Χρονόμετρο

  Ο χρυσός σε κρίση!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στο 30% κάτω οι τζίροι των καταστημάτων, τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου, Π. Μαυρίδης – «Ανάσα ο τουρισμός κρουαζιέρας», σημειώνει ο επαγγελματίας Ντ. Χατζηγιαννάκης  

  Μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του διέρχεται ο κλάδος του κοσμήματος στην Ελλάδα χώρα μας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και εμπορίας, καθώς η ύφεση πλήττει την κατανάλωση και πολλές επιχειρήσεις είτε απλά συντηρούνται είτε τίθενται εκτός αγοράς.

  Ο πρόεδρος του σωματείου κοσμηματοπωλών Καβάλας, Π. Μαυρίδης, σημείωσε ότι η κρίση στον κλάδο έφτασε σε υψηλά επίπεδα, με τους τζίρους να πέφτουν ακόμη και στο 30%.

  «Ποσοστά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα, όμως οι τζίροι παραμένουν χαμηλά και ίσως να φτάνουν το 30% κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης στα τέλη του 2008. Αντιθέτως, τα ενεχυροδανειστήρια έκαναν “χρυσές” δουλειές το προηγούμενο διάστημα, αφού ο κόσμος αιμορραγούσε. Βέβαια, συμβουλή προς τους πελάτες μας ήταν και είναι, αν υπάρχει ανάγκη, να απευθύνονται σε συναδέλφους κοσμηματοπώλες κι όχι σε αβέβαιης προέλευσης ενεχυροδανειστήρια».

  Σχετικά με το πόσο καλό κάνει στα ταμεία των κοσμηματοπωλών ο τουρισμός, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι «αν δεν υπήρχε ο τουρισμός, θα υπήρχε σοβαρή κρίση στον κλάδο» και εξήρε τον ρόλο των τοπικών φορέων, όπως το Επιμελητήριο, τον ΟΛΚ και τον δήμο Καβάλας, για την αύξηση στον τουρισμό κρουαζιέρας, αφού τα δυνατά «πορτοφόλια» των επιβατών αυτών των πλοίων ανοίγουν για να αγοράσουν ένα ποιοτικό κόσμημα από τα καταστήματα της πόλης μας.

   

   

  «Η κρίση μας έκανε αγοραστές κοσμημάτων»

   

  Ο επαγγελματίας του κλάδου, Ντίνος Χατζηγιαννάκης, από την πλευρά του, μιλώντας στο «Χ», υπογράμμισε ότι ο κλάδος των κοσμηματοπωλών ήταν ο πρώτος που δέχθηκε τον ερχομό της οικονομικής κρίσης, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που η υπόλοιπη αγορά δεν είχε αντιληφθεί ακόμη τι επέρχεται στον εμπορικό και όχι μόνο κόσμο. «Η κρίση ξεκίνησε για μας λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κόσμος από έλλειψη καλής ψυχολογίας, απέφευγε να αγοράσει κάποιο κόσμημα. Άλλωστε, είμαστε καταστήματα, που υποδεχόμαστε την πελατεία μας στις ευχάριστες στιγμές της, όπως ένας γάμος ή ένας αρραβώνας. Οι γιορτές του 2008 ήταν προμήνυμα του τι ερχόταν. Τα 2/3 των τζίρων μας γίνονται την περίοδο των εορτών, όταν η καλή ψυχολογία και η διάθεση περισσεύουν».

   

   

  Ο κλάδος του κοσμήματος πέρασε την κρίση του και συνεχίζει να την περνάει από την επέλαση των ενεχυροδανειστηρίων, που εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο και τις συγκυρίες, σε περιόδους που ο Έλληνας και ειδικότερα ο Καβαλιώτης «σκότωνε» τα υπάρχοντά του για μερικές εκατοντάδες ευρώ. «Η κίνηση στα ενεχυροδανειστήρια είναι πτωτική εδώ και ένα χρόνο περίπου, μια και έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα στον κόσμο ή αν θέλετε από το γεγονός ότι το 2010 ή το 2011 η τιμή του χρυσού ήταν κατά πολύ υψηλότερη, σε σχέση με σήμερα. Οι κοσμηματοπώλες είμαστε πωλητές κοσμήματος, όμως με την κρίση γίναμε αγοραστές, χωρίς βέβαια να είναι κακό, διότι βοηθήσαμε να ανασάνουν παλιούς πελάτες μας. Μάλιστα, όσοι εμπιστεύτηκαν συναδέλφους πήραν μια χρήσιμη συμβουλή και ενδεχομένως, δε ζημιώθηκαν έναντι αυτών που πήγαν απευθείας στα ενεχυροδανειστήρια», σημείωσε ο κ. Χατζηγιαννάκης, ενώ μιλώντας για την κρίση στον κλάδο, σημείωσε με τη σειρά του ότι αγγίζει το 30%, αφού κι αυτός ο συμπολίτης μας που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει, δε θα έχει την απαιτούμενη ψυχολογία.

   

  «Ανάσα ο τουρισμός κρουαζιέρας»

   

  Ο Ντ. Χατζηγιαννάκης σημειώνει στις δηλώσεις του πως ευεργετική επίδραση στους τζίρους των τοπικών καταστημάτων του κλάδου έχει ο τουρισμός κρουαζιέρας. «Είναι ξένο χρήμα που εισρέει στην αγορά μας. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξήγαγε εξαιρετικής ποιότητας κοσμήματα, ενώ οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας και στην Καβάλα, κυρίως αυτοί της κρουαζιέρας, βρίσκουν την ποιότητα κοσμήματος στην τιμή που το θέλουν και όχι στην πιο “τσιμπημένη” της Β. Ευρώπης.

   

  Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν αναπτύξαμε μια βιομηχανία κοσμήματος. Σήμερα, το 90% των προϊόντων μας είναι φτιαγμένα στο χέρι, παρόλο που τα κοσμήματα μας να είναι στο 1/3 της τιμής που συναντάμε στη Γερμανία. Την πρώτη θέση στην αγορά κοσμημάτων από τη χώρα μας κατέχουν οι Ρώσοι, ενώ ακολουθούν οι Τούρκοι, πράγμα παράδοξο μέχρι και μερικά χρόνια πριν, αφού οι Έλληνες ήταν αυτοί που πήγαιναν και αγόραζαν κάποιο κόσμημα από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί αναπτύσσεται μια μεσοανώτερη τάξη, που έχει αγοραστική δυνατότητα. Βλέπω με έκπληξη τον δήμαρχο να καλεί σε συσκέψεις τους καφεζυθοπώλες και τους εστιάτορες, όταν είναι να μιλήσουμε για το θέμα της κρουαζιέρας κι όχι εμάς. Μα, οι κατεξοχήν αποδέκτες που θα πάρουν τα χρήματα αυτού του είδους τουριστών είναι τα κοσμηματοπωλεία. Ακόμη και χίλιοι τουρίστες να πιουν έναν καφέ, τα έσοδα θα είναι 3.000 ευρώ, όσο περίπου κοστίζει ένα καλό δαχτυλίδι, ποσό που σηκώνει το πορτοφόλι ενός τουρίστα κρουαζιέρας. Επίσης, παράπονό μου από τον χάρτη της πόλης που υπάρχει στην ιστοσελίδα της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” είναι ότι απουσιάζει η αναφορά στα κοσμηματοπωλεία, λες και δεν υπάρχουμε. Νομίζω ότι δουλεύουμε κατά τύχη».

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.