Χρονόμετρο

    Λιμάνι για πιστοποιημένους ελέγχους το «Απόστολος Παύλος»

    Δημοσιεύτηκε στις

    ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

     

    Στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλου βρέθηκε χθες ο υπεύθυνος του γραφείου SHIPSAN στη Θεσσαλονίκη, Τζάρετ Έιμς

     

    Στην Καβάλα και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο υπεύθυνος του γραφείου SHIPSAN στη Θεσσαλονίκη, Τζάρετ Έιμς, παρουσία και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., Χρήστου Γάκη, αλλά και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας, Χρήστου Παπαδόπουλου.

    Το SHIPSAN είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινής δράσης και ελέγχων για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα μέσα θαλάσσιων μεταφορών, μεταξύ των οποίων και των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και τον έλεγχο Πλοίων Διεθνών Πλόων, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων.

     

    Ένα από τα έξι λιμάνια της χώρας το «Απόστολος Παυλος» για πιστοποιημένους ελέγχους

     

    Αρχικά, ο κ. Μαρκόπουλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Έιμς, χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του στην πόλη μας, διότι «επιβεβαιώνονται ο ρόλος, η αρμοδιότητα, αλλά και οι υπηρεσίες που έχει το λιμάνι “Απόστολος Παύλος”. Εδώ προβαίνουμε σε μια σειρά από σημαντικούς υγειονομικούς ελέγχους, που ασκούνται στα πλοία Διεθνών Πλόων, όπως τα κρουαζιερόπλοια, που μεταφέρουν εκατοντάδες ανθρώπους. Το “Απόστολος Παύλος” είναι το μόνο λιμάνι της Περιφέρειας μας κι ένα από τα έξι της χώρας (σ.σ. Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδος τα υπόλοιπα), που έχουν την αρμοδιότητα να ασκούν αυτού του είδους τους ελέγχους. Αν κάποιος θεωρεί ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι αποτρεπτικοί, εντούτοις είναι κάτι που επιδιώκουν οι σοβαρές και μεγάλες εταιρείες της κρουαζιέρας. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το λιμάνι της Καβάλας και για τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας, με επικεφαλής τον κ. Παπαδόπουλο, ώστε να εξυπηρετούν αυτούς τους ελέγχους, πιστοποιώντας ότι τα πλοία αυτά μπορούν να διέρχονται από την Καβάλα και εν συνεχεία να αναχωρούν για άλλα μέρη, παρέχοντας υψηλού επιπέδου και διασφαλισμένης ποιότητας υπηρεσίες στους επιβάτες τους».

     

    limani-markopoulos

    Από την πλευρά του, ο κ. Γάκης αναφέρθηκε στη σημασία των ελέγχων αυτών και στο γεγονός ότι αυτοί γίνονται μόνο στο «Απόστολος Παύλος» σε επίπεδο Περιφέρειας, συμπληρώνοντας ότι «με τους ελέγχους αυτούς πιστοποιούνται τα πλοία ότι δεν μεταφέρουν μεταδιδόμενα νοσήματα, είτε σε ανθρώπους είτε στο ζωικό κεφάλαιο, μια και οι διεθνείς μεταφορές δεν αφορούν μόνο σε ανθρώπους. Κάθε πλοίο που προσεγγίζει το λιμάνι της Καβάλας πιστοποιείται ότι μπορεί να κάνει απρόσκοπτα τα υπόλοιπα ταξίδια του. Το λιμάνι “Απόστολος Παύλος” παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και είναι λόγος να το προσεγγίζουν περισσότερα πλοία, είτε κρουαζιέρας είτε άλλων μετακινήσεων».

     

     

     

    Με πρωτοβουλία της Ελλάδας η εφαρμογή του προγράμματος SHIPSAN

     

     

    Ο Τζάρετ Έιμς εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Καβάλα, ώστε να ανταλλαχθούν απόψεις γύρω από το θέμα των ελέγχων σε αυτού του είδους τα πλοία (σ.σ. θα γίνει έλεγχος και στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Nefeli, που καταπλέει σήμερα το πρωί στο λιμάνι).

    Σε ερώτηση για τα κυριότερα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη διάρκεια ελέγχων σε κρουαζιερόπλοια κατά το παρελθόν, ο κ. Έιμς σημείωσε: «Έχουμε βρει διαπιστώσει διάφορα θέματα, όπως η θερμοκρασία φύλαξης των τροφίμων ή με το που φυλάσσονται τρόφιμα υψηλού κινδύνου, όπως και με τις εγκαταστάσεις των πλοίων γενικότερα».

    Ακόμη, ο κ. Έιμς σημείωσε ότι τέτοιου είδους έλεγχοι μπορούν να γίνουν σε κάθε λιμάνι της Ε.Ε., που έχει πιστοποιημένες υπηρεσίες κι ανθρώπους.

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα SHIPSAN, τονίζοντας ότι είναι ένα πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο των κρουαζιεροπλοίων, που πλέουν στα νερά της Ε.Ε. «Το πρόγραμμα αυτό προέκυψε από το αντίστοιχο αμερικάνικο πρόγραμμα, στο οποίο ο κ. Έιμς ήταν υπεύθυνος κι έρχεται να μας μεταδώσει την τεχνογνωσία του. Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και πάει πολύ καλά. Έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε., από όλα τα υπουργεία, που συμμετέχουν σ’ αυτή και ο κεντρικός συντονισμός γίνεται από τη χώρα μας, με τα κεντρικά του προγράμματος να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχουμε υπηρεσίες, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να σταθούν δίπλα σε αυτές που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.