Χρονόμετρο

  Στις επιτροπές ΚΕ.Π.Α. – Ατελείωτος Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε κέντρα απανθρωπιάς πρέπει να μετονομαστούν οι επιτροπές ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), οι οποίες υποβάλλουν καθημερινά σε μεγάλη ταλαιπωρία δεκάδες Άτομα με Αναπηρίες, όπως και τις οικογένειες τους, με μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα να σημειώνονται μόλις χθες και στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.Το πρώτο αφορά σε συμπολίτη μας, ο οποίος είχε καταθέσει τα χαρτιά του για να περάσει επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2012, κλήθηκε τελικά έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2013, σε μια περίοδος που συνέπεσε με τις απεργίες των γιατρών του πρώην Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, η σύζυγός του ενημερώθηκε ότι ο άνδρας της θα περάσει από επιτροπή την Τετάρτη 26 Μαρτίου, δηλαδή χθες. Η εν λόγω κυρία υποχρεώθηκε να καταβάλει 100 ευρώ σε ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλεύεται για τη μεταφορά του στο Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας με ασθενοφόρο, αλλά όταν έφτασαν στο παράρτημα, έμαθαν από τους υπαλλήλους ότι ο πρόεδρος της επιτροπής ΚΕ.Π.Α. για την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, που εντάσσεται η περιοχή μας και είναι από τη Θεσσαλονίκη, δεν προσήλθε, με τους υπαλλήλους να δηλώνουν αναρμόδιοι να απαντήσουν πότε θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή!

  Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με έναν συμπολίτη μας, ο οποίος περίμενε επί τρεις ώρες πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι του, για να ενημερωθεί στη συνέχεια αυτός και η οικογένειά του ότι τελικά ούτε αυτός θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή ΚΕ.Π.Α. «Ενημερώθηκα πριν μια εβδομάδα ότι σήμερα (σ.σ. χθες) θα περνούσα από επιτροπή. Μας είπαν διάφορα. Το πρώτο ότι ο γιατρός δεν ήρθε από Θεσσαλονίκη, μετά ότι δεν υπογράφηκαν τα χαρτιά για την αμοιβή του και τις μετακινήσεις του», ανέφερε ο συμπολίτης μας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που χρειάζεται 40 ευρώ για τη μεταφορά του με ταξί ΑμεΑ.

  Στο κτήριο του Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας βρέθηκαν αμέσως τα μέλη του νομαρχιακού τμήματος ΑμεΑ, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Μάκη Κρεμύδα, να δηλώνει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι οικογένειες όλων των ανθρώπων με αναπηρίες είναι τεράστια. Τον λόγο, για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά, δεν θα τον ψάξουμε εμείς. Έχουμε σκοπό να φτάσουμε μέχρι τον εισαγγελέα και η δικαιοσύνη ας ψάξει να βρει γιατί κάποιοι δεν είναι στη θέση τους και δεν συνεργάζονται. Η ουσία είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι “αιμορραγούν” οικονομικά για να περάσουν μια επιτροπή και τους γιατρούς που πρέπει να συμπληρώσουν τον εισηγητικό φάκελο, ο οποίος χρειάζεται χρόνο και γίνεται με αμοιβή πλέον, με κατάθεση 46 ευρώ, συν τα 100€ για το ασθενοφόρο. Η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια κι όλα αυτά γιατί κάποιοι προφανώς ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή αδιαφορούν για όλη αυτή την ταλαιπωρία. Πρέπει επιτέλους η κατάσταση αυτή να τελειώσει. Είχαμε μια ελπίδα ότι όλα αυτά θα διορθώνονταν, όμως διαπιστώνουμε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει».

  Σύμφωνα με τον Μ. Κρεμύδα, οι επιτροπές που ακυρώθηκαν είναι δυο, ενώ τα άτομα που ανέμεναν να τις περάσουν είναι συνολικά σαράντα, χωρίς να έχουν οριστεί νέες ημερομηνίες που θα περάσουν τα άτομα με αναπηρίες από τη σχετική διαδικασία.

  Αδικαιολόγητος εκνευρισμός από Καφά

   Την ώρα που στο τοπικό παράρτημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βρέθηκαν τα μέλη του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας, για να ενημερωθούν για τους λόγους που οδήγησαν σε αναβολές συνεδριάσεων των επιτροπών, οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης ζήτησαν την άποψη του υπευθύνου της μονάδας Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, Στυλιανού Καφά, ο οποίος με εμφανή σημάδια εκνευρισμού ανέφερε, ότι «εμείς εδώ δουλεύουμε, δεν μπορείτε να έρχεστε όποτε θέλετε», προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στους ασφαλισμένους και φυσικά στα άτομα με αναπηρίες που ταλαιπωρήθηκαν καθόλη τη διάρκεια του πρωινού.

   

  ΚΕΠΑ (2) (1282 x 1915)

   

   

   

   

   

   

  Βεβαίως, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, οι ευθύνες των υπαλλήλων και των γιατρών του τοπικού παραρτήματος Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας είναι μηδαμινές, αφού όλο το σύστημα των επιτροπών ΚΕ.Π.Α. χωλαίνει εδώ και μήνες.

  Μετά την παρουσία τους στο Π.Ε.Δ.Υ., τα μέλη του νομαρχιακού τμήματος ΑμεΑ Καβάλας ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ζητώντας του άμεσα να παρέμβει και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες για τις συνεχείς αναβολές στη συνεδρίαση των εν λόγω επιτροπών.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.