Χρονόμετρο

  Κρίση στην E.L.F.E. – Έλευση LNG – Εκρηκτική κατάσταση

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με 106 κατά και 88 υπέρ, οι εργαζόμενοι στη λιπασματοβιομηχανία E.L.F.E. απέρριψαν τον διοικητικό απολογισμό του σωματείου στη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο.

  Αυτό αποτελεί θέμα ηθικής τάξης, όπως τόνισε στο «Χ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Τσιμενίδης και σήμερα ή το αργότερο το πρωί της Παρασκευής θα συγκληθεί το δ.σ. του σωματείου, ώστε να σταθμίσει τη θέση του μετά από αυτή την απόφαση, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα εντός του εργοστασίου και δεν αποκλείεται να προκληθεί διενέργεια εκλογών για νέα διοίκηση στο σωματείο εργαζομένων στην E.L.F.E.

  Εν τω μεταξύ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη ELFE αλλά και τις αποκαλύψεις της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σύμφωνα με τις οποίες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει η ΔΕΣΕ προκειμένου να εξετάσει την ένταξη στις διαδικασίες του fast track 14 επενδυτικών σχεδίων, εκ των οποίων τα 12 αφορούν ενεργειακά έργα τα οποία εισηγήθηκε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης», στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μονάδα LNG στην Καβάλα, ζητάει ανάληψη πρωτοβουλίας με ανακοίνωση του ο Μάκης Παπαδόπουλος, ενώ η Δήμητρα Τσανάκα απαντάει με έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

   

  «Θέμα ηθικής τάξης»

  Εξερχόμενος από την πολύωρη γενική συνέλευση, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ο Γ. Τσιμενίδης ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι «η συνέλευση αυτή είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και σε μια συγκυρία που εγείρονται σοβαρά εργασιακά προβλήματα, όπως η καθυστέρηση στις πληρωμές, που φτάνει τον ενάμιση μήνα. Είναι πολλά τα ζητήματα οικονομικής φύσεως, που έχουν πάει πίσω. Εμείς, ως σωματείο, θέσαμε στους συναδέλφους μας αν εγκρίνουν ή απορρίπτουν τους χειρισμούς μας και τη διαχείριση αυτών των σοβαρών θεμάτων. Η κατάσταση είναι οξυμένη μέσα στο εργοστάσιο και ύστερα από μυστική ψηφοφορία, στη Γ.Σ., το αποτέλεσμα ήταν 106 ψήφοι κατά του διοικητικού απολογισμού του σωματείου έναντι 88 υπέρ των χειρισμών μας. Όπως καταλαβαίνετε, εγείρεται μέγιστο θέμα ηθικής τάξης και σήμερα ή αύριο θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο, ώστε να αναλυθεί αυτό το μήνυμα και ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειες του σωματείου», με τον κ. Τσιμενίδη να μην αποκλείει τίποτε.

   

  Την Τρίτη τριμερής συνάντηση στο Σ.ΕΠ.Ε.

  Από κει και πέρα, την προσεχή Τρίτη και ώρα 10 το πρωί, ορίστηκε η τριμερής συνάντηση των εργαζομένων, των στελεχών της διοίκησης του εργοστασίου και του επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στην Καβάλα.

  Αυτό ανέφερε κατά την εισήγησή του στη Γ.Σ. ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Τσιμενίδης αναφέρθηκε στην καταγγελία που θα κάνει στην Επιθεώρηση Εργασίας το σωματείο και δεν αποκλείεται από τη συνάντηση αυτή και τη στάση της εταιρείας, να κριθούν οι μελλοντικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, χωρίς να αποκλείεται στην παρούσα φάση και η απεργία.

   

  Τσανάκα: «Αν χρειασθεί θα ξεσηκώσω όλη την πόλη για τη ΒΦΛ»

  Την έντονη ανησυχία της για την εξέλιξη των πραγμάτων στη λιπασματοβιομηχανία E.L.F.E. (πρώην Β.Φ.Λ.) εξέφρασε η νέα Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία σε γραπτή ανακοίνωσή της προς τα τοπικά μέσα, δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η Δ. Τσανάκα έχει άριστη γνώση της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην E.L.F.E., δεδομένου ότι είχε αλλεπάλληλες συζητήσεις με τον Ιορδάνη Παπαντίδη, εργαζόμενο στα λιπάσματα και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού της.

  Χθες Τετάρτη (28/5), ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων, η νέα Δήμαρχος Καβάλας επικοινώνησε με τον διευθυντή του εργοστασίου, Τάσο Μπουρμπούλια, τον οποίο επίσης γνωρίζει καλά, αλλά και τον πρόεδρο των εργαζομένων, Γιώργο Τσιμενίδη, προκειμένου να εκφράσει την συμπαράσταση της. Είναι δε έτοιμη να βοηθήσει -στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου- ανά πάσα στιγμή, όπως άλλωστε και όλοι μαζί οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι άνθρωποι του συνδυασμού της, οι οποίοι θα είναι παρόντες στο πλευρό των εργαζομένων της βιομηχανίας.

  Μάλιστα, στη σχετική σύσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει σύντομα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους βουλευτές του Νομού, η κ. Τσανάκα αφού θα ακούσει τι έχουν να προτείνουν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν πρέπει να ξεσηκώσει όλη την πόλη για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πράξει».

   

  Πασχαλίδης: «Χρόνια και άλυτα τα προβλήματα της Β.Φ.Λ.»

  Συνάντηση με το σωματείο είχαν ο Βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης και ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, οι οποίοι μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αμέσως μόλις εξήλθαν από το εργοστάσιο της Β.Φ.Λ.

  «Ζήτησα να συναντήσω το σωματείο εργαζομένων της λιπασματοβιομηχανίας, ώστε να ενημερωθώ για τα προβλήματα που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι και προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια γενικά με τη λειτουργία του εργοστασίου. Πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις, διότι είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής λιπάσματος στην Ελλάδα και οπωσδήποτε πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Είναι, επίσης, γνωστό το πρόβλημα με την ιδιοκτησία. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Πιστεύω ότι επισκεπτόμενοι τα υπουργεία θα βρούμε λύση».

  Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κι αν υπάρχει κάποιο νεότερο για μείωση του, ώστε να ελαφρυνθεί το ταμείο της λιπασματοβιομηχανίας, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε: «Ο Ε.Φ.Κ. δεν είναι το μοναδικό μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου, δεσμεύτηκε ότι θα μειωθεί και ο Ε.Φ.Κ., μια και έγινε αντίστοιχη μείωση σε άλλη εταιρεία (σ.σ. του Ομίλου Μυτιληναίου). Θα υπάρξουν νεότερα τις επόμενες ημέρες».

  Τέλος, ερωτηθείς από το «Χ» αν η κυβέρνηση μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να βρει κάποιον στρατηγικό επενδυτή, που θα μπορέσει να βγάλει σε ήρεμο λιμάνι την E.L.F.E., ο Γ. Πασχαλίδης απάντησε: «Αυτό θα συζητηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς».

   

  Γρανάς: «Πιθανή συνάντηση σωματείου-φορέων το Σάββατο»

  Από την πλευρά του, ο Αρχ. Γρανάς, εξερχόμενος από το εργοστάσιο της E.L.F.E. ανέφερε σχετικά: «Βρεθήκαμε με το σωματείο εργαζομένων της E.L.F.E. και ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα του τελευταίου διαστήματος με τις πληρωμές, αλλά και για την αδυναμία της ανεύρεσης κάποιου φυσικού προσώπου, ώστε να διευθετήσει όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό καιρό. Είχαμε μια ενδελεχή ενημέρωση. Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν μέσω της γενικής τους συνέλευσης, αν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Μας ενημέρωσαν ότι ίσως να χρειαστεί να γίνει μια ευρεία συνάντηση με παρόντες και τους βουλευτές, πιθανότατα το Σάββατο και έχοντας την απόφαση της Γ.Σ. στα χέρια τους, ώστε να διαφανούν και οι δυνατότητες παρέμβασης των τοπικών φορέων προς την κυβέρνηση», σημείωσε.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.