Χρονόμετρο

    ΚΑΒΑΛΑ: Ο ελληνικός πολιτισμός γοητεύει τους Τούρκους φοιτητές

    Δημοσιεύτηκε στις

    Επίσκεψη στην Καβάλα καθηγητών και φοιτητών  του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης

     

    Ως ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας που επιχειρεί να έχει ο Δήμος Καβάλας με τους κατοίκους της γειτονικής χώρας, χαρακτήρισε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα την επίσκεψη στην πόλη μας της αποστολής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης αποτελούμενο από επτά καθηγητές και δέκα αριστούχους φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τμήματος. Η αποστολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, του παλαιότερου δημόσιου πανεπιστημίου της Τουρκίας, βρίσκεται στην Καβάλα μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Καβάλας.

    Καλωσορίζοντας σήμερα το πρωί η δήμαρχος τους καθηγητές και τους φοιτητές, παρουσία και του νεοεκλεγέντα δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η «επίσκεψη αυτή συντελεί στην καλύτερη κατανόηση των δυο λαών μας, φέρνει πιο κοντά τους πολιτισμούς μας και εδραιώνει μια συνεργασία που έχει ως βασικούς πυλώνες τους νέους ανθρώπους».

    «Η Καβάλα», υπογράμμισε η δήμαρχος, «έχει άριστες σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης επιλέγουν την πόλη μας για να κάνουν διακοπές, να ξεκουραστούν, να περάσουν όμορφες μέρες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ορισμένοι Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή κυρίως στον τουριστικό τομέα με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων».

    Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης λειτουργεί από το 2000 δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία σε Τούρκους φοιτητές να σπουδάσουν ελληνική φιλολογία και κατ’ επέκταση να διδαχθούν όχι μόνο τον πλούτο και τη μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γλώσσας, αλλά να έρθουν πιο κοντά την Ελλάδα μαθαίνοντας όσα έχει προσφέρει στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

    Πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος Καβάλας τα προηγούμενα χρόνια είχε μια πολύ αποδοτική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με πιο πρόσφατο το ΛΙΜΗΝ (LIMEN).

    Κατά το διάστημα της εδώ παρουσίας τους οι καθηγητές και οι φοιτητές θα ξεναγηθούν στα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης, του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και της Αμφίπολης. Θα ενημερωθούν για την τοπική ιστορία, θα επισκεφθούν το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Καβάλας, θα γνωρίσουν και θα συναντηθούν με πολιτιστικούς φορείς.

    Η βοηθός κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και επικεφαλής της τουρκικής αποστολής καθηγήτρια Σεβτάπ Καντίογλου, ευχαρίστησε θερμά τη δήμαρχο για την τόσο όμορφη φιλοξενία αλλά και την πρωτοβουλία που είχε να τους καλέσει. Μάλιστα, δήλωσε ενθουσιασμένη τόσο η ίδια όσο οι συνάδελφοι καθηγητές της αλλά και οι φοιτητές από τις ομορφιές της Καβάλας, τη ζεστασιά των κατοίκων και την πλούσια ιστορία της. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και στο Δήμο Καβάλας θ’ αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας.

    Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καβάλας, καλωσορίζοντας κι αυτός με τη σειρά του την αποστολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα κοινά στοιχεία των δυο λαών είναι πάρα πολλά. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την επεξεργασία του καπνού πάνω στο οποίο εργάζονταν Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Αρμένιοι σημειώνοντας ότι στο καταστατικό ιδρύσεως του πρώτου συνδικαλιστικού οργάνου που χρονολογείται από 1908 φαίνεται ότι όλοι μαζί από κοινού προωθούσαν τα συμφέροντά τους κι όλοι μαζί συμμετείχαν στην πρώτη απεργία.

    «Όπως κι αν λέγετε η Πόλη», είπε με έμφαση ο κ. Μουριάδης, «είτε Κωνσταντινούπολη, είτε Istanbul, ανήκει σε όλο τον κόσμο γιατί αποτελεί ένα παγκόσμιο μουσείο μέσα από τον οποίο διαπερνάται όλος ο παγκόσμιος πολιτισμός». Συμπλήρωσε, τέλος, ότι και από τη δική του μεριά, ως νέα δημοτική αρχή,  θα προσπαθήσει να βρει δυνατότητες συνεργασίας αποσκοπώντας πάντα στην καλύτερη κατανόηση και γνωριμία των δυο λαών.

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.