Χρονόμετρο

  Έρχεται εκτεταμένο λίφτινγκ στο «Μέγας Αλέξανδρος»

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, ΝΙΚΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

   

   

  Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η αντικατάσταση στην καλωδίωση των αεροδιαδρόμων, μετά το περιστατικό της 9ης Οκτώβρη – Μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό του αεροδρομίου

   

  Εκτεταμένο λίφτινγκ στις υποδομές του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» προτίθεται να κάνει στο προσεχές διάστημα η Fraport, ώστε να εκσυγχρονιστεί ακόμη περισσότερο ο αερολιμένας της Καβάλας, με την αρχή να γίνεται από τον φωτισμό στους αεροδιαδρόμους.

  Η εταιρεία, που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από τον περασμένο Απρίλιο, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καβάλας, θορυβήθηκε από το πρόσφατο περιστατικό (σ.σ. στις 9/10), όταν και δεν προσγειώθηκε στη Χρυσούπολη η πτήση της Aegean-Ολυμπιακής, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Καβάλα και επρόκειτο να καταφτάσει στο «Μέγας Αλέξανδρος» λίγο πριν τις 10 το βράδυ, αφού υπήρξε ένα βραχυκύκλωμα, με συνέπεια να μην ανάψουν τα φώτα του αεροδιαδρόμου προσγείωσης και την πτήση να επιστρέφει αμέσως στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

  Μιλώντας στο «Χ» ο διευθυντής του αεροδρομίου της Καβάλας, Νίκος Δασκάλου, ανέφερε αρχικά σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. «Όλο το σύστημα φωτισμού είναι μια παλιά εγκατάσταση, περίπου 30 ετών. Σύντομα, εντός δύο εβδομάδων, θα αλλάξει όλη η καλωδίωση. Υπήρξαν φθορές, έγιναν συντηρήσεις, όμως κατά το πρόσφατο περιστατικό προέκυψε ένα μεγάλο βραχυκύκλωμα, που έβγαλε εκτός και τα δύο κυκλώματα του αεροδιαδρόμου. Είναι ένα περιστατικό, που γίνεται μια στο εκατομμύριο, όμως δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη του και θα γίνουν οι αλλαγές, ώστε να γλιτώσουμε από το οποιοδήποτε άγχος με τη συγκεκριμένη υποδομή. Το αεροδρόμιο της Καβάλας είναι ασφαλέστατο, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, που είναι πάνω απ’ όλα για μας, κάναμε προσπάθεια να το αποκαταστήσουμε, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Υπήρχε έλεγχος κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ωστόσο σίγουρα μας θορύβησε το γεγονός ότι δεν άνοιξε ο φωτισμός».

   

  Επεκτείνεται ο χώρος αναχωρήσεων, μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό του αερολιμένα

  Ο κ. Δασκάλου έκανε λόγο, ωστόσο και για μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό του αερολιμένα, με τις εργασίες να περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων, καθώς θα επεκταθεί ο χώρος αναχωρήσεων και θα εκσυγχρονιστούν τα τέρμιναλ, θα τροποποιηθεί η διαρρύθμιση στον ίδιο χώρο και θα γίνουν αλλαγές στα checking counters.

  Επίσης, θα γκρεμιστεί και θα ανακατασκευαστεί ο πυροσβεστικός σταθμός και θα γίνει συντήρηση του τροχοδρόμου, όπως επίσης θα αντικατασταθεί συνολικά το σύστημα κλιματισμού και θα τοποθετηθούν καινούριες μονώσεις.

  «Αυτές είναι οι εργασίες στα κομμάτια που φαίνονται, όμως θα γίνουν κι άλλες αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες, στις αναγγελίες, θα μπουν νέες οθόνες και συστήματα πληροφόρησης, που θα βελτιώσουν τη χρηστικότητα του αεροδρομίου για το επιβατικό κοινό», πρόσθεσε ο κ. Δασκάλου.

   

  Ελάχιστα τα περιστατικά με ματαιώσεις πτήσεων λόγω ομίχλης

   

  Ενόψει του χειμώνα, που έρχεται, ο κ. Δασκάλου ρωτήθηκε αν το αεροδρόμιο της Καβάλας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω ομίχλης, τονίζοντας ότι γύρω στις 5-6 πτήσεις ακυρώνονται κατά μέσο όρο όλο αυτό το διάστημα και παρόλο που δεν έχει εγκαταστημένο το σύστημα ILS στο «Μέγας Αλέξανδρος». «Σίγουρα, δεν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, που συχνά πλήττεται από ομίχλες και υπάρχουν ματαιώσεις πτήσεων. Έχουμε τα θέματά μας, όμως μόνο 5-6 πτήσεις ματαιώνονται αυτή την περίοδο».

   

  Απόλυτη ικανοποίηση από την αύξηση της επιβατικής κίνησης

  Ο διευθυντής του αεροδρομίου της Καβάλας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιβατική κίνηση, που καταγράφηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2017, υπογραμμίζοντας ότι «η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη. Το γνωρίζαμε από τον περασμένο Ιανουάριο-Φεβρουάριο, που θα κινούμασταν τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα μηνύματα ήταν θετικά για όλη την Ελλάδα. Μακάρι, να έχουμε νέα αύξηση και το 2018. Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις, όμως ακόμη είναι νωρίς και θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε από τώρα τι θα ακολουθήσει του χρόνου».

  Τέλος, για το ωράριο λειτουργίας, ο κ. Δασκάλου τόνισε ότι το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» θα λειτουργεί από τις 06.30 έως τις 21.30 (19ωρη λειτουργία), όταν το καλοκαίρι λειτουργούσε από τις 05.00 έως τις 23.00 και αναφορικά με τις πτήσεις, σημείωσε ότι παρά τις συζητήσεις και τις πιέσεις, που ασκήθηκαν στην Aegean Airlines για αλλαγή των δρομολογίων (σ.σ. θα παραμείνουν δέκα εβδομαδιαίως) και των ωρών κυρίως της πρωινής πτήσης, η αεροπορική εταιρεία παραμένει παγιωμένη στις θέσεις της, θεωρώντας ότι η Καβάλα δεν έχει δυναμική για περισσότερα δρομολόγια, με το πρωινό δρομολόγιο να αναχωρεί από την Καβάλα στις 11.15 (άφιξη από Αθήνα στις 10.45) και τις βραδινές ώρες στις 20.15 (άφιξη στις 19.45).

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.