Χρονόμετρο

    Λ. Μενδώνη: Τέρμα οι ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αυτό που περίμεναν όλοι, δηλαδή να συνεχιστεί η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ, η ανασκαφή δεν θα συνεχιστεί και θα δοθεί έμφαση στην αναστήλωση και στην αποκατάσταση του Τύμβο, έτσι όπως ήταν στην αρχική του μορφή και στο γίνει επισκέψιμο το μνημείο, ενώ θα δοθεί έμφαση με έρευνες στον γειτονικό λόφο 133, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για οικιστικά κατάλοιπα.

     

    Αυτά προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για μια σειρά θέμα της αρμοδιότητά της. Συγκεκριμένα για την Αμφίπολη διευκρίνισε ότι στον «Τύμβο δεν θα γίνουν άλλες ανασκαφές. Έχουν προηγηθεί ανασκαφές 50 ετών από την αρχαιολογική υπηρεσία, που έχουν αποκαλύψει σειρά τάφων διαφόρων εποχών από το 1000 π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. Αυτό ακριβώς που θα γίνει τώρα στον τύμβο, είναι η αποκατάστασή του έτσι όπως ήταν το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., που κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μνημειακό σύνολο». Ο τύμβος «δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά διότι δεν έχει μελετηθεί όλο το υλικό το οποίο έχει βρεθεί», σημείωσε.

     

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ:

     

    Κούτρας: Τώρα λοιπόν τι έχουμε και που βρισκόμαστε στο θέμα της Αμφίπολης;

    Υπουργός: Στην Αμφίπολη ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση μελετών, θα εισαχθούν στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο στις 14 Ιουλίου και από εκεί και πέρα προγραμματίζουμε την εγκατάσταση των εργοταξίων περίπου στο δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της μορφής του Τύμβου. Συγχρόνως γίνονται όλες οι εργασίες, οι ερευνητικές και από τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στον χώρο του Τύμβου, στο εσωτερικό του μνημείου και στον Λόφο 133, έτσι τον ονομάζουμε συμβατικά. Είναι ο διπλανός λόφος που έχουν εντοπιστεί οικιστικά κατάλοιπα.

     

    Κούτρας: Στον λόφο έτσι όπως τον γνωρίσαμε και τον είδαμε όλο αυτό το διάστημα θα γίνουν ξανά ανασκαφές ή με αυτήν την ολοκλήρωση των έργων που κάνετε θα κλείσει αυτή η υπόθεση;

    Υπουργός: Στον συγκεκριμένο Τύμβο δεν θα γίνουν άλλες ανασκαφές. Έχουν προηγηθεί ανασκαφές 50 ετών από την αρχαιολογική υπηρεσία, που έχουν αποκαλύψει σειρά τάφων διαφόρων εποχών από το 1000 π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. Αυτό ακριβώς που θα γίνει τώρα στον τύμβο, είναι η αποκατάστασή του έτσι όπως ήταν το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., που κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μνημειακό σύνολο.

     

    Φελέκης: Τελικά μάθαμε ποιος είναι θαμμένος εκεί;

    Κούτρας: Εδώ τώρα ποια είναι η επιστημονική γνώμη της κυρίας Μενδώνη;

    Φελέκης: Το μεγάλο μυστικό του τύμβου δηλαδή, που εμείς δεν τα ξέρουμε, εσείς τα ξέρετε πολύ καλά.

    Υπουργός: Αυτό το οποίο λέγαμε ήδη από το 2014, είναι ότι μπορούν να γίνουν πολλές εικασίες. Ο κάθε επιστήμονας είναι ελεύθερος να εκφράσει τη γνώμη του και να συνδυάσει τα δεδομένα του. Χρειάζεται ακόμα μελέτη και πολλή δουλειά. Ο τύμβος, κατά την γνώμη μου, δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά διότι δεν έχει μελετηθεί όλο το υλικό το οποίο έχει βρεθεί. Θέλει συστηματική μελέτη.

     

    Κούτρας: Αποκλείεται το υπόλοιπο μέρος που δεν έχει ανασκαφεί να κρύβει άλλα μυστικά που να μας διευκολύνουν σε αυτά τα συμπεράσματα;

    Υπουργός: Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όμως, ξέρετε, στην Αρχαιολογία μπορεί κανείς να συνδυάσει τις πληροφορίες που έχει, όχι μόνο από τις πηγές, από τα αρχαιολογικά δεδομένα του συγκεκριμένου χώρου, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή και τελικά να φτάσει στις ερμηνείες του. Το πώς χρησιμοποιήθηκε το μνημείο, το σε ποιον ανήκουν τα οστά, ενδεχομένως να μην το μάθουμε ποτέ ή να απαιτηθεί συστηματική μελέτη κάποιων ετών, προκειμένου να διαμορφώσει η επιστημονική κοινότητα άποψη.

     

    Φελέκης: Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος γιατί ο Μπάμπης είχε αυτή την αγωνία.

    Υπουργός: Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ, ουδέποτε ελέχθη ότι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, τουλάχιστον από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα στελέχη του.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.