Χρονόμετρο

  Αμφορείς στο Παλιό Καρνάγιο της Καβάλας από το Κτήμα Αποστολίδη

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Κτήμα Αποστολίδη

  To κτήμα Αποστολίδη, με έδρα το Διάλεκτο Καβάλας, ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα οινοποίησης και παλαίωσης οίνου σε θαμμένους αμφορείς. Ο Ευθύμης Αποστολίδης περιγράφει την έμπνευση και την υλοποίηση της ενέργειας: “Η ιδέα ξεκίνησε μια ημέρα γευσιγνωσίας φυσικών κρασιών του βιοδυναμικού φορέα Demeter. Μερικά από τα κρασιά δοκιμής μου προκάλεσαν ενδιαφέρον και μου ξύπνησαν κάποια συναισθήματα. Αποφασίσαμε, πριν από λίγο καιρό, να υλοποιήσουμε αυτό που είχα στο μυαλό μου σαν ιδέα, να οινοποιήσουμε κρασί σε αμφορείς, στα σύνορα στεριάς και θάλασσας, αγκαλιασμένο από τη γη και εκτεθειμένο στην δύναμη της παλίρροιας”.

  κρασι

  Στο Παλιό Καρνάγιο

  Κτήμα Αποστολίδη “Σαν κάτι πρωτόγνωρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποφασίσαμε με την αδελφή μου Βασιλική να αναλάβουμε την ευθύνη και το θάρρος να εκτελέσουμε αυτό το πείραμα. Μέσα στην διάρκεια του χρόνου ελέγξαμε κάθε λεπτομέρεια και λειτουργία, ξεκινώντας από το σημείο. Το παραδοσιακό καρνάγιο Καβάλας ήταν η ιδανική τοποθεσία.

   

  Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των οινοποιείων χαρακτηρίζεται από μια πραγματική τεχνολογική άνθιση σε όλο τον κόσμο. Το ανοξείδωτο ατσάλι που αναβοσβήνει, οι μπάρες από τις καλύτερες γαλλικές βελανιδιές και οι εξελιγμένες μηχανές στο κελάρι, προμήνυαν τι θα συνέβαινε στις κάβες. Τώρα ξαφνικά οι μέθοδοι για την οινοποίηση βγαίνουν από τη λήθη. Δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο αρχαϊκές ή απλούστερες. Προσπαθούμε για ακόμη πιο αυθεντικά κρασιά, για ένα προϊόν που είναι ακόμα πιο φυσικό και πρωτότυπο.”

   

  Η Απλότητα του Αμφορέα

  Κτήμα Αποστολίδη “Η παρέμβαση του οινοποιού θα πρέπει να μειωθεί στο απόλυτο ελάχιστο, οι δυνάμεις που δίνονται από τη φύση θα πρέπει να λειτουργούν με τον βέλτιστο τρόπο. Σήμερα είμαστε κυρίως βιοδυναμικοί οινοποιοί που προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου την οινοποίηση με τον ‘αμφορέα’ και όχι μόνο.

   

  Ο αμφορέας δρα στο κρασί όπως ο ενισχυτής στη μουσική. Οι καλές νότες γίνονται ακόμα καλύτερες, αλλά οι κακές χειροτερεύουν. Το γεγονός ότι τα κρασιά που γίνονται με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μόνο διαφορετικά, αλλά και εξαιρετικά σε ποιότητα, είναι κάτι που αποδεικνύεται πολύ εύκολα.

   

  Η τοποθεσία, η υγρασία του εδάφους και το βάθος επηρεάζουν τόσο τη θερμοκρασία ζύμωσης όσο και την ωρίμανση του κρασιού.”

   

  Βιδιανό και Αγιωργίτικο

  Κτήμα Αποστολίδη “Οι αμφορείς θάβονται στην ακτή και γεμίζονται με μούστο με ελάχιστες φλούδες. Ο μεν ένας με ποικιλία λευκό Βιδιανό και ο δε άλλος με ποικιλία ερυθρό Αγιωργίτικο . Με αναλογία 40% πατημένα σταφύλια, 40% ολόκληρες ρώγες και 20% ολόκληρα τσαμπιά. Το προϊόν ξεκινάει την αλκοολική του ζύμωση και αποθηκεύεται για μήνες σε σταθερές θερμοκρασίες στην αγκαλιά της γης.

   

  Δεδομένου ότι ένας αμφορέας είναι θαμμένος στο έδαφος, με σχεδόν καθόλου οξυγόνο να διεισδύει στο κρασί μέσω των πόρων του αμφορέα, λαμβάνει χώρα μόνο μικρό-οξείδωση όσο μπορεί από τις εισροές της άμμου, η οποία είναι θετική για την ωρίμανση του κρασιού.”

   

  Η Γεύση Που Νοστιμίζει

  Κτήμα Αποστολίδη “Η ζύμωση του μούστου και το μικρό οξυγόνο έχουν σημαντική επίδραση στη γεύση. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται επιπλέον τανίνες και πολυφαινόλες στο κρασί, δίνοντάς του πολύ μακρύ και γεμάτο σώμα.

   

  Αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία, αφού τα συστατικά των στερεών συστατικών θα προκαλούσαν δυσμενείς γεύσεις αν δεν ήταν αρκετά ώριμα.

   

  ΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΛΑΚΙΔΑΣ

  Home


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.