Χρονόμετρο

  ΚΙΝΑΛ: Κατεβαίνει ο Γ. Παπανδρέου, μαζεύει υπογραφές – Απέναντί του άλλοι 5 υποψήφιοι.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής καθώς στην κούρσα προστίθεται και ο Γιώργος Παπανδρέου.

  Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τηλεφωνήματα σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος και πλέον είναι θέμα ωρών να ανακοινώσει την κάθοδό του ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

  Τα τηλεφωνήματα έχουν στόχο να πάρει την γνώμη και των μελών της ΚΟ για το εγχείρημά του αλλά και «πολλαπλασιαστών» του κόμματος ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε από την Παρασκευή με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη.

  Οπως έγραψε το iefimerida.gr ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανανοινώσει την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ίσως την Τετάρτη, επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, αν και τίποτα δεν αποκλείει να το πράξει να νωρίτερα. Πιθανόν να είναι γραπτή δήλωση, πιθανόν να είναι δήλωση στα κανάλια. «Στοιχειώδεις κανόνες επικοινωνίας, δεν επιτρέπουν δύο μείζονα επικοινωνιακά γεγονότα σε μία ημέρα» έλεγε στέλεχος με γνώση των τεκταινομένων παραπέμποντας τις σχετικές ανακοινώσεις για το επόμενο 48ωρο.

   

  Προαναγγέλλει κάθοδο ο Γιώργος Παπανδρέου: Η νίκη του 1981 αφετηρία νέων αγώνων για προοδευτική προοπτική.

  Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα σε μέλη της ΚΕ για υπογραφές

  Ηδη έχουν ξεκινήσει τηλεφωνήματα για τη συγκέντρωση υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται -και λόγω χρόνου- να μπει σε διαδικασία συλλογής 5.000 υπογραφών από τη βάση. Στόχος είναι να συγκεντρώσει τις 45 υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (15%) και θα τις παρουσιάσει στην ΕΔΕΚΑΠ την Πέμπτη που λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. «Δεν θα αφήσουμε έναν πρώην πρωθυπουργό να μαζεύει υπογραφές από τη βάση», λένε στελέχη του οργάνου που εκτιμούσαν ότι έχει περίπου 65 μέλη της ΚΕ που θα υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του. Παράλληλα οργανώνεται ένα πανελλαδικό δίκτυο με κινήσεις στις τοπικές οργανώσεις του ΚΙΔΗΣΟ και του ΚΙΝΑΛ. Από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, διαμηνύουν ότι πολλά παραδοσιακά στελέχη που είχαν στραφεί σε άλλους υποψηφίους, συστρατεύονται πίσω από την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.

  Ωστόσο, παρά την επιθυμία του παπανδρεϊκού μπλοκ να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερος αριθμός υποψηφίων, ουδείς φαίνεται να κάνει πίσω, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα από τον ίδιο.

  Ο Ανδρέας Λοβέρδος που σήμερα επισκέφθηκε την γενέτειρα των Παπανδρέου, το Καλέντζι Αχαΐας, με δήλωσή του δίπλα στον ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου για τα 40 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφής εξαρχής προς τον πρώην πρωθυπουργό: Δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

   

  Με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως φαίνεται, δεν θα γίνει άλλη επαφή, καθώς ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του στον πρώην πρωθυπουργό από το πρώτο κιόλας, σύντομο τηλεφώνημα, αλλά και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, όπου ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει άλλον ρόλο στον κ. Παπανδρέου πέραν αυτού του εγγυητή -όπως και για όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ.

   

  Επίσης αμετακίνητος εμφανίζεται και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος συνομίλησε περίπου 35 λεπτά μέσω Skype με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, φέρεται να του ανακοίνωσε την κάθοδό του, ενώ του ζήτησε να είναι στο πλευρό του, σύμφωνα με πληροφορίες. «Κατεβαίνω γιατί θέλω να μεγαλώσω την παράταξη», φέρεται να είπε.

  «Πρόεδρε, υπάρχει κοινωνικό αίτημα για αλλαγή γενιάς στο ΚΙΝΑΛ και έτυχε να είμαι εγώ αυτός», φέρεται να είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου.

   

  Σύμφωνα με συνεργάτες του ευρωβουλευτή «ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αναγνώρισε το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης. Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, ωστόσο, αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

   

  Αμετακίνητος δηλώνει επίσης ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος επιμένει ότι θα πάει «μέχρι τέλους» την υποψηφιότητά του.

   

  Το ίδιο αποφασισμένος εμφανίζεται και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος όπως έγραψε το iefimerida.gr φέρεται να το διεμήνυσε και στον Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.

   

  Τέλος, δεν προτίθεται να αποχωρήσει ούτε ο Παύλος Χρηστίδης όπως διαβεβαιώνει συνομιλητές του. Κάνει λόγο για την ανάγκη restart της παράταξης και διαμηνύει: «Είμαι παιδί της αλλαγής και αυτό είναι κάτι που εκφράζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Είμαι εδώ, αυτόνομα, για να εκφράσω τη γενιά μου και την διαγενεακή ενότητα της Παράταξης. Με αυτή την πυξίδα και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως μπαίνω σε μάχη» δηλώνει ο κ. Χρηστίδης.

   

  Αποσύρεται πιθανότατα ο Κεγκέρογλου

  Ο Βασίλης Κεγκέρογλου συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ως υποψήφιος Πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας. Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της Προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει ΑΞΙΑ και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με Σοσιαλδημοκρατική Ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Cretalive.gr και απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, o Βασίλης Κεγκέρογλου άφηνε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Λίγο πριν συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνιζε ότι «μία πιθανή κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη, αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας». Πρόσθεσε πως «θα επαναξιολογήσω τη στάση μου και τη δική μου συμμετοχή».

   

  Η προαναγγελία Παπανδρέου μέσω Facebook

  Ήδη πάντως, ο Γ. Παπανδρέου, προανήγγειλε τις προθέσεις του με ανάρτησή του στα social media όπου συνέδεε τη σημερινή ημέρα, 18 Οκτωβρίου, με την επέτειο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981.

   

  https://www.iefimerida.gr/politiki/kinal-katebainei-o-g-papandreoy-mazeyei-ypografes-apenanti-toy-alloi-5-ypopsifioi

  φωτό:gazetta.gr


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.