Χρονόμετρο

    Κι αν δεν μπορώ να γίνω επαγγελματίας αθλητής;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και ο στίβος είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα με κουραστικές έως εξαντλητικές πολλές φορές καθημερινές προπονήσεις. Ίσως η δυσκολία του έγκειται και στο γεγονός ότι είναι ένα ατομικό άθλημα, αρά η προσπάθεια δεν μοιράζεται μέσα σε μια ομάδα παικτών, αλλά την ευθύνη της νίκης και της πρόκρισης έχει αποκλειστικά ένας και μόνος αθλητής.

    Γι’ αυτό το λόγο, στα ατομικά αθλήματα, κρίνεται υψίστης σημασίας η παρακολούθηση της υγείας των αθλητών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι λιγότερο απαιτητικά ή επίπονα.

    Έτσι, αποφασίστηκε από το ελληνικό Κράτος ότι από 1η Ιανουαρίου του 2019 θα έπρεπε πλέον όλοι οι αθλητές, σε οποιοδήποτε άθλημα, που είναι εγγεγραμμένοι σε αθλητικά σωματεία και ομάδες, θα υποχρεούνται σε ετήσιες εξετάσεις υγείας και θα λαμβάνουν από τους γιατρούς πιστοποιητικό υγείας για αθλητές, το οποίο θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους, ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις προπονήσεις και στους αγώνες της ομάδας τους.

    Εξάλλου, δεν είναι σπάνιες οι φορές όπου αθλητές εμφάνιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους ή εν μέσω των αγώνων. Με αυτή τη νέα νομοθεσία, τόσο ο ίδιος ο αθλητής όσο και η ομάδα του, αλλά και η οικογένειά του, μπορεί να είναι βέβαιοι ότι η υγεία του δεν διατρέχει απολύτως κανέναν κίνδυνο και έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αθλείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την ομάδα του.

    Τι συμβαίνει αν ο νέος αθλητής δεν γίνεται να συνεχίσει επαγγελματικά τον αθλητισμό;

    Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών όπου ο γιατρός κρίνει ότι δεν μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό υγείας, αφού φαίνεται ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν βρίσκεται σε επίπεδο που να μπορεί να αντέξει την ένταση και τον ρυθμό των προπονήσεων και τις απαιτήσεις των συχνών επίσημων και ανεπίσημων αγώνων.

    Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό ο νέος αθλητής να προσπαθήσει κατ’ αρχήν να διατηρήσει μια καλή ψυχολογία και έπειτα να έρθει σε επαφή με τον προπονητή του και τους υπόλοιπους υπεύθυνους του σωματείου ή της ομάδας του, ώστε να βρεθεί μια λύση.

    Εξάλλου, αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, θα δούμε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων υγείας, δεν κατάφεραν να συνεχίσουν ως επαγγελματίες αθλητές.

    Αυτό όμως δεν εμπόδισε κανέναν να ασχοληθεί με διαφορετικούς τρόπους με τον αθλητισμό. Πιο συγκεκριμένα, ένας καλός αθλητής δεν χρειάζεται να προσφέρει μόνο με τη δική του συμμετοχή στον αθλητισμό. Μπορεί ο ίδιος να εξελιχθεί σε έναν πραγματικά πολύ καλό προπονητή και να εμπνεύσει παιδιά και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα αγαπημένα τους αθλήματα.

    Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ακόμα κι αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το πιστοποιητικό υγείας για αθλητές, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το αγαπημένο μας άθλημα επάγγελμα.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.