Χρονόμετρο

    Μην βιαστείτε να βουτήξετε στη θάλασσα… είναι μόνο για τους γενναίους

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ασυνήθιστα κρύα για τέτοια εποχή είναι τα νερά των ελληνικών θαλασσών, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

     

     

    Η θάλασσα παραμένει υπόθεση για..γενναίους, καθώς τα νερά στην Ελλάδα και γενικότερα στην Μεσόγειο είναι ακόμη πολύ κρύα, κάτω από το αναμενόμενο για τέτοια εποχή. Αρνητική απόκλιση εμφανίζει η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

     

    Οι δορυφορικές εκτιμήσεις με βάση στοιχεία της Τετάρτης 8 Μαΐου δείχνουν ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 16 και 17 βαθμών Κελσίου στο Βόρειο Αιγαίο, 18 ως 19 στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16-17 στο Ιόνιο, δηλαδή περίπου ένα έως δύο βαθμούς χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

     

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη χώρα μας, που είχαν επικρατήσει το προηγούμενο διάστημα, επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες κατά το 2018 και τις αρχές του 2019, όταν η επιφανειακή θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών.

     

    Γενικότερα πάντως στη λεκάνη της Μεσογείου οι δορυφορικές παρατηρήσεις από το 1982 μέχρι σήμερα δείχνουν μια μικρή αλλά σταθερή άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών κάθε χρόνο, ακολουθώντας την υπερκείμενη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η θερμοκρασία των νερών είναι πλέον περίπου δύο βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από το 1982.

     

    Στο μεταξύ, στην ξηρά η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας πλησίασε τους 25 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαΐου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λάρισα (24,2), στα Τρίκαλα (24,1), στη Σαλαμίνα (23,7), στη Μακρακώμη (23,4) και στη Σίνδο (23,4).


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.