Χρονόμετρο

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΚ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ – Χρ. Ηλιάδης: «Δεν πωλείται το λιμάνι “Απόστολος Παύλος”»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέλυσε τις όποιες φήμες περί ιδιωτικοποίησης του λιμανιού «Απόστολος Παύλος» ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις αναφορές του τέως δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

  Παράλληλα, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι είναι θέμα χρόνου και διαδικασιών να γίνουν πραγματικότητα οι εξαγγελίες του Υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την παραχώρηση μέρους της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Καβάλας.

   

  «Μόνο παραχώρηση δραστηριότητας, όχι πώληση»

  Αρχικά, για το θέμα περί ενδιαφέροντος επενδυτών για τα λιμάνια της Καβάλας και δη του επιβατικού «Απόστολος Παύλος», ο κ. Ηλιάδης επισήμανε: «Το “Απόστολος Παύλος” δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτή η ιδιωτικοποίηση, όπως έγινε σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως να γίνει σε ένα ακόμη λιμάνι, όχι όμως σε αυτό της Καβάλας! Στα υπόλοιπα λιμάνια, στα οποία συγκαταλέγονται και τα δικά μας, έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών ότι θα γίνουν μόνο παραχωρήσεις χρήσεων. Ο ΟΛΚ έχει μια μετοχή… Δεν πρόκειται να πουληθεί αυτή, διότι θα σημάνει και την παραχώρηση όλων των δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, όμως, μια παραχώρηση είναι η λειτουργία της μαρίνας ή του εμπορικού τομέα, δηλαδή η παραχώρηση του λιμανιού “Φίλιππος Β'” ή η χρήση του λιμανιού της Νέας Περάμου. Δεν είναι σε καμιά περίπτωση, όμως, ιδιωτικοποίηση, όπως έγινε σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη».

  Αναφορικά με το αν όντως υπήρξε ενδιαφέρον επενδυτών, ο κ. Ηλιάδης ξεκαθάρισε ότι γραπτή πρόταση δεν έχει φτάσει ποτέ στα χέρια του, παρά μόνο συζητήσεις σε προφορικό επίπεδο και όσα έχουν ειπωθεί στις εμπιστευτικές συζητήσεις του με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

   

  «Πολύ καλή συνεργασία με Δήμο Καβάλας, διαδικαστικό το θέμα για τη χερσαία ζώνη, σε καμία περίπτωση “φούσκα” οι εξαγγελίες Κουρουμπλή»

  Ο κ. Ηλιάδης κλήθηκε να σχολιάσει και τις αναφορές Σιμιτσή για το θέμα της παραχώρησης μέρους της χερσαίας ζώνης, που εξήγγειλε από την Καβάλα στις 21 Μαρτίου ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας για… «φούσκα».

  «Είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τη Δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, ασχέτως τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Ότι, δηλαδή, Δήμος και ΟΛΚ είναι “σκοτωμένοι”. Για το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης, απλά θα πω πως ότι ανακοίνωσε ο κ. Κουρουμπλής ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ του ΟΛΚ, του Δήμου και με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ. Όταν αυτές έφτασαν σε τελικό στάδιο, ήρθε ο υπουργός και ανακοίνωσε τη συμφωνία. Πρόκειται για διαδικασία, που ορίζεται από τη νομοθεσία και απαιτούνται ορισμένα βήματα. Αυτά, καλώς ή κακώς θα τραβήξουν κάποιο διάστημα. Δεν τελειώνουν σε 2-3 ή 5 μήνες. Υπάρχουν αρκετές εμπλεκόμενες πλευρές, νομοθεσίες, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Ο ΟΛΚ έχει λάβει τοπογραφικά διαγράμματα, που φαίνονται οι χώροι, που αποδεσμεύονται από χερσαία ζώνη, με σκοπό να περάσουν στον δήμο Καβάλας και επίσης πήρε αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων της χερσαίας ζώνης, στο Πάρκο Φαλήρου και στο Καρνάγιο. Πλέον, απομένει η Γενική Συνέλευση στο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΚ. Αυτό θα γίνει στην τακτική Γ.Σ., πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου. Εφόσον ληφθεί αυτή, μετά απομένει η γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων και αποδεσμεύονται τα συγκεκριμένα τμήματα από την παραχώρηση στον ΟΛΚ. Είναι καθαρά διαδικαστικές αποφάσεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι “φούσκα” οι εξαγγελίες Κουρουμπλή».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.