας έχει απαξιωθεί με υπαιτιότητα των κ.κ. Γρανά και Γιαννακίδη και επιβεβαιώθηκε με τη μη κλήση μας σε αυτό το ραντεβού και είναι κάτι που θα παλέψουμε να ξεπεράσουμε από την 1η Σεπτεμβρίου», για να αναφέρει οτι το θέμα του L.N.G. ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια επένδυση, που θα έχει συνέπειες και στην ασφάλεια και στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Τα τρίπτυχο της Ε.Ε. για τις επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσουν αυτή την εποχή, είναι να έχουν καλά οικονομικά στοιχεία, σεβασμό στο περιβάλλον και κοινωνική αποδοχή. Αυτό δεν το βλέπουμε στην περίπτωση του L.N.G. και είμαστε αρνητικοί, καθώς δεν έχουμε υπ’ όψιν μας ούτε μελέτες ούτε σχεδιασμό από τη Δ.Ε.Π.Α. Ότι ξέρουμε είναι από γύρω-γύρω. Εμείς ζητάμε να ξεκαθαρίσουν το “τι και πως;” κι όχι να αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς».

   

  Α. Γρανάς: «Τουριστική η στόχευσή μας»

  «Δεν έχουμε στοιχεία και αναγκαζόμαστε να περιμένουμε ενημέρωση. Έχουμε διαφορετικό προσανατολισμό για την περιοχή μας. Δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια επένδυση στη θάλασσα, όταν στόχευση είναι η τουριστική ανάπτυξη. Έχουμε τις φυσικές αποθήκες στο «Κ». Πραγματικά, δε γνωρίζουμε τι θέλει επακριβώς η εταιρεία και επίσης δεν έχουμε κατανοήσει για ποιο λόγο δεν κλήθηκε η αντιπεριφέρεια σε αυτό το ραντεβού», ήταν η άποψη του Αρχέλαου Γρανά, αναφορικά με το σημερινό ραντεβού στην Αθήνα, που αφορά στην πλωτή μονάδα L.N.G.

   

  Α. Τσατσούλης: «Ποια τα αντισταθμιστικά οφέλη;»

  Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ότι «όσα γνωρίζω για το L.N.G. είναι από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Δεν έχω πλήρη ενημέρωση. Ξέρω, όμως, ότι σε μια περιοχή που έχει πάρει μια κατεύθυνση προς την τουριστική ανάπτυξη και να εγκαταστήσεις μια μονάδα που δε συνάδει μαζί της και μάλιστα χωρίς να ρωτήσεις την τοπική κοινωνία. Έχουμε ανάγκη την ενέργεια, χρειαζόμαστε φτηνή ενέργεια, για να έχουμε ανάπτυξη, όπως το φυσικό αέριο, που δεν έχει σχέση με τη Ρωσία, αλλά ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη από την πλωτή μονάδα L.N.G.; Θα πληρώνει φτηνότερο αέριο η Β.Φ.Λ.; Θα έχουμε οικιακή χρήση; Μήπως βιαζόμαστε να πάρουμε αποφάσεις; Επίσης, σημαντικά έσοδα στην τοπική οικονομία έρχονται από την αλιεία. Διασφαλίζεται αυτή; Κι αν δίνονται εγγυήσεις, ποιες είναι αυτές; Περιμένουμε ενημέρωση από τους βουλευτές και τους δημάρχους», κατέληξε.

   

  Σύμπνοια Ζ. Μυστακίδη με Λ. Βασιλειάδη

  Λακωνικός, αλλά ξεκάθαρος στις δηλώσεις του ήταν ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Α.Μ., Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «επιστημονικά δεν μας έχει ζητηθεί επίσημα η άποψή μας, ωστόσο, συμπορευόμαστε με τη μελέτη και τις αναφορές του πρώην προέδρου του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρου Βασιλειάδη, που έχει καταθέσει μια απολύτως τεκμηριωμένη άποψη».

   

  Β. Λεμονίδης: «Όχι στην ανάπτυξη τύπου Σκαραμαγκά» 

  Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, από τη σκοπιά των επαγγελματιών της πόλης, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ανέφερε ότι «πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι ότι υπάρχουν αρμόδιοι φορείς, όπως το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., οι οποίοι έχουν δηλώσει με επιστημονική τεκμηρίωση την αντίθεσή τους. Υπάρχει η περιοχή της Νέας Καρβάλης, η οποία υποβαθμίζεται. Την ίδια άποψη έχουμε και για το εργοστάσιο της Β.Φ.Λ. Δε θέλουμε να δούμε φίλους μας, συνανθρώπους μας να οδηγούνται στην ανεργία. Λέμε ότι η Καβάλα πάει να αναπτυχθεί τουριστικά, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν στο μυαλό τους την ανάπτυξη του Σκαραμαγκά».

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.