Δ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ
Στόχος είναι να εορταστεί με κάθε λαμπρότητα η συμπλήρωση 100 ετών από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να τονιστεί η συμβολή της Θάσου στον μεγάλο αγώνα
Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την συμβολή της Θάσου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1916 – 2016), μέσω των δράσεων του Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου), πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου, εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο μεγάλο γεγονός του 5ου Kavala AirSea Show.
Η διοργάνωση στο σμαραγδένιο νησί αναμένεται να λαμπρύνει από την παρουσία υψηλών προσώπων, καθώς προσκεκλημένοι είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος (υπάρχει αισιοδοξία ότι εντός των ημερών θα οριστικοποιηθεί η παρουσία του) τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, βουλευτές, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τις πρεσβείες των χωρών των τότε συμμάχων μας.
Πρόθεση του Δήμου Θάσου είναι, με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και την Αεροπορική Λέσχη Αριστείδης Μωραϊτίνης Α.Λ.Μ.Α (Ομάδα Διοργάνωσης του Airshea Show Καβάλας), να εορταστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα η επέτειος, να αποδοθούν τιμές στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α’ Π.Π, αλλά και να ανακατασκευαστεί το ίδιο πεδίο προσγείωσης, προκειμένου να πετάξει ο Άγγλος πιλότος David Bremner, (με αεροπλάνο ρέπλικα τύπου Bristol Scout) για να τιμήσει τη μνήμη του παππού του, Francis Donald Bremner (Υποπλοιάρχου του Αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού), ο οποίος ήταν από τους πρώτους πιλότους που έδρασαν στον ίδιο αυτό χώρο, 100 χρόνια πριν.
Στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ώστε να ετοιμαστεί κατάλληλα ο χώρος προσγείωσης. Στο νησί βρίσκονται εδώ κι αρκετές ημέρες συνεργεία του Δ’ Σώματος Στρατού, με στελέχη της μονάδας, όπου πραγματοποιούν σειρά εργασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν ουσιαστικά… βάλτος, όμως αρχικά συνεργεία του δήμου Θάσου και πλέον με τη συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν αγώνα δρόμου και μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε όλα να είναι στην εντέλεια στις 24 του μηνός.
Σύντομο Ιστορικό του Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου)
Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στις δυνάμεις της Entente. (Άγγλοι, Γάλλοι, Καναδοί, Αυστραλοί, κλπ.). Η γεωστρατηγική θέση της Θάσου συνέτεινε ώστε να δημιουργηθεί (Μάρτιος 1916) ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά αεροδρόμια της περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Απέναντι είχαν τις γερμανικές δυνάμεις με τη συμμαχία των Βουλγάρων, οι αεροπορικές βάσεις των οποίων ήταν στον Αρκαδικό της Δράμας και από την άλλη μεριά, προς την περιοχή της Καλλίπολης και των Δαρδανελίων της Τουρκίας, τους Γερμανούς που επιχειρούσαν μαζί με τους Τούρκους.
Γίνεται αντιληπτό πόσο σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισε η στρατηγική σημασία του νησιού της Θάσου και ιδιαίτερα του αεροδρόμιου του Πρίνου, για την έκβαση των αεροπορικών επιχειρήσεων. Από τους δεκαεννιά εν συνόλω πεσόντες αεροπόρους του Α’ Π.Π., οι έντεκα επιχειρούσαν στη Θάσο.
Τα οστά τους φυλάσσονται ευλαβικά στο λαμπρό μνημείο που ανήγειρε ο νησιωτικός δήμος το 2012 για να τιμήσει τη μνήμη τους, στην προβλήτα του Λιμανιού του Πρίνου.
Την τελευταία πενταετία, η εκτενής έρευνα γύρω από την Ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στη Θάσο (σ.σ. ξεκίνησε το 2011), από την ειδική ομάδα που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, έφερε στο φως στοιχεία παντελώς άγνωστα, όπως το αεροδρόμιο του Αρκαδικού απ’ όπου επιχειρούσαν οι Γερμανοί με τη συμμαχία των Βουλγάρων και την Γερμανική Στρατιωτική λέσχη στη Δράμα (που σώζεται ακόμη), τον τάφο του ήρωα πιλότου Σπυρίδωνα Χάμπα, που έπεσε στα Δαρδανέλια, αλλά και ευρήματα με παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως η ανακάλυψη υπολειμμάτων αεροπλάνου (τύπου Sopwith Camel F1) που κατέπεσε το 1918 σε βουνοπλαγιά της Καλλιράχης, τα οποία περισυνελέγησαν και φυλάσσονται, προσδοκώντας στη δημιουργία ενός μουσείου.
Δημήτρης Μπουντάς
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.