Χρονόμετρο

  Συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα ο Κουρουμπλής για τα δρομολόγια Καβάλας – Θάσου

  Δημοσιεύτηκε στις

  – Ικανοποίηση για την πορεία των έργων σε «Φίλιππος Β’» και «Απόστολος Παύλος» – Σε τοπικό επίπεδο «κόλλησε» η υπόθεση παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Καβάλας

   

   

   

  Αν και δεν πήρε θέση επισήμως ενώπιον των εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογράμμισε πως θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο μείζον πρόβλημα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας – Θάσου την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

   

  Αυτό ανέφερε με δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας με τους τρεις τοπικούς βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ. Χρήστο Ηλιάδη.

   

  Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε αισιόδοξος κι ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή σε ένα πρόβλημα, που χρονίζει και παραμένει άλυτο επί σειρά ετών, ενώ δεν έλαβε θέση ούτε για το αίτημα των τοπικών αρχών για ανάληψη της αρμοδιότητας ορισμού των δρομολογίων από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (σ.σ. τοπικό Σ.Α.Σ., όπως το χαρακτήρισε).

   

  «Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε που κολλάει το θέμα. Θα βρούμε λύση, όπως έχουμε κάνει και σε πολλά άλλα θέματα», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

   

  Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει μια ακόμη σύσκεψη και πάλι με τους τοπικούς φορείς για το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στον δήμο Καβάλας.

   

   

  Εμπλοκή σε τοπικό επίπεδο κι όχι στο… υδροκέφαλο κέντρο το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο δήμο

   

  Εν συνεχεία, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε που κόλλησε η υπόθεση παραχώρησης της χερσαίας ζώνης, δείχνοντας προς… Καβάλα μεριά, κάτι που διαφάνηκε και από μια αναφορά του Χρήστου Ηλιάδη. «Για τους δυο χώρους που είχαμε συμφωνήσει, ήδη η διαδικασία ξεμπλόκαρε από τις εδώ υπηρεσίες και βρίσκεται στα υπουργεία. Πολύ σύντομα, ίσως είναι θέμα ημερών η έγκριση και από το υπουργείο, για να προχωρήσει η διαδικασία. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι οι δεσμεύσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση, για να στηρίξει και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός σημαντικού λιμανιού που θα προκαλέσει ενδιαφέρον επενδυτών, είναι σε πορεία δυναμικής εξέλιξης», επισήμανε ο υπουργός και ερωτηθείς για την εμπλοκή που υπήρξε με το θέμα, απάντησε: «Δεν μπλόκαρε σε εμάς, μπλόκαρε εδώ! Μας αρέσει να πετροβολούμε το κέντρο. Σε εμένα ήρθε την περασμένη Πέμπτη. Γραφειοκρατία δεν έχει μόνο στο κέντρο έχει κι εδώ. Προχωρά πάντως η διαδικασία, δεν είναι κάτι απλό. Υπάρχει κοινός τόπος και το προχωράμε».

   

   

  Η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο πρόεδρος του Ο.Λ.Κ., Χρήστος Ηλιάδης

   

  Για το ίδιο θέμα θέση πήρε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης, ο οποίος δήλωσε: «Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει ο Νόμος 2971. Πρέπει να γίνουν τα ανάλογα τοπογραφικά, να υπάρξει απόφαση από τον φορέα διαχείρισης του λιμένα, μετά απόφαση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας και μετά να θεωρηθούν από Ο.Τ.Α. Όλα αυτά μας πήγανε πίσω. Είναι μια διαδικασία που προχωρά κανονικά, έχω δώσει το διαβιβαστικό στη δήμαρχο να ξέρει από ποιους ζητούμε τη σύμφωνη γνώμη, ενώ στο υπουργείο έφτασε την Πέμπτη. Αργήσαμε στο δήμο. Ο συντονιστής της αποκεντρωμένης πρέπει να εκδώσει θετική απόφαση και μετά να γίνει τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης».

   

   

  Τα έργα στα λιμάνια «Φίλιππος Β’» και «Απόστολος Παύλος» και η μελέτη για τα βαρέα οχήματα στην Κεραμωτή

   

  Προ της συνάντησης στον Ο.Λ.Κ., ο κ. Κουρουμπλής επισκέφθηκε τα λιμάνια «Φίλιππος Β’» και «Απόστολος Παύλος» και αμέσως μετά δήλωσε σχετικά:

   

  «Συνεχίζεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης έργων, στο “Φίλιππος Β’”. Νομίζω ότι οι ρυθμοί, από αυτά που μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ο.Λ.Κ., προχωρούν κανονικά και μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι, μαζί με μια σειρά πιστώσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός που έχουν να κάνουν με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, παίρνει χαρακτηριστικά ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου λιμανιού. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και τη σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή τα πράγματα παίρνουν μια άλλη εξέλιξη. Οι ίδιες προσπάθειες γίνονται και για το επιβατικό λιμάνι “Απόστολος Παύλος”. Αναφορικά με το θέμα των φορτηγών στην Κεραμωτή, έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο Νέστου να προχωρήσει σε μια μελέτη για να δούμε πως μπορεί εκείνη την περίοδο (σ.σ. τη θερινή) να υπάρξει μια διευκόλυνση και μεταφορά αυτού του φορτίου εκτός του οικισμού. Τέλος, έχουμε εξασφαλίσει άλλες 200.000 ευρώ για να γίνουν μελέτες αξιοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ έχουμε χρηματοδοτήσει με 200.000 ευρώ τη βελτίωση υποδομών σε λιμάνια της Θάσου», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

   

  Τέλος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε και για το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, αναφέροντας καταληκτικά ότι «έρχονται διατάξεις που νομιμοποιούν αυθαίρετα κτίσματα στα λιμάνια και εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις σε αυτά, όπως και διατάξεις που εξασφαλίζουν σε δήμους τη δυνατότητα να προωθήσουν συγκοινωνιακές πολιτικές, καθώς και διατάξεις για την πετρέλευση σχετικά με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου».

   

   

  Δ.Μ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.