Χρονόμετρο

  «ΞΕΓΥΜΝΩΘΗΚΕ» Η ΔΙΑΑΜΑΘ: Στα τρία μέτρα την «έστησαν» οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια συζήτηση που αύξησε παρά μείωσε, τις «σκιές» και τα ερωτήματα, για την λειτουργία της

   

   

   

  Ένα σκληρό και συνεχές σφυροκόπημα για το μέχρι τώρα έργο, αλλά το σημαντικότερο για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και της ανακύκλωσης και τις σκιές που υπάρχουν στην διαχείρισης και τις αποφάσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα τη διαχείρισης των απορριμμάτων και τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου.

   

  Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πολίτες της Καβάλας θα καταβάλλουν στην ΔΙΑΑΜΑΘ για το 2020 το ποσό του 1.800.000 ευρώ, χωρίς να έχει γίνει ακριβής κοστολόγηση, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις και χωρίς να έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2020 για την εν λόγω επιχείρηση.

   

  Με τρία χρόνια καθυστέρηση, ήρθε η ενημέρωση στο συμβούλιο, για το τι συμβαίνει με τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Η ενημέρωση έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργο Βογιατζή, συνεπικουρούμενος από την πρώην δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και πρώην αντιπρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, καθώς ο πρόεδρος της δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Τσέπελης επέλεξε να απουσιάζει, αν και προκλήθηκε για να μην δώσει απαντήσεις. Ένα ζήτημα που τέθηκε από τον Άρη Βέρρο και απαιτούσε πολιτική απάντηση, ήταν το ζήτημα γιατί ο Δήμος Καβάλας που διαθέτει ΧΥΤΑ να επιβαρύνεται το ίδιο με άλλους δήμους δεν διαθέτουν;

   

  Ερωτήσεις έθεσε πρώτη η κ. Τσανάκα, αρκετά αβανταδόρικες, όπως το πόσο είναι το τίμημα ανά τόνο απορριμμάτων, κατά πόσο είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ΔΙΑΑΜΑΘ κ.α.

   

  Η κ. Τσανάκα πήρε τα «εύσημα» του Μάκη Παπαδόπουλου για να την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει στον νυν αντιπρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ που είναι ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης. Στην συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα φορολογικά βάρη που έχουν φορτωθεί οι δημότες με συνέπεια να μην υπάρχουν άλλες αντοχές. Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος κατήγγειλε τις καθυστερήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ στο να στήσει τον μηχανισμό, ενώ οι πολίτες θα πληρώσουνε περισσότερα του χρόνου και σημείωσε ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ με αυτή την πολιτική το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μια τρύπα στο νερό.

   

  Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο κ. Μουριάδης για να σημειώσει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις πολλές αδειοδοτήσεις και στην δυσκολία να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα με τη νομοθεσία.

   

  Ο Βαγγέλης Παππάς ρώτησε, εάν ποτέ το σύστημα διαχείρισης της ΔΙΑΑΜΑΘ θα φτάσει κάποια στιγμή να καλύπτει το κόστος λειτουργίας για να μην πληρώνουν οι δημότες, αλλά η απάντηση του κ. Βογιατζή ήταν αρνητική. Όπως είπε ο κ. Παππάς τα σκουπίδια είναι χρυσός και επικερδής δραστηριότητα η διαχείρισης τους, οπότε θα έπρεπε να καλύπτει το κόστος διαχείρισης.

   

  Ο Άρης Βέρρος μίλησε για πολλές σκιές που υπάρχουν στην κοστολόγηση και στις μελέτες της ΔΙΑΑΜΑΘ, βάση των οποίων έγιναν οι διαγωνισμοί, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, σκόπιμες, για να φτάσουμε όπως είπε, στο παραπέντε και να εκχωρηθούν όλα σε ιδιώτες.

   

  Επίσης ο κ. Παππάς εγκάλεσε τον κ. Βογιατζή για το υπεροπτικό του ύφους,  τον κατηγόρησε για εγωιστική συμπεριφορά, θυμίζοντας του ότι είναι ένας υπάλληλος της διαδημοτικής επιχείρησης και όχι κάτι περισσότερο, οπότε να μην απαξιώνει κανέναν.

   

  Κλείνοντας η συνεδρίαση, έχοντας φύγει οι περισσότεροι σύμβουλοι, ο δήμαρχος Καβάλας δεσμεύτηκε να υπάρχει τακτική ενημέρωση για τα θέματα της ΔΙΑΑΜΑΘ.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.