Χρονόμετρο

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Ζητάνε παράταση για φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε ανοιχτό δίαυλο Γ. Γιακουμάτος-μικροπωλητές λαϊκών αγορών, οι οποίοι περιμένουν την έγκριση των 100 δόσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και Δ.Ο.Υ.

  Παράταση από το Υπουργείο Ανάπτυξης ζητάνε τα σωματεία μικροπωλητών λαϊκών αγορών, αναφορικά με την κατάθεση στους δήμους όλης της χώρας των ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων, για την ανανέωση των αδειών τους.

  Τα σωματεία αναμένουν να ακούσουν τα ευχάριστα νέα, σχετικά με την έγκριση από την Κυβέρνηση στις επαφές της με την Τρόικα για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Δ.Ο.Υ. και την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις.

  Όπως ανέφερε στο «Χ» ο πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών λαϊκών αγορών Καβάλας, Σωτήρης Ιωαννίδης, το 90% των συναδέλφων του αδυνατεί να καλύψει τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

  «Μέχρι τα τέλη του μήνα είναι δύσκολο να μπορέσουν οι συνάδελφοί μου να καταθέσουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα. Ζητάμε παράταση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περάσει η τροπολογία για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 100 δόσεις. Περιμένουμε εντός των επόμενων ημερών αυτό να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αυτή τη στιγμή το σωματείο μας μετρά 170 άτομα, με το 90% των επαγγελματιών εμφανίζει οφειλές στο Δημόσιο λόγω κρίσης. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι πωλητές μαναβικής. Η λαϊκή αγορά είναι σαν ένα πολυκατάστημα. Έτσι, όπως πάει το πράγμα, θα απομείνουν 20 επαγγελματίες, με συνέπεια να χαθεί η δυναμική της και να σβήσουν οι λαϊκές. Το θέμα αυτό το είχαμε αναφέρει και στη συνάντηση προ δύο εβδομάδων και στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιακουμάτο. Αν απομείνουν 20 επαγγελματίες, δε μιλάμε ουσιαστικά για ανταγωνισμό. Ο υπουργός είδε με καλό μάτι τα αιτήματά μας».

  Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε και για το άδικο της ασφάλισης των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών στον Ο.Α.Ε.Ε., καθώς εντάσσονται στην ίδια κλίμακα με τα εμπορικά καταστήματα, πληρώνοντας ο ίδιος για ένα δίμηνο ποσό της τάξης των 960 ευρώ. «Εγώ προσωπικά κάνω 16 μεροκάματα τον μήνα και πληρώνω ασφάλεια για 25. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Ζητάμε, λοιπόν, την εφαρμογή μιας ασφαλιστικής κλάσης, που θα είναι δίκαιη για εμάς. Αυτό είναι αίτημα όλων των επαγγελματιών της χώρας».

  Ο πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών λαϊκών αγορών Καβάλας σχολίασε και το θέμα της μοριοδότησης, αναφέροντας ότι είναι ένα παράλογο μέτρο, καθώς οι παλιοί επαγγελματίες παίρνουν ένα μόριο για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας, ενώ ένας μικροπωλητής που αποκλείει από τις επιλογές του να διαθέσει τα προϊόντα του, π.χ. στο παζάρι της Νέας Καρυάς πριμοδοτείται με 15 μόρια. «Είναι εντελώς παράλογο αυτό το μέτρο. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο αυτό. Να μοριοδοτούνται όσοι έχουν προβλήματα αναπηρίας, είναι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι. Το αναφέραμε στον κ. Γιακουμάτο και ευελπιστούμε να ανοίξει ξανά η συζήτηση».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.