Χρονόμετρο

  Σπύρος Κετσετζής: «Θα “οργιάσουν” τα αδήλωτα ιδιαίτερα»

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 23% ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

   

   

  Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο Τρύφων Αλεξιάδης για το γνωστό θέμα του ΦΠΑ λέγοντας στον πρόεδρο της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας: «Βρέθηκαν άλλα ισοδύναμα, κάντε λίγες μέρες υπομονή»

   

   

  Λίγες ημέρες υπομονή ζήτησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, για την κατάληξη του θέματος επιβολής Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το ζήτημα έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας, Σπύρος Κετσετζής, που βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο.

   

  Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση έχει βρει ισοδύναμα, ώστε να αποσυρθεί ο Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί να μην πέσει το βάρος των ισοδυνάμων στην λαϊκή κατανάλωση, γεγονός που θα επέφερε μείωση εσόδων του δημοσίου κι έφερε ως παράδειγμα την κατηγορία των τσιγάρων, τονίζοντας ότι όταν αυξάνεται ο φόρος τους, ταυτόχρονα πέφτει η κατανάλωση και αυξάνεται το λαθρεμπόριο καπνού, με τους καταναλωτές να προμηθεύονται αμφιβόλου προελεύσεως προϊόντα.

   

  «Αναβλητικότητα και συνεχείς παρατάσεις»

   

  «Πως μπορεί να καλυφθεί κάποιος, όταν επί 5 μήνες είμαστε σε μια μεσοβέζικη κατάσταση; Ως νόμιμοι επιχειρηματίες, από τις 14/7, όταν και ψηφίστηκε ο Φ.Π.Α. 23% στα φροντιστήρια, ήρθε η εγκύκλιος αυτή στο υπουργείο του κ. Αλεξιάδη και από τις 20/7 ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε έναρξη στην εφορία. Από εκείνη την ημέρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Μίλησε προεκλογικά ο πρωθυπουργός για κατάργηση, τώρα ακούμε κάτι για κλιμακωτό Φ.Π.Α. και περιμένουμε τις συζητήσεις με τους θεσμούς. Δε μας ενδιαφέρουν όλα αυτά, αλλά να καταλήξουμε κάπου, διότι γίνεται πολύ μεγάλη ζημιά από την αναβλητικότητα και από τις συνεχείς παρατάσεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Κετσετζής στις δηλώσεις του στο «Χ».

   

  «Έχουμε υποστεί ζημιά στον τζίρο μας»

   

  Ο κ. Κετσετζής πήγε τη συζήτηση ένα βήμα παρακάτω, καθώς, όπως τόνισε από όλη αυτή τη συζήτηση με την επιβολή Φ.Π.Α. 23% στην εκπαίδευση «έχουμε υποστεί ζημιά στους τζίρους μας, είτε μιλάμε για σχολεία είτε για φροντιστήρια και ξένες γλώσσες. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα μπορούμε να συμψηφίσουμε τον Φ.Π.Α., όπως κάνουν άλλες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να ισχύσει αυτό, αφού τα φροντιστήρια δεν είναι εμπορική επιχείρηση, να αγοράζει προϊόντα. Το 95% των εξόδων μας αφορά σε μισθούς υπαλλήλων και ενοίκια. Την Παρασκευή τελείωσε η τελευταία παράταση, ώστε να πάει κάποιος συνάδελφος και να κάνει έναρξη στην Εφορία και πλέον είμαστε έκθετοι σε ελέγχους».

   

  «Θα οργιάσουν τα αδήλωτα ιδιαίτερα»

   

  Καταληκτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι από αυτό το μέτρο, το μόνο που θα επιφέρει είναι αύξηση του «μαύρου χρήματος» και της αδήλωτης εργασίας, που θα προέρχεται από τα ιδιαίτερα. «Οι γονείς αντιδρούν ή παρακαλούν να μην κόβουμε αποδείξεις, ώστε να μην επιβαρύνονται τον φόρο του 23%. Αν είσαι νόμιμος και υποχρεώσεις τους πελάτες να κόψουν απόδειξη, τότε ενδεχομένως να τους χάσεις. Με βάση στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών, η αναλογία δηλωμένων και αδήλωτων φροντιστηριακών υπηρεσιών ανέρχονταν στο 50-50. Τώρα, με αυτό το μέτρο εκτιμώ ότι θα οργιάσουν τα αδήλωτα ιδιαίτερα και κατά συνέπεια το “μαύρο χρήμα”».

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.