Χρονόμετρο

  Κοτζά Ορμάν: Το μεγάλο παραποτάμιο δάσος της βόρειας Ελλάδας που θυμίζει ζούγκλα

  Δημοσιεύτηκε στις

   

  Απλώνεται εντυπωσιακά γύρω από τις όχθες του Νέστου στο δυτικό τμήμα της Ξάνθης, όντας φημισμένο ήδη από τα αρχαία χρόνια

   

  Το τούρκικο όνομα με το οποίο εξακολουθεί να είναι γνωστό το παραποτάμιο δάσος που απλώνεται εντυπωσιακά γύρω από τις όχθες του Νέστου (κοτζά ορμάν σημαίνει «μέγα δάσος») μεταφέρει και στις δικές μας ημέρες κάτι από το δέος που προκαλεί εδώ και αιώνες.

  Πράγματι, πολλοί από όσους έχουν ταξιδέψει στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και το έχουν επισκεφθεί κάνουν λόγο για την τελευταία «ζούγκλα» που υπάρχει στην Ευρώπη (τηρουμένων βέβαια όλων των αναλογιών). Γεγονός που έρχεται και δένει με τις αρχαιότερες γνωστές αναφορές: ο Ηρόδοτος, χαρακτηριστικά, γράφει ότι το δάσος είχε ακόμα λιοντάρια στην εποχή των Περσικών Πολέμων (480 π.Χ.), ενώ εντυπωσιασμένος στάθηκε αργότερα και ο Αριστοτέλης.

  Ασφαλώς, το υδροχαρές αυτό δάσος χρωστά τα πάντα στην ευεργετική παρουσία του Νέστου. Άλλωστε ο τελευταίος συγκαταλέγεται στα 5 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας -και δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαιότητα λατρευόταν ως θεός. Είναι λοιπόν τα νερά του που αποτελούν θεμέλιο του όλου οικοσυστήματος, το οποίο έχει συχνά εντυπωσιάσει τον διεθνή επιστημονικό κόσμο τόσο με τη χλωρίδα του, όσο και με την πανίδα του.

   

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ Travel.gr


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.