Χρονόμετρο

  ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΔΙΑΣ ΠΟΝΤΟΥ: ‘Άφησε καταπίστευμα για τους στρατιώτες που θα υψώσουν την ελληνική σημαία στους ναούς της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και του Αγίου Νικολάου της γενέτειρας του Βαρενούς.

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Λαυρέντιος Παπαδόπουλος, μητροπολίτης Χαλδίας Πόντου (1866 – 1928)

   

  Πέθανε στην Μονή  της Εικοσιφοίνισσας  το Μάιο του 1928 και θάφτηκε στη Δράμα στο μοναστηράκι Νέας Κρώμνης Δράμας, στην Ιερά Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του οποίου υπήρξε κτήτωρ ιδίοις εξόδοις κοντά στο προσφυγικό  συνοικισμό της Ν.Κρώμνης.

   

  Η διαθήκη του «ανοιχθείσα και αναγνωσθεισα εις την αίθουσα του Πρωτοδικείου Δράμας προξένησαν αρίστην εντύπωσιν  καθ΄όσον  απεδείκνυε τα ανθρωπιστικά και εθνικά αισθήματα που διαθέτουν». Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα  για τους στρατιώτες  εκείνους, οι οποίοι  πρώτοι θα υψώσουν  την ελληνική σημαία  στους ναούς της Αγίας Σοφίας  της Κωνσταντινούπολης  και του Αγίου Νικολάου της γενέτειρας του Βαρενούς.

   

   

  Γεννήθηκε στο χωριό Βαρενού της Κρώμνης από πατέρα ιερά, έλαβε στοιχειώδη μόρφωση  στην ιδιαίτερη πατρίδα του  και συνέχισε  στο Φροντιστήριο της Αργυρούπολης.  Με την αρωγή του Μητροπολίτη  Γερβάσιου  σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από όπου αποφοίτησε  με άριστα.  Μπήκε στην υπηρεσία του Πατριαρχείου  και σταδιακά  έφτασε στο βαθμό  του μεγάλου αρχιδιακόνου επί Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄. Κατά την περίοδο που ήταν αρχιδιάκονος  εκτελώντας εντολή του Πατριάρχη ταξίδεψε στην Κρήτη  για να συγκεντρώσει τις συνδρομές για το Πατριαρχείο. Επίσης, για υπηρεσιακούς λόγους  πήγε στη Ρωσία, όπου έμαθε την ρωσική γλώσσα.

  Σύντομα χειροτονήθηκε Αρχιδιάκονος και το 1905 αναχώρησε για την Κερασούντα όπου εκλέχτηκε (1912) Μητροπολίτης Χαλδίας.

   

  Με την ιδιότητα  του πατριαρχικού εξάρχου  ο νέος μητροπολίτης Χαλδίας μεσολάβησε ώστε να εξομαλυνθεί  η έκρυθμη κατάσταση  στην αρχιεπισκοπή Ροδοπόλεως. Ενδιαφέρθηκε κυρίως για τα σχολεία. Δείγμα του ενδιαφέροντος του  αποτελεί  το εξής περιστατικό, που συνέβη  ένα μόλις χρόνο  μετά την ανάληψη  των αρχιερατικών  του καθηκόντων. Ο δάσκαλός της κοινότητας  του Ερσεήλ Μαντέν, ενημέρωσε  το μητροπολίτη  ότι υπήρχαν οικονομικές ατασθαλίες  στην διαχείριση των οικονομικών  του σχολείου,  σε λίγες μέρες ο Λαυρέντιος  βρέθηκε εκεί.  Ζήτησε λεπτομερή αναφορά  του έργου της σχολικής επιτροπής  που ήταν συνάμα και εκκλησιαστική, έλεγξε τις καταστάσεις απαίτησε την καταβολή των ποσών που έλειπαν και θεσμοθέτησε κανονισμό που θα εξασφάλιζε την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

   

  Το έτος 1908 με δική του πρωτοβουλία ανεγέρθηκε οίκημα 48 δωματίων  στην μονή Πρασάρεως όπου στεγάστηκε  ιεροδιδασκαλείο με διευθυντές τον αρχιμανδρίτη  Άνθιμο Παπαδόπουλο και τον Σεβάστειας Γερβάσιο Σουμελίδη. Με την σχολή αυτή  αφύπνισε  τις πνευματικές ανησυχίες των περίοικων και συνετέλεσε ώστε  να μορφωθεί μεγάλος αριθμός Ελλήνων. Ίδρυσε στην Αργυρούπολη ταπητουργείο με το όνομα Πηνελόπη, όπου τα κορίτσια  μάθαιναν ερασιτεχνικά  την τέχνη της ταπητουργίας. Η ευεργετική του δράση στη νέα του μητρόπολη είναι αδιαμφισβήτητη . Ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση  των προσφύγων  σε ανθηρά καπνοπαραγωγικά χωριά.  Ίδρυσε μονή για τις πόντιες μοναχές  και ανακαίνισε  παλιές μονές  της ευρύτερης περιοχής  για να τοποθετήσει  τους πρόσφυγες Πόντιους μοναχούς. Πρότεινε την συγκέντρωση όλων των Πόντιων  στην περιοχή Δράμας ώστε να διατηρηθούν τα ήθη και έθιμα τους.

  Διετέλεσε Αρχιδιάκονος του Πατριαρχείου ως αριστούχος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά την περίοδο 1900-1910 και ως εκ τούτου είχε σημαντική συμβολή στην οργάνωση, υποστήριξη και συντονισμό του Μακεδονικού Αγώνα για την αντιμετώπιση της σκληρής γραμμής της Βουλγαρικής Εξαρχίας. Επέκτεινε τα όρια της εκκλησιαστικής του παρέμβασης και στις περιοχές των μεταλλείων Αργυρουπόλεως. Υπήρξε ιδρυτής πολλών ευαγών ιδρυμάτων. Ανέλαβε κρίσιμες αποστολές του Πατριαρχείου όπως η μετάβασή του στην Κρήτη για την διευθέτηση θεμάτων της Κρητικής Αρχιεπισκοπής και συνεργάστηκε με ευρωπαίους  διπλωμάτες για τη διάσωση και φυγάδευση του ποντιακού πληθυσμού.

   

  Λαυρέντιος Β` Παπαδόπουλος, (1866-1928). Μητροπολίτης Χαλδίας Πόντου & Δράμας. Κείται στο μοναστηράκι Νέας Κρώμνης Δράμας, Ιερά Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του οποίου υπήρξε κτήτωρ ιδίοις εξόδοις

  «Λαυρέντιος μεν Τιβαρινός Χαλδίας
  ενθάδε κείμαι πλείσθ’ όσα καμών παθών
  Δράμαν τρισολβίαν τε εύχρονος λιπών
  Ως τω Θεώ έτυχον, ώ γε η δόξα».

   

  Επιμέλεια: Βασιλική Κυφωνίδου

   

   

   

  Πηγή:Η πνευματική αναγέννηση του ποντιακού ελληνισμού, Φώτιος Δ.Κουτσουπιάς, Ηρόδοτος 2002

  http://pontosworld.com/

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.