Χρονόμετρο

  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ: Τέσσερα χρόνια πίσω το «Φίλιππος Β’»

  Δημοσιεύτηκε στις

   Σε μια πολύ μεγάλη συμφωνία προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς συμφώνησε με την εταιρεία «κολοσσό» Cosco, που δραστηριοποιείται επενδυτικά στο λιμάνι του Πειραιά, για την ενοικίαση αποθήκης στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας του λιμανιού της Θράκης.

  Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα σύνδεσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, φαίνεται ότι έχει έρθει στο προσκήνιο, με τη σύνδεση αυτή και τη συνεργασία με την Cosco να αναδεικνύει τη στρατηγική του σημασία.

  Μάλιστα, η κινεζική εταιρεία έχει συμφωνήσει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Hewlett Packard για την μεταφορά προϊόντων της πολυεθνικής εταιρείας μέσω σιδηροδρόμου από τον Πειραιά στην Τσεχία.

   

  Χ. Ηλιάδης: «Διαφορετική η στόχευση μας»

   

  «Η δίκη μας στόχευση είναι διαφορετική και σε εκείνη την κατεύθυνση προχωράμε. Δε σημαίνει ότι επειδή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έκανε τη συνεργασία ενοικίασης αποθήκης με την Cosco, πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς. Ο Ο.Λ.Κ. έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών στο «Φίλιππος Β’», ώστε να δυναμώσει και να αναπτυχθεί στο μέλλον. Επίσης, την ολοκλήρωση των έργων των πλωτών εξεδρών για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και ειδικότερα του τουρισμού κρουαζιέρας. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν μπορεί να υποδεχθεί κρουαζιερόπλοια, δε θα γίνει ποτέ εμπορικό λιμάνι, διότι έχει μικρά βάθη. Από την άλλη, αυτή η εξέλιξη είναι καλή και για εμάς, αφού καταδεικνύει τη διαφορετική στόχευση που θα έχουμε ως λιμάνια και τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς τόσο από το «Απόστολος Παύλος» όσο και από το «Φίλιππος Β’».

  Ερωτηθείς αν υπήρξε ενδιαφέρον της Cosco για συγκεκριμένο κομμάτι επένδυσης σε λιμάνι της Καβάλας, ο κ. Ηλιάδης το αρνήθηκε, ωστόσο σημείωσε ότι ενδιαφέρθηκαν άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, με τις οποίες δεν έχει διακοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας.

  «Υπήρξε ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες του εξωτερικού, όχι την Cosco, για το εμπορικό λιμάνι. Εμείς, δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη τις απαραίτητες υποδομές στο «Φίλιππος Β’».

   

  Τέσσερα χρόνια πίσω

   

  Με βάση όσα αναφέρει ο κ. Ηλιάδης, προκύπτει ένα βασικό χαρακτηριστικό της προηγούμενης περιόδου. Ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να εξευρωπαϊστεί και να εναρμονιστεί το νέο λιμάνι της Καβάλας με τους ρυθμούς ανάπτυξης και της διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη δια του σιδηροδρόμου.

  Ευθύνες, που φυσικά, δεν αναλογούν στον νυν πρόεδρο του ΟΛΚ, αλλά σε μερίδα προκατόχων του, τους βουλευτές και τους πολιτευτές αυτού του τόπου. Δεδομένου ότι τα έργα για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ολοκληρώνονται σε λίγους μήνες, ενώ η διασύνδεση του «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες, όχι νωρίτερα από το 2018, καταλαβαίνει κανείς ότι είμαστε τέσσερα χρόνια πίσω σε υποδομές. Χρόνος που όσο και να τρέχεις δεν καλύπτεται, συμφωνίες που ενδεχομένως να μπορούσαν να κλειστούν και δεν ολοκληρώνονται. Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη επίσκεψη (μάλιστα, στη σύσκεψη αυτή δεν είχε προσκληθεί ο κ. Ηλιάδης) του Βραζιλιάνικου Επιμελητηρίου και το ενδιαφέρον της χώρας της Λατινικής Αμερικής για δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Ανατολική Μακεδονία και για άνοιγμα οικονομικών δεσμών με μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μια από τις 20 πιο ισχυρές στον κόσμο.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.