Χρονόμετρο

  Κεραμωτή….εκεί που η στεριά μπερδεύεται με τη θάλασσα!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Του Στέλιου Βαρυπάτη

  Στεριανό νησί…

  Όσοι έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καβάλας και δεν γνωρίζουν την περιοχή, σας βεβαιώνω ότι την πρώτη τους φορά τουλάχιστον βρέθηκαν σε σύγχυση. Βλέπουν μπροστά τους ένα αμμώδες νησί, που όμως δεν υπάρχει πουθενά στον χάρτη! Είναι η περίφημη ‘’αμμόγλωσσα’’ της Κεραμωτής με το μοναδικό της πευκόδασος, που φαντάζει σαν τροπική παραλία. Η πρώτη αυτή εικόνα δύσκολα ξεθωριάζει στην μνήμη του επισκέπτη…..

  Λίγα χιλιόμετρα μόλις από την έξοδο της Εγνατίας Οδού και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και μόλις 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Καβάλας (τα μισά μέσω Εγνατίας) συναντά κανείς την Κεραμωτή. Γραφικό και με υποδομές ψαροχώρι, όπου τόσο τα άφθονα αλιεύματα, τα μεγαλύτερα ιχθυοτροφεία και μυδοτροφία της Καβάλας, όσο και οι θελκτικές παραλίες της, προσφέρουν ποικίλες απολαύσεις στον επισκέπτη. Από την μία γαστρονομική τέρψη με φρεσκοψαρεμένα εδέσματα και από την άλλη χαλάρωση και δροσιά στις αμμώδεις ακτές. Ξενώνες και ταβερνάκια, σε διάφορες κατηγορίες και για διαφορετικά βαλάντια, μπορούν να καλύψουν τις όποιες απαιτήσεις.

  Θα αδικούσαμε την παρουσίαση αυτή, εάν επικεντρωνόμασταν όμως σε αυτά που σχεδόν όλη η υπόλοιπη χώρα μπορεί επάξια να προσφέρει. Η Κεραμωτή δεν είναι μόνο τα προηγούμενα, αν και οφείλω να αναγνωρίσω ότι η θέα της παραλίας και η θαλασσινή καλοκαιρινή αύρα κυριαρχεί στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Υπάρχει όμως το κάτι παραπάνω, όλη αυτή η διαφορετικότητα της περιοχής με πολλά και ενδιαφέροντα σημεία για επίσκεψη, έστω και για τους λιγότερους ή πιο απαιτητικούς.

  Επιτρέψτε μου λοιπόν να χρησιμοποιήσω ένα ανορθόδοξο πρωτάρχισμα, από τα λιγότερο ‘’τουριστικά’’….

   

  ΚΕΡΑΜΟΤΙ (1) ΚΕΡΑΜΟΤΙ (3) ΚΕΡΑΜΟΤΙ (4) ΚΕΡΑΜΟΤΙ (5) ΚΕΡΑΜΟΤΙ (6) ΚΕΡΑΜΟΤΙ (7) ΚΕΡΑΜΟΤΙ (8)

  Στα γλυκά νερά…..

  Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση αποτελεί η επίσκεψη  στις σημαντικές λιμνοθάλασσες και στο σπάνιο οικοσύστημα που φιλοξενούν. Αναφέρω ενδεικτικά την αποικία ερωδιών στο γνωστό ως ‘’δασάκι της Κεραμωτής’’, τα φλαμίγκος, τους κύκνους, τους πελεκάνους και το σπάνιο πτηνό «αγκαθοκαλημάνα» στις λιμνοθάλασσες, που μόνο εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλη την Ευρώπη!  Σε συνδυασμό και με το Δέλτα του Νέστου ο ‘’ψαγμένος’’  επισκέπτης αποκομίζει έντονες εικόνες και συναισθήματα.

  Το Δέλτα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης προστατευμένο μάλιστα  από την συνθήκη Ramsar και το δίκτυο Natura 2000, ενώ αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχουν καταγραφεί 254 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά δυστυχώς απειλούμενα.  Η πεζοπορική διαδρομή από το ύψος της Χρυσούπολης που καταλήγει στην αμμουδιά του Δέλτα προσφέρει τόσο αισθητική όσο και οικολογική-γνωστική εμπειρία. Το μεγαλύτερο μέρος της, ακολουθεί χωματόδρομο (ανάχωμα) δίπλα στο ποτάμι, αν και το καλοκαίρι μπορεί κανείς να την απολαύσει  ‘’εκ των έσω’’, συνδυάζοντας την δροσιά του Νέστου με την  παρατήρηση της ποτάμιας ζωής. Τα ήρεμα νερά του ποταμού προσφέρουν ασφάλεια και  την δυνατότητα για μια εξαιρετική εμπειρία με canoe ακόμη και για μικρά παιδιά και αρχάριους.

  Το άλλοτε ‘’Μεγάλο δάσος’’  (Κοτζά Ορμάν) αν και συρρικνωμένο σήμερα από την αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εκμετάλλευση,  με μόνο 4.500 στρέμματα έκταση, διατηρεί ακόμη την αίγλη του και προκαλεί τον θαυμασμό του επισκέπτη. Πυκνή και σπάνια βλάστηση, διάφορα είδη πτηνών και θηλαστικών κλέβουν την ματιά του περιηγητή. Ιτιές, φτελιές, σκλήθρα, λεύκες, λουλούδια και αναρριχόμενα φυτά, καθώς και αγριόγατες, τσακάλια, βίδρες, αετοί, ο μοναδικός ‘’Κολχικός φασιανός’’ και πολλά άλλα ζωικά είδη, μπορεί να συναντήσετε  στο διάβα σας. Οπωσδήποτε λοιπόν κιάλια ή άλλα οπτικά μέσα και φυσικά την φωτογραφική σας μηχανή.

  Η ποδηλασία στην περιοχή ενδείκνυται, μια και οι περισσότερες διαδρομές είναι σε σκιερά και δροσερά μέρη ή ακολουθούν τα μονοπάτια του ποταμού. Χρειάζεται όμως πληροφόρηση πριν την εξόρμηση, ώστε να γνωρίζει ο αναβάτης τις αποστάσεις και τις συνθήκες  πρόσβασης.

   

  NESTOS

  Με γεύση… αλμύρας

  Στην διαδρομή από την διασταύρωση της  παλαιάς εθνικής οδού προς την Κεραμωτή,  ξεδιπλώνονται οι αμμώδης παραλίες του Ερατεινού (Τιμάρι), του Αγιάσματος (Κούμπουρνο) και τέλος της Κεραμωτής. Με διαδρομή περίπου μισής ώρας από την Καβάλα  και την Ξάνθη και περίπου 45 λεπτά από τον Λιμένα της Θάσου, σαφώς αποτελεί κομβικό σημείο τόσο για την μετάβαση στο νησί, όσο και για μια εύκολη απόδραση στις πράγματι όμορφες παραλίες ης περιοχής.

  Οργανωμένα beach bar σε όλο το μήκος της ‘’αμμόγλωσσας’’ διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές  ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σας. Αμμώδεις διαμορφωμένες και εξοπλισμένες παραλίες, δροσιστικά ποτά και ελαφρύ φαγητό προσφέρουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με θαλάσσιες δραστηριότητες όπως water ski- canoe – jet ski κ.α. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν και σαν club τις ‘’μικρές’’ ώρες. Κρυστάλλινη θάλασσα με επιλογή για αβαθή ή βαθιά νερά (ανάλογα το σημείο ) υπόσχεται ασφάλεια στα παιδιά αλλά και  κολύμπι στα ‘’άπατα’’ στους μεγαλύτερους. Είναι εντυπωσιακή η εναλλαγή ρηχό –βαθύ του βυθού της θάλασσας, στην ίδια ευθεία, στην ίδια παραλία!!

  Το ηλιοβασίλεμα είναι ‘’αφοπλιστικό’’ μια και ο τεράστιος αυτός πύρινος κύκλος χάνεται μέσα σε πορφυρά χρώματα, πίσω από τα βουνά της Καβάλας, το Σύμβολο και το μυθικό Παγγαίο. Η αντανάκλαση του στην θάλασσα δεν αφήνει κανένα αδιάφορο, έχετε λοιπόν την μηχανή σας ρυθμισμένη…

  Ακόμη και για τους ερασιτέχνες ψαράδες το μέρος είναι πλούσιο σε συγκινήσεις!!! Μουρμούρες και βυθόψαρα υπάρχουν πάντα για τους υπομονετικούς ή τους πολύ ‘’μάστορες’’. Σύνηθες θέαμα η ‘’παρέλαση’’ των καλαμιών στην αμμουδιά και οι μικρές παρέες που απολαμβάνουν την ηρεμία και τα τσίπουρα επί τόπου.

  Όσο για τους φίλους της ελεύθερης διαβίωσης, μια και η κατασκήνωση απαγορεύεται, λύση αποτελεί το δημοτικό κάμπινγκ  στην νότια πλευρά. Μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαμονής και υγιεινής.  Δυστυχώς παρά τις βελτιώσεις, δεν αποτελεί παράδειγμα, διαθέτοντας μόνο υποτυπώδη υποδομή που όμως υπερκαλύπτει τις όποιες αδυναμίες η θέση του δίπλα σε μια υπέροχη ακτή.

  Τις επόμενες ημέρες, από 24/7 έως 26/7, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Πλάι στο Κύμα»  με πλήθος συναυλιών και κόσμου. Καλή επιλογή για όσους επιθυμούν την αδρεναλίνη, μια και η ένταση είναι παντού παρούσα! Για πληροφορίες στο τηλ. κέντρο του δήμου Νέστου 25910-22981.

  Αρχές Αυγούστου με κορύφωση τις 6 του μήνα όπου εορτάζει και η εκκλησία του οικισμού (Μεταμόρφωση Σωτήρα), μεγάλο πανηγύρι προσελκύει την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Πλέον έχει καθιερωθεί ως τοπικός θεσμός και πέραν των ατελείωτων υπαίθριων αγορών, πολλά πολιτιστικά και θρησκευτικά γεγονότα το πλαισιώνουν (περιφορά της εικόνας, παραδοσιακοί χοροί κ.α.).

   

  nestos -a (1) nestos -a (2)

  Γενικά και ειδικά

  Επειδή κανείς δεν είναι τέλειος και τίποτα επίσης δεν μπορεί να αγγίζει την αρτιότητα, αρκούμαι να χαρακτηρίσω την περιοχή ως «ιδιαίτερη». Λίγη προσοχή στην υποδομή όπου βέβαια είναι απαραίτητο, ίσως μεγαλύτερη ομοιογένεια στην ποιότητα υπηρεσιών και κάποια εκπαίδευση στην τουριστική πρακτική, να βοηθούσαν σε περαιτέρω βελτίωση. Οπωσδήποτε αναγκαία είναι και μια συνεπής αν όχι μόνιμη λύση για τα κουνούπια, που παρά τις προσπάθειες των τοπικών φορέων δείχνουν ‘’ηρωισμό’’ στην επιμονή τους για επικράτηση. Καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι με τα σχετικά απωθητικά μέσα. Ακόμη, η μη στοχευόμενη ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών και των σημείων ενδιαφέροντος που προανέφερα, στερεί κατά την άποψη μου ένα μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής μας. Δεν αρκεί η Κεραμωτή να αποτελεί μόνο λιμάνι και πέρασμα προς την Θάσο, έχει από μόνη της όλα σχεδόν τα προσόντα να ‘’αιχμαλωτίσει’’ τον διερχόμενο, να δώσει την ευκαιρία για μια βαθύτερη γνωριμία. Η ωρίμανση πρέπει να έρθει με πρόγραμμα και γνώση των δυνατοτήτων και επιλογών. Τα στερεότυπα πλέον δεν αποδίδουν. Σωστό εν μέρει το «ήλιος και θάλασσα» αλλά ποτέ εις βάρος των υπολοίπων.

  Γνωρίστε μας και νομίζω ότι όλοι θα είμαστε κερδισμένοι……

   

  Χρήσιμα:

  • Δήμος Νέστου (όπου ανήκει πλέον η Κεραμωτή) 25910 22981, http://www.nestos.gr/
  • Κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Νέστου 25910 51831, φαξ 25910 51884. Διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος, οικολογική ενημέρωση, χάρτες, κ.α.
  • Camping Κεραμωτής 25910 51211 & 25910 51279
  • Λιμενικός Σταθμός Κεραμωτής 25910 51204

   

  Εταιρίες υπαίθριων δραστηριοτήτων (canoe, MTB, τοξοβολία, κ.α.) και ιστιοπλοΐας:

  dimos nestos

  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.