Χρονόμετρο

  Τα παιδιά δεν είναι πια τόσο αθώα!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η σύγχρονη ιστορία της Καβάλας, διαθέτει πολλές ιστορίες από φονικά, τα περισσότερα από τα οποία διαπράχτηκαν με άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Προχθές το βράδυ, ήρθε να προστεθεί μια ακόμη τραγική σελίδα, με το φόνο ενός δεκαοκτάχρονου από τον σχεδόν συνομήλικο δράστη, για τον οποίο προκύπτει ότι έκαναν και παρέα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν υποθέσεις που για χρόνια έμειναν σκοτεινές, όπως για παράδειγμα το τριπλό φονικό στις Μαριές της Θάσου ή η δολοφονία σε πυλωτή στην περιοχή του υψώματος στην Καλαμίτσα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως τα εγκλήματα εξιχνιάστηκαν, γιατί η αστυνομία λειτούργησε άριστα με επαγγελματισμό και ταχύτητα.

   

  Ωστόσο, στην προχθεσινή δολοφονία, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που την διαφοροποιούν από τις άλλες περιπτώσεις και είναι αυτά που έδωσαν τροφή για πάρα πολλά σχόλια, χθες στις συζητήσεις της καβαλιώτικης κοινωνίας. Το πρώτο στοιχείο είναι το νεαρό της ηλικίας, τόσο του θύματος όσο και του δράση. Δεν έχουμε άλλη περίπτωση εγκλήματος, στο οποίο να πρωταγωνιστούν τόσο νεαρά άτομα, στην ουσία παιδιά. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι το έγκλημα, έγινε σε δημόσιο χώρο και μάλιστα σε ώρα που ο καθένας θα μπορούσε να κυκλοφορεί εκείνη την στιγμή και να τύχει να είναι αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος. Τέλος η εικόνα ενός νεκρού σώματος στην μέση του δρόμου, ήσυχου κατά γενική ομολογία, σε μια γειτονιά που μένουν οικογένειες και κυκλοφορούν παιδιά, σε καμία περίπτωση δεν είναι μια συνηθισμένη εικόνα.

   

  Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα πιο σύνθετα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό, όπως το γεγονός ότι το θύμα είχε στα χέρια του χρήματα, αρκετά για την ηλικία του, όπως επίσης και τα πραγματικά αίτια της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και κατ΄ επέκτασης της διένεξης που οδήγησε το δράση να τραβήξει όπλο και να πυροβολήσει. Και εδώ ανακύπτει και το πιο σημαντικό ερώτημα: Πόσο εύκολο είναι ένα νέο παιδί, ένας έφηβος 17 χρονών, όποιας καταγωγής και εθνότητας, να οπλοφορεί σήμερα στην Καβάλα;

   

  Τι είναι τα πιστόλια, παιχνίδια που τα βρίσκει κανείς στα γαριδάκια; Αν ένας νέος ηλικίας 17 χρονών έχει την δυνατότητα να οπλοφορεί και να λύνει με αυτό τις διαφορές του, ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την κυκλοφορία όπλων.

   

  Μέχρι σήμερα δεν είχαμε ανάλογο περιστατικό και αυτό που συνέβη θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ. Το γεγονός ότι ζούμε σε μια κοινωνία που ακόμη προσφέρει ασφάλεια και το οποίο σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή και ώρα της ημέρας, μπορείς να βγεις και να κυκλοφορήσεις και να πας όπου θες, οφείλεται στο ότι είμαστε μια κοινωνία που δεν οπλοφορεί και αυτό περιορίζει τις δυνατότητες αντίδρασης οποιουδήποτε παρανοϊκού που θέλει να λύσει τις διαφορές του χρησιμοποιώντας ένα όπλο. Όταν δε ένας 18χρονος μπορεί και κυκλοφορεί με ένα όπλο, τι άραγε μπορεί να συμβαίνει με άλλους πιο «επαγγελματίες» που δρουν στο χώρο του υπόκοσμου; Αυτό απλά σημαίνει ότι και τα παιδιά στις μέρες μας δεν είναι τόσο αθώα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε!!! Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αφυπνιστούμε και να δούμε την αλήθεια, ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει στην κοινωνία μας.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.