Χρονόμετρο

  Κοινή εισήγηση παρατάξεων Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Προτάσεις για τις «κόκκινες γραμμές» που πρέπει να θέσει η Καβάλα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με θέμα την «Έγκριση πλαισίου πολιτικής του Δήμου Καβάλας για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος σε τοπικό επίπεδο» κατέθεσαν κοινή πρόταση, στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, οι επικεφαλής των παρατάξεων Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και ΚΑΠ, Μάκης Παπαδόπουλος και Βαγγέλης Παππάς, αντίστοιχα, στην οποία σημειώνουν ότι «Από τότε που ξέσπασε η Προσφυγική Κρίση σε διεθνές επίπεδο, ο Δήμος Καβάλας συνέβαλε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο στη διαχείριση των ροών και τη φιλοξενία των προσφύγων που κατέφταναν στον τόπο μας, βοηθώντας την κεντρική Κυβέρνηση της Χώρας να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την εθνική αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης. Παράλληλα, δημότες, εθελοντές, κοινωνικές και εθελοντικές οργανώσεις παρείχαν κάθε δυνατή στήριξη και υλική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, προσφέροντας ανακούφιση.

   

  Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, παρόλο που δεν έκανε δεκτή την κεντρική απόφαση για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου (με τις Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου υπ. αριθμ. 390/2016, 464/2016, 602/2018), δεν έθεσε περαιτέρω εμπόδια στη λειτουργία της, βάζοντας μπροστά το συμφέρον της Χώρας και αποδεχόμενο τον προσωρινό χαρακτήρα της. Ωστόσο, η συνέχιση της λειτουργίας της δομής, οι εργασίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών μέσα στο πρώην στρατόπεδο και οι αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών δείχνουν ότι η δομή αντιμετωπίζεται από τον κεντρικό σχεδιασμό της εκάστοτε Κυβέρνησης ως μόνιμη δομή φιλοξενίας.

   

  Η μονιμοποίηση της προσωρινής δομής φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου ανατρέπει ουσιαστικά τον μακρόχρονο σχεδιασμό του Δήμου Καβάλας για την αξιοποίησή του (επέκταση πρασίνου, δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού κ.ά.), για την υλοποίηση πλέον της Πράξης Περιγιαλίου και την ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της πόλης της Καβάλας.

   

  Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις που δημιουργούν εύλογο και έντονο προβληματισμό:

   

  1. Υπάρχει η εξαγγελία από την Κυβέρνηση για ποσόστωση 1% επί του πληθυσμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Δεδομένου ότι στην Περιφέρειά μας οι τρεις νομοί της Θράκης εξαιρούνται, ποιος θα είναι τελικά ο αριθμός που θα αναλάβει η Καβάλα τους επόμενους μήνες;

   

  1. Η εξαγγελία αυτή πόσο επηρεάζει την υπόσχεση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τον Δήμαρχο Καβάλας ότι η προσωρινή δομή θα μεταφερθεί στο τέλος του 2020;

   

  1. Πώς θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας στο Περιγιάλι;

   

  1. Υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης να λάβει επιτέλους ο Δήμος τα χρήματα που ξόδεψε για την υποδοχή των πρώτων προσφύγων και που δεν έχουν δοθεί ακόμη;

   

  Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, θέλοντας να συμβάλλει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και έχοντας την εμπειρία πλέον των προηγούμενων ετών ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο, εγκρίνει το παρακάτω πλαίσιο πολιτικής του Δήμου Καβάλας:

  – να μεταφερθεί η υφιστάμενη προσωρινή δομή φιλοξενίας του στρατοπέδου Ασημακόπουλου σε άλλον καταλληλότερο χώρο και να επιταχυνθεί η αναλογική συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα ενοικίασης σπιτιών για οικογένειες προσφύγων, με τελικό στόχο τη διασπορά των προσφύγων και των μεταναστών σε σπίτια εντός των ορίων του Δήμου και την τελική κατάργηση της προσωρινής δομής φιλοξενίας, με τη σημερινή της μορφή.

   

  Ο Δήμος με τις υπηρεσίες του θα αναλάβουν να εξετάσουν και να υποδείξουν τον χώρο.

  Η λύση αυτή θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν σε έναν καταλληλότερο χώρο για την καθημερινότητά τους, χωρίς τις συνθήκες “εγκλεισμού” που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

  – η προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Περιγιάλι, για όσο διάστημα ακόμη θα λειτουργεί εκεί, να υποδέχεται συγκεκριμένο και σταθερό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος “ασφυξίας” και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, σε βάρος και των προσφύγων και των περιοίκων της συνοικίας.

   

  – να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας στο Περιγιάλι, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  – να διασφαλιστεί η καταβολή των χρημάτων που δαπανήθηκαν από τον Δήμο Καβάλας την προηγούμενη δημοτική περίοδο και δεν καλύφθηκαν από το Κράτος, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

  – να προχωρήσει από τη διοίκηση του Δήμου η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Ασημακόπουλου με βάση τον Ν.4407/2016.

  – να μελετηθεί το πώς θα εφαρμοστεί η Πράξη Περιγιαλίου στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου, δεδομένων των υποδομών που δημιουργήθηκαν εκεί, και να ξεκινήσει η διαδικασία εκτέλεσης των απαραίτητων έργων υποδομής στο Περιγιάλι.

  Με το παρόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Καβάλας να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες προς υλοποίηση των ανωτέρω αποφάσεων.

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.