Χρονόμετρο

    ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής του κόμματος του στην κυβέρνηση υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Αυτό τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι από την Καβάλα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

    Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην πρόταση της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών και συνέχισε λέγοντας  «δεν εξασφαλίζονταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηρίζονταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε».

     

    Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε πως όταν η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε τον Ιούνιο του 2012 να στηρίξει την κυβέρνηση «το κάναμε γιατί θέλαμε να δώσουμε λύση για τη χώρα και την κοινωνία. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και το ευρώ και να μην οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει».

     

    «Προγραμματική συμφωνία είχαμε και τότε», συμπλήρωσε, «όταν συγκροτούσαμε και στηρίζαμε την κυβέρνηση, αλλά η προγραμματική αυτή συμφωνία από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά δεν τηρήθηκε».

     

    «Η ΔΗΜΑΡ», συνέχισε ο κ. Κουβέλης, «για τις πολιτικές της επιλογές, τις πολιτικές της αποφάσεις έχει ένα κριτήριο: η άσκηση της πολιτικής για το συμφέρον της χώρα και της κοινωνίας. Μιας πολιτικής που είναι δυνατόν να οδηγήσει στην διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία».

     

    Απλή αναλογική εδώ και τώρα


    Ο κ. Κουβέλης μίλησε και για το θέμα των επερχόμενων  δημοτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ για τις πολιτικές της επιλογές, τις πολιτικές της αποφάσεις έχει ένα κριτήριο: την άσκηση της πολιτικής για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Μιας πολιτικής που είναι δυνατόν να οδηγήσει στη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα φέρει πρόταση στη Βουλή για τη θέσπιση της απλής αναλογικής και της αφαίρεσης του μπόνους των 50

    εδρών στο πρώτο κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι «το μπόνους των 50 εδρών δίνονταν σε ένα κόμμα με υψηλά ποσοστά για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας. Πώς να μιλήσουμε για πολιτική σταθερότητα, όταν το πρώτο κόμμα έχει 19%».

    Στις αρχές της επόμενη εβδομάδας η παράταξη του θα φέρει προς ψήφιση μια ακόμη πρόταση για να μπει «στοπ» στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ώστε να παταχθεί η διαφθορά και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και να επέλθει εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα, για το οποίο οι πολίτες δεν τρέφουν πια εμπιστοσύνη, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., αποκαλύπτοντας ότι σε ένα μήνα θα γίνει το 2ο τακτικό συνέδριο της παράταξης.

     

    «Πάση θυσία ανοιχτή η Β.Φ.Λ.»

     

    Ο κ. Κουβέλης ρωτήθηκε και για το θέμα της ELFE (πρώην ΒΦΛ), την οποία επισκέφθηκε νωρίς χθες το πρωί και υπογράμμισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. προσπαθεί συστηματικά να βρει λύσεις.

    Για τη λειτουργία της βιομηχανίας υπάρχουν τρία «αγκάθια», όπως σημείωσε: 1) Η εμπλοκή με τον βασικό μέτοχο (σ.σ. τον Λ. Λαυρεντιάδη και το γεγονός ότι η βιομηχανία συνδέεται με τον κύκλο εργασιών του ομίλου που ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία),

    2) Το υψηλό κόστος φυσικού αερίου.

    3) Τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι «πάση θυσία πρέπει να κρατηθεί ανοιχτή η ΒΦΛ, ώστε να μπει ένα τέλος στην ομηρία που βιώνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, μια και δεν υπάρχει αυτοτέλεια στο εργοστάσιο, αλλά ετεροκαθορισμός από τη συνολική εικόνα και λειτουργία του ομίλου».

    Ο κ. Κουβέλης μίλησε ακόμη για τη ρευστότητα που πρέπει να δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλώντας το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, μια και 550.000 επαγγελματίες έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση.

    Σε ότι αφορά στον φόρο ακινήτων, η ΔΗΜ.ΑΡ., δια στόματος του προέδρου της, έχει ως θέση τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων, που πλήττει τη μικρή ιδιοκτησία.

    Ο κ. Κουβέλης νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, ενώ μετά τη συνέντευξη Τύπου βρέθηκε στο Επιμελητήριο, συνοδευόμενος από τη Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου και στελέχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος.

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.