Χρονόμετρο

  Καβάλα: Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με πρώην εργαζόμενους στα πετρέλαια και τα λιπάσματα    

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

   

   

  Τους πρώην εργαζόμενους στις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου και παραγωγής φωσφορικών λιπασμάτων, συνάντησε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Καβάλας ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο περιοδείας του στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

   

   

  Ο κ. Κουτσούμπας συνομίλησε μαζί με τους εκπροσώπους των πρώην εργαζομένων και τους εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στον αγώνα που δίνουν. Τόνισε ότι «είμαστε εδώ σήμερα, όχι απλά για να συμπαρασταθούμε, για να εκφράσουμε για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα πετρέλαια, στα λιπάσματα, στους απολυμένους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δίκια τους, αλλά κυρίως για να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος, μέχρι την οριστική δικαίωση των αιτημάτων σας».

   

   

    «Θα πρέπει εδώ και τώρα να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια» υπογράμμισε και συμπλήρωσε, «δεν δικαιολογούνται οι απολύσεις, δεν δικαιολογείται να είναι χωρίς δουλειά τόσος κόσμος εδώ στην Καβάλα, που έχει προσφέρει τον ιδρώτα του, το αίμα του, για τα πετρέλαια. Δεν δικαιολογείται στα Λιπάσματα να δουλεύουν με εργολαβίες και με εργολαβικούς εργαζόμενους, να μην υπάρχουν δικαιώματα. Θα πρέπει αυτό να τελειώσει μια και καλή, με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με σταθερή και μόνιμη δουλειά, με μόνιμα και πλήρη δικαιώματα. Αυτός είναι ο αγώνας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι δικαστικές διώξεις. Είναι σκληρή η μάχη που δίνετε και αυτή την περίοδο στις 24 του Μάη – στη δίκη των εργαζομένων- θα είμαστε εκεί, για να συμπαρασταθούμε, για να δείξουμε ότι είμαστε με τους εργάτες που αγωνίζονται».

   

   

  Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος σε θέματα ανάπτυξης της περιοχής επεσήμανε ότι «μιλάνε για ανάπτυξη, όμως η ανάπτυξη ξέρετε, πάει μαζί με το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον; Για εμάς ανάπτυξη δεν είναι για παράδειγμα να κάνει αναδιάρθρωση η Energean, η εταιρεία στα πετρέλαια και να λέει ότι θα έχουν μειωμένους εργαζομένους, ότι δεν θα πάρει όλους τους εργαζόμενους, ότι δεν θα έχουν πλήρη δικαιώματα, ότι θα έχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι ανάπτυξη να παίρνεις θαλασσοδάνειο 100 εκ. ευρώ και οι εργαζόμενοι να είναι ακόμα απολυμένοι. Δεν είναι ανάπτυξη να σταματάς την εξόρυξη, να σταματάς την έρευνα στα πετρέλαια και να απολύεις τους εργαζόμενους».

   

   

  Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας βρέθηκαν ακόμα υγειονομικοί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου της πόλης που βρίσκονται σε αναστολή, στους οποίους ο κ. Κουτσούμπας τόνισε «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι απαράδεκτο να δημιουργούν διχασμό ανάμεσα σε εργαζόμενους. Να βάζουν σε αναστολή εργαζόμενους, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία που έχουν τόσο ανάγκη. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή, καταθέσαμε ερωτήσεις. Δεν δικαιολογείται αυτό. Είναι άλλο η άποψη που έχει κάποιος για τον εμβολιασμό και εμείς του λέμε να εμβολιαστεί, όταν μάλιστα είναι ειδική κατηγορία, με ειδικές ανάγκες και προβλήματα, αλλά άλλο να διχάζεις τους εργαζόμενους, να τους πετάς στην ανεργία ουσιαστικά, έστω και για κάποιους μήνες. Αυτά πρέπει να λυθούν, πρέπει ξανά να πάνε όλοι στις δουλειές τους. Και υπάρχουν μέτρα που μπορούν ρυθμίσουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα αυτά που λένε. Το ζήτημα δεν είναι η ατομική ευθύνη, είναι συλλογική ευθύνη του κράτους».

   

   

  Ο κ. Κουτσούμπας υπέγραψε και στο βιβλίο των απολυμένων στο περίπτερο τους στο χώρο, χειροκροτούμενος από τον κόσμο, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη, που είναι ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του για να επιστρέψει στην Καβάλα και πάλι το βράδυ του Σαββάτου για τη συνεστίαση των στελεχών του κόμματος.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.