Χρονόμετρο

    Η θαλάσσια γραμμή Καβάλας – Πρίνου / του Κωνσταντίνου Χιόνη

    Δημοσιεύτηκε στις

    Παραβρέθηκα στη συζήτηση που έγινε στο Διοικητήριο, ύστερα από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αρχέλαου Γρανά, για εξεύρεση λύσης μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων και των δυο ναυτιλιακών εταιρειών, που εκμεταλλεύονται τις δυο θαλάσσιες  γραμμές που ενώνουν το νησί μας με την Καβάλα και την Κεραμωτή. Η σύσκεψη τελείωσε μετά από δίωρη συζήτηση, αλλά λύση δε βρέθηκε. Εκφράστηκαν μόνο ευχολόγια και ανατέθηκε στη Θασιακή Ένωση Καβάλας να ασχοληθεί με το θέμα και να υποβάλλει τη σχετική πρόταση της, πρόταση που θα έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιριών και δεν πρόκειται να εγκριθεί από αυτές.

    Το σάπιο πολιτικό σύστημα που επικράτησε στην Ελλάδα μετά το 1985 διαμόρφωσε νομοθετικά πλαίσια που ευνοούν τους ισχυρούς και εξυπηρετούν τα συμφέρονται των ολίγων. Η οικονομική κρίση επέφερε μεγάλο πλήγμα στην αστική τάξη, ενώ ο λαός βασανίζεται από τους δυσβάσταχτους φόρους, που αναγκάστηκε να επιβάλει η σημερινή Κυβέρνηση. Οι προνομιούχοι δεν επιθυμούν να μειώσουν τα εισοδήματα τους , ενώ οι βουλευτές δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμια τους.  Και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των ασυδοσιών που απολαμβάνουν οι προνομιούχες τάξεις. Όταν ψηφίζεται νόμος για την μη ευθύνη των υπουργών, όταν η Βουή δεν εγκρίνει παραπομπή βουλευτή, που εξέδωσε ακάλυπτες επιταγές, στα ποινικά Δικαστήρια, όταν πολιτικός περνά σηματοδότη με κόκκινο και δεν παραπέμπεται, τότε πώς να αναμένει κανένας  τοπικά θέματα  που αφορούν κατοίκους μιας περιοχής να λύνονται από την Αθήνα;

    Η θαλάσσια συγκοινωνία Καβάλας – Πρίνου είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους της νότιας Θάσου. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες οι ναυτιλιακές εταιρίες  συνεχίζουν να κωφεύουν στο καθολικό αίτημα της αναβάθμισης της θαλάσσιας αυτής γραμμής Πρίνου – Καβάλας για εξυπηρέτηση των κατοίκων της νότιας περιοχής της Θάσου. Έχει θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιριών. Γι΄ αυτό και οι παριστάμενοι πολιτικοί εξέφρασαν μόνο ευχές για την εξεύρεση λύσης.

    Όλοι βέβαια οι παριστάμενοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα της αύξησης των δρομολογίων στη θαλάσσια γραμμή Πρίνου – Καβάλας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένα απογευματινό δρομολόγιο κατά τις καθημερινές, ενώ για τις Κυριακές δεν υπάρχει κανένα δρομολόγιο. Το Λιμεναρχείο Καβάλας , που γινόταν καθημερινά δέκτης των παραπόνων του κόσμου, επέβαλε να γίνονται και εναλλάξ δρομολόγια και τις Κυριακές, έστω και κατ΄ εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, αλλά η ΑΝΕΚ αντέδρασε και το ακύρωσε. Η ακύρωση αυτή με έβαλε σε σκέψεις, γιατί αρχικά η ΑΝΕΘ συμμορφώθηκε με την εντολή του Λιμεναρχείου και εκτέλεσε το δρομολόγιο της πρώτης Κυριακής , ενώ η ΑΝΕΚ δεν συμμορφώθηκε και κατέθεσε αίτηση θεραπείας.

    Ποιος είναι εκείνος που αντιδρά στην κοινωνική απαίτηση της αύξησης των δρομολογίων Πρίνου – Καβάλας; Αναμφίβολα είναι ο νέος Μητσόπουλος , ο οποίος υπήρξε και προκλητικός κατά τη συζήτηση των φορέων ενώπιον του αντιπεριφερειάρχη  Αρχέλαου Γρανά. Ανέφερε ότι η γραμμή Πρίνου – Καβάλας είναι ζημιογόνος και ότι η μετακίνηση του πλοίου ζημιώνει με το ποσό των 3.000 ευρώ το κάθε ταξίδι του. Πρότεινε μάλιστα να αναλάβει να κινήσει το πλοίο όποιος θέλει το χειμώνα και να πληρώνει τα σχετικά έξοδα. Και όταν κάποιος από τους παριστάμενους αντιπρότεινε να το εκμεταλλεύεται και το καλοκαίρι, αναφώνησε: «Μαζί δεν το αγοράσαμε».

    Ο κ. Μητσόπουλος δεν πρέπει να προκαλεί. Κερδίζει πολλά το καλοκαίρι, ας χάσει λίγα το χειμώνα. Αλλά και το χειμώνα δε χάνει, αφού σε τοπική εφημερίδα (10-12-2013) διαβάζω: «Την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετά τα πλήρη δρομολόγια των ναυτιλιακών γραμμών στη γραμμή Λιμένα – Κεραμωτής. Κι όταν λέμε πλήρη, εννοούμε πλήρη. Άφηναν κόσμο έξω για να πάρει το επόμενο φέρι. Η περασμένη Πέμπτη για παράδειγμα ήταν μια πολύ καλή μέρα για τις ναυτιλιακές. Ξεκίνησε με πληρότητα αυτοκινήτων στο πρώτο πρωινό δρομολόγιο, αφήνοντας πολλά αυτοκίνητα για το επόμενο δρομολόγιο, και ολοκληρώθηκε επίσης με μεγάλες πληρότητες, αφήνοντας πολλά αυτοκίνητα απ΄ έξω στα προτελευταία δρομολόγια μετά το μεσημέρι».

    Καταχείμωνο, λοιπόν, και η θαλάσσια γραμμή Λιμένα-Κεραμωτής είναι κερδοφόρα. Ας ρίξουμε μια ματιά και στον ισολογισμό της μιας ναυτιλιακής εταιρείας του 2012. Βλέπουμε ότι τα καθαρά κέρδη της ήταν 1.870.000€. Το ποσό αυτό αν διαιρεθεί με τις 365 ημέρες μας δίνει ημερήσιο κέρδος 5.130€. Ανάλογο θα ήταν και το κέρδος της άλλης ναυτιλιακής εταιρείας. Ας μην παραπονιούνται, λοιπόν, οι ναυτιλιακές εταιρίες. Όταν εκμεταλλεύονται τα φιλέτα, ας υφίστανται και κάποιες ζημιές. Άλλωστε, τα κέρδη τους για το 2013 πρέπει να είναι αυξημένα, αφού αυξημένη ήταν και η τουριστική κίνηση. Η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να υπάρχει και να αποδεικνύεται. Και ο κ. Τάκης Χαριτόπουλος που ανέλαβε την ΑΝΕΘ επέδειξε μέχρι σήμερα την κοινωνική ευαισθησία του, αφού και οι δωρεές του είναι γνωστές και το κοινωνικό του έργο αναμφισβήτητο. Αναμένουμε να επιδείξει την ίδια κοινωνική ευαισθησία και η άλλη ναυτιλιακή εταιρία. Γιατί, όταν η κοινωνική ευαισθησία προκαλείται, όταν φθάνει στα όρια της αλαζονείας, τότε σταματά η λαϊκή υποστήριξη και η οργή του κόσμου θα φέρει κάτι καινούργιο. Ας πάψει, λοιπόν να προκαλεί την κοινή γνώμη, ας σταματήσει τις μηνύσεις του κατά των εργαζομένων, ας ασχοληθεί με ηρεμία στο κύριο έργο που ανέλαβε για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.