Χρονόμετρο

  ΚΑΒΑΛΑ: Tο Cosmo Classical θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στους ήχους και της νότες της κλασικής μουσικής       

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

   

   

  Το εμβληματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα του 19ου αιώνα, το εντυπωσιακό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, που δεσπόζει στον ομορφότερο λιθόστρωτο δρόμο της πόλης της Καβάλας, ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει, από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής. Ο λόγος για το CosmoClassical, που αποτελεί την τρίτη και τελευταία ενότητα του έθνικ φέστιβαλ Cosmopolis που διοργανώνουν, κάθε καλοκαίρι, ο δήμος Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, και πραγματοποιείται στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας.

   

  Το CosmoClassical αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη του φεστιβάλ κλασικής μουσικής «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», αφιερωμένου στη μνήμη του μεγάλου Καβαλιώτη σύνθετη και δημιουργού. Στη διάρκεια των πολλών χρόνων διεξαγωγής του, κατάφερε να φέρει μικρούς και μεγάλους ακόμα πιο κοντά στην αξία και την τέχνη της κλασικής μουσικής.

   

  Όμως, και αυτή η τρίτη ενότητα του έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis, το CosmoClassical, ετοιμάζεται να ανοίξει την «αγκαλιά» της στην κλασική μουσική, με μια τιμητική αναφορά στον Γιάννη Παπαϊωάννου, στην προσωπικότητα και το έργο του, στην πλούσια παρακαταθήκη που άφησε για το μέλλον της λόγιας μουσικής όχι μόνον στην Καβάλα, αλλά ευρύτερα.

   

  Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της διοργάνωσης, παρουσίασαν το πλούσιο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, το οποίο για μια ακόμη χρονιά θα δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους νέους κυρίως ανθρώπους που ασχολούνται, μελετούν και αγαπούν την κλασική μουσική, να παρακολουθήσουν από κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες και να συλλέξουν γνώσεις και πληροφορίες για το έργο τους. Η συμβολή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (ΔΩΚ) είναι καθοριστική και σε αυτή τη διοργάνωση.

   

  Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης υπογράμμισε ότι «με το CosmoClassical θέλουμε να αναδείξουμε την πόλη της Καβάλας σε ένα από τα σημαντικά κέντρα φιλοξενίας της κλασσικής μουσικής στην πατρίδα μας και να τιμήσουμε τον μεγάλο Καβαλιώτη συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου. Έτσι κι αλλιώς, οι Καβαλιώτες έχουν αποδείξει για πολλές δεκαετίες ότι αγαπούν με πάθος την κλασσική μουσική, κι αυτό καταγράφεται τόσο από τους χιλιάδες μαθητές που σπούδασαν και σπουδάζουν στα ωδεία μας, όσο κι από τους σπουδαίους καλλιτέχνες που έχουν ξεκινήσει τη σταδιοδρομία τους από την Καβάλα. Η εντυπωσιακή σάλα της Μεγάλης Λέσχης, ύστερα από πολλά χρόνια, θα ξαναγεμίσει με μουσικές, κι οι πρώτες που θα ακουστούν θα είναι του CosmoClassical. Πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό κτίριο, ύστερα από τα έργα συντήρησης που έκανε ο δήμος, θα γίνει φωλιά των τεχνών, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πολύχρονη ιστορία του, γράφοντας νέες σελίδες που θα το κοσμούν στο μέλλον».

   

  Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Cosmopolis Άλκης Ζοπόγλου υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι «πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από τον θεσμό του πολυετούς φεστιβάλ Cosmopolis μια διαφορετική οπτική για την κλασική μουσική, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της. Μια προσπάθεια να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που τη σπουδάζουν, αλλά και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος, δίνοντάς τους την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς παρωπίδες και ενδοιασμούς».

   

     Το πρόγραμμα του CosmoClasscial:

   

     12 Νοεμβρίου

   

  20.30 – Φωνητική μουσική του Γ. Α. Παπαιωάννου. Μια προσέγγιση στο πλούσιο έργο για φωνή και πιάνο Γ. Α. Παπαϊωάννου

   

     13 Νοεμβρίου

   

  18.00 – Διάλεξη από τον Κώστα Τσούγκρα. Ο Γ. Α. Παπαϊωάννου και το διδακτικό του έργο

   

  18.30 – Συναυλία με έργα του Γ. Α. Παπαϊωάννου. Ένα πανόραμα της δημιουργίας του Γ. Α. Παπαϊωάννου, δοσμένο όχι με ιστορικά γραμμικό τρόπο. Το ρεπερτόριο που θα ακουστεί θα περιλαμβάνει έργα του συνθέτη για σόλο πιάνο, για βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, για τσέλο και πιάνο, καθώς και για τρίο.

   

     14 Νοεμβρίου

   

  11.00 – Διάλεξη από τον Κώστα Χάρδα

   

     19 Νοεμβρίου

   

  20.30- Συναυλία Constantinos Chizaris & Friends. Ο βραβευμένος Καβαλιώτης συνθέτης με διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζει επιλεγμένα έργα του που εκτείνονται σε μια περίοδο 25 χρόνων, με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών – σολιστών από την Καβάλα και την ευρύτερη περιφέρεια.

   

     20 Νοεμβρίου

   

  20.30 – Συναυλία Flaurimba Duo. Ένα καινοτόμο και δεξιοτεχνικό ντουέτο με έναν ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων παρουσιάζουν η σολίστ κρουστών Fiona Pui-yee Foo στην μαρίμπα και η Ρεβέκκα Μελετιάδου στο φλάουτο, σε ένα μείγμα σαγηνευτικών και εκρηκτικών ήχων.

   

     26 Νοεμβρίου

   

  20.30 – Συναυλία Volosi Band. Υπερβαίνοντας τα όρια των εγχόρδων οργάνων, οι VOŁOSI κατόρθωσαν κάτι μοναδικό, το οποίο εξελίσσεται πέραν από τις καρπαθικές ρίζες, ακόμα πιο σύγχρονο, δυνατό και συναισθηματικό. Η μουσική τους παιδεία βασίζεται στην κλασική μουσική και οι ίδιοι προωθούν ένα νέο μοντέλο παρουσίασης επί σκηνής.

   

     27 Νοεμβρίου

   

  1. 00 – Ανοιχτή συζήτηση – Διάλογος με τους Volosi

   

  20.30 – Συναυλία Tania Giannouli Trio. Η Τάνια Γιαννούλη, πιανίστα, συνθέτης, αυτοσχεδιάστρια, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής jazz σκηνής. Αυτή τη φορά συνοδευόμενη από τον Α. Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Κ. Ταπάκη (ούτι) σχηματίζει ένα μοναδικό τρίο, ερμηνεύοντας συναρπαστικές, πρωτότυπες συνθέσεις που ισορροπούν μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

   

     4 και 5 Δεκεμβρίου

   

  18.30 – Όπερα Mozart «Così fan tutte». Το αποκορύφωμα της ενότητας CosmoClassical, θα είναι η παραγωγή της όπερας του Mozart, «Così fan tutte» στο πλαίσιο της ορχήστρας νέων μουσικών, CosmoClassical Youth Orchesra. Συμμετέχουν 50 ταλαντούχοι νέοι και νέες μουσικοί από 6 χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα , που ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα και θα εργαστούν για τους ρόλους τους με κορυφαίους επαγγελματίες. Η Αλεξία Βουλγαρίδου η διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο, θα μεταφέρει την τεράστια εμπειρία της, έχοντας τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στην όπερα και έχοντας εμφανιστεί σε διάσημες σκηνές σε όλο τον κόσμο.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.