Χρονόμετρο

    Μιχάλης Λεφαντζής: «Δεν είμαστε φαντασιόπληκτοι»

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Μια  σημαντική Μακεδονική ανάγλυφη παράσταση που απεικονίζεται σε ένα κομμάτι του βάθρου του λέοντας της Αμφίπολης  μελετάει η ομάδα της ανασκαφής του Τύμβου Καστά, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή.

    «Η ζωφόρος δείχνει μια Μακεδονική παράσταση με στρατιώτες και δεν παρουσιάστηκε ακόμη, ενώ μελετάται αυτή την στιγμή. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι όπως και άλλα κομμάτια που βρήκαμε».

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm»  και στον Σταύρο Παπαντωνίου μίλησε εφ όλης της ύλης και με βάση τη μελέτη των νέων ευρημάτων, ενώ διαφάνηκε ότι έχει στη διάθεση του αποτελέσματα ερευνών που θα προκαλέσουν το έντονο ενδιαφέρον ανάπτυξης ενός επιστημονικού διαλόγου με μεγάλη διάρκεια.

    Παράλληλα επανέλαβε ότι το μνημείο ανήκει στον Ηφαιστίωνα, όσο για το ποιος είναι θαμμένος μέσα τόνισε, ότι είναι στοιχεία μελέτης και άλλων επιστημόνων. Τάχθηκε επίσης  υπέρ της συνέχισης των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά κάτι που όπως υπογράμμισε είναι θέμα αποφάσεων σε συνδυασμό με τη  χρηματοδότηση.

     

     

    Αναφερόμενος στον εσωτερικό  χώρο του μνημείου δήλωσε ότι έχουν γίνει εκτεταμένες επισκευές μετά την αρχική του κατασκευή ενώ για το θριγκό είπε: «τοποθετήθηκε εκεί γιατί υπήρχε πρόβλημα στο ψηφιδωτό δάπεδο προφανώς από την υγρασία» ενώ  σχετικά με  τη ζωφόρο υπογράμμισε «δείχνει το αφηρωισμό  ενός ήρωα, τη ζωή του. Όσο για το τελευταίο κομμάτι,  σ αυτό αποτυπώνεται η σχέση του νεκρού με τους Θεούς του Ολύμπου. Ο θριγκός με τη ζωφόρο κατασκευάζεται, όταν τοποθετείται η Μακεδονική θύρα σε κάποια οικοδομική φάση του μνημείου. Τίποτα  όμως από όλα αυτά δεν ταυτίζεται με ρωμαϊκή επέμβαση».

    Ο κύριος Λεφαντζής απέφυγε να σχολιάσει το θέμα των νεκρών ωστόσο σε ερώτηση για το δυισμό του μνημείου είπε: «Το ταφικό όρυγμα έχει ένα διαχωριστικό, για μια κλίνη και  μια τεφροδόχο».

    Δίνοντας διευκρινήσεις  για την επιγραφή (Παρέλαβον) που βρέθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία του περιβόλου σημείωσε:

    «Η λέξη (Παρέλαβον) είναι γραμμένη οικοδομικά. Δεν είναι στην τελική επιφάνεια επεξεργασίας της τοποθέτησης των λίθων αλλά είναι εγχαραγμένη πριν την τελική αδρή επεξεργασία, που σημαίνει ότι όταν παρελήφθησαν  τα τεμάχια του μαρμάρου τότε είχε παραληφτεί το έργο. Η επιγραφή (Παρέλαβον) υποδηλώνει παραλαβή τμήματος της κατασκευής του οικοδομήματος και συγκεκριμένα τμήματος του περιβόλου που το κατασκεύασε μια συγκεκριμένη εργολαβία».

    Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε, σύμφωνα με την οποία τα γραμμογραφήματα που παρουσιάστηκαν στην ομιλία της κυρίας Περιστέρη στο ΑΠΘ, είναι προϊόν φαντασίας δεν έκρυψε την έντονη ενόχληση του.

     

    «Τραγικό λάθος να θεωρούν ορισμένοι ότι τα γραμμογραφήματα είναι προϊόν φαντασία. Έγινε ορθοφωτογράφηση υψηλής ευκρίνειας με ειδικά φίλτρα και μετά έγινε φωτοαντιγραφική αποτύπωση γραμμών και χρωμάτων πάνω σε επιφάνειες για να εξαχθούν συμπεράσματα. Τίποτα από αυτά που έχουν παρουσιαστεί δεν είναι προϊόν φαντασίας. Λυπάμαι που το λέω»

     

    Ο κύριος Λεφαντζής κατέθεσε την πρόταση για τη διοργάνωση μιας ημερίδας όπου εκεί θα μιλήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι της ανασκαφής  και όσοι επιστήμονες θέλουν να διατυπώσουν όλες τις απόψεις τους. Επανέλαβε όμως για μια ακόμη φορά ότι τα αποτελέσματα των μελετών της ανασκαφής θα παρουσιαστούν αρχικά στην επιστημονική κοινότητα και αφού συζητηθούν, στη συνέχεια θα είναι στη διάθεση του κοινού.

     

    «Οι επιστήμονες δεν έχουν αντιπαρατεθεί σε επιστημονικό επίπεδο. Η θεωρία που διατυπώνουμε θα κριθεί επιστημονικά. Το μνημείο είναι του Ηφαιστίωνα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από συγκεκριμένα ευρήματα. Όσο για την ταυτότητα  και το χαρακτήρα του νεκρού χρειάζονται ζυμώσεις και συζητήσεις σε επιστημονικό επίπεδο. Είναι αναγκαίο αρχικά όλα αυτά να γίνουν σε επιστημονικό πλαίσιο και στη συνέχεια να δοθούν στο ευρύ κοινό».

     

    Απαντώντας στην ερώτηση πως σχολιάζει τη συνεχόμενη   κριτική που υφίσταται η  ανασκαφή υπογράμμισε:

    «Εγώ δέχομαι την κριτική. Εμείς δεν θέλουμε να προκαλέσουμε. Λέμε τι βρέθηκε»  και  έκανε λόγο για μετατόπιση κριτικής κάθε φορά που επιβεβαιώνονται πλήρως όλα τα στοιχεία που έως τώρα έχουν παρουσιαστεί  «Όταν παράγεις έργο κρίνεσαι .Ο κρινόμενος είναι για μένα ο καλύτερος του παιγνιδιού. Αυτός που κρίνει μπορεί να μετατοπίσει κάθε φορά την κριτική του. Δεν φοβάμαι την κριτική. Η κριτική είναι εποικοδομητική.  Εμένα  όμως η δουλειά μου είναι σιωπηλή . Για μένα το έργο είναι μέσα σε ένα εργαστήριο. Με την κριτική μην με εμπλέκεται καθόλου».

     

    Ο Μιχάλης Λεφαντζής ξεκίνησε την συνέντευξη του κάνοντας  αναφορά στους αφανείς επιστήμονες που χάνονται στη διάρκεια μιας σημαντικής ανακάλυψης.

    «Εκπροσωπώ τον ανώνυμο επιστήμονα που δουλεύει ακούραστα σε πολλές ανασκαφές και αξίζουν. Η δουλειά τους είναι πολύ σημαντική, χύνουν αίμα  και ιδρώτα και όμως η δουλειά τους δεν φαίνονται. Κάποια στιγμή η δουλειά τους εμφανίζεται δια της εκπροσώπησης».

    Αξίζει να σημειωθεί  ότι έκανε ιδιαίτερη μνεία σε δυο ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή έχουν ενεργό ρόλο στην ανασκαφή του τύμβου Καστά και αυτοί είναι ο Λάκης Σαλτζίδης και ο Αλέκος Θ Κοχλιαρίδης τους οποίους και χαρακτήρισε «ψυχή της ανασκαφής».

    Παράλληλα αναφέρθηκε στην ευκαιρία συνεργασίας που του έδωσε η Κατερίνα Περιστέρη λέγοντας : «Είμαι πολύ υπερήφανος που συμμετέχω στην ομάδα της».

    Σε ερώτηση που του τέθηκε για ενδεχόμενες πολιτικές σκοπιμότητες σε σχέση με το μνημείο  απάντησε:

    «Δεν είναι σωστό. Θα πρέπει για πρώτη φορά να αποκόψουμε μια ανακάλυψη που έγινε στα χρόνια μας, από την πολιτική με  τις σκοπιμότητες που αφορούν μηχανισμούς. Αυτό το μνημείο θα υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Εμείς θα έχουμε φύγει και αυτό θα είναι ακόμα εκεί. Οι δηλώσεις μας θα έχουν αποχωρήσει και θα έρθουν άλλες δηλώσεις στο μέλλον. Εμείς απλός βάλαμε ένα λιθαράκι στη μελέτη της ιστορία του».

    Τέλος ο κύριος Λεφαντζής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες υποστήριξης της ανασκαφής από το ΥΠ.ΠΟ

    «Το Υπουργείο Πολιτισμού δουλεύει νυχθημερόν, σιωπηλά το τελευταίο διάστημα για να μπορέσει να εκπονήσει ένα πλαίσιο προστασίας του μνημείου και για να ολοκληρωθούν οι μελέτες.   Αυτοί είναι που  τραβάμε το κουπί. Είναι η κινητήριος δύναμη, όχι αυτοί που εκφέρουν μόνο  λόγο στα μέσα ενημέρωσης».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.