Χρονόμετρο

  Από την σημερινή Καβάλα στους Φιλίππους του Αποστόλου Παύλου ή αλλιώς η μετάβαση από αυτό που είμαστε σε αυτό που μπορούμε να γίνουμε

  Δημοσιεύτηκε στις

  Philippi: a city between earth and sky!

  From today’s Kavala to Philippi of Apostle Paul, or else the transition from what we are to what we can become!

   

   

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  “Εμείς όμως, αντίθετα, είμαστε πολίτες του ουρανού, απ’ όπου και περιμένουμε να έρθει ο Σωτήρας μας, ο Κύριος Ιησούς Χριστός” Απόστολος Παύλος, Προς Φιλιππησίους

   

  Εν συντομία

  Η πόλη των Φιλίππων είναι ένας «ζωντανός» αρχαιολογικός χώρος που αιώνες τώρα συνομιλεί με τους μύθους του Παγγαίου. Ουσιαστικά η αρχαία πόλη κυριαρχεί επάνω και γύρω από ένα κωνοειδή λόφο που δεσπόζει στην πεδιάδα. Κατά την αρχαιότητα μπροστά από την πόλη υπήρχε μια μεγάλη λίμνη που αποτέλεσε το πεδίο «ζύμωσης», όχι μόνο για την μετατροπή του ξύλου σε τύρφη, αλλά και ενός πολιτισμού μετεξέλιξης της μεταθανάτιας αγωνίας του ανθρώπου, σε θρησκεία.

  Η πόλη αυτή χτίστηκε από τον μακεδόνα βασιλιά, Φίλιππο Β, στην θέση των Κρηνίδων, στο κέντρο μιας χρυσοφόρου περιοχής που ξεκινάει ανατολικά από τον ποταμό Νέστο και φτάνει δυτικά μέχρι τον Στρυμόνα.

  Εδώ κρίθηκε το πολίτευμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το ίδιο σημείο, έμελλε λίγες δεκαετίες αργότερα, με το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου, να γίνει η παλλόμενη καρδιά της Χριστιανοσύνης. Η διδασκαλεία του Θείου λόγου, δίπλα στον Ζυγάκτη ποταμό, θα καθόριζε το μελλοντικό θρήσκευμα της αυτοκρατορίας και κατ’ επέκταση του δυτικού κόσμου. Οι Φίλιπποι είναι ο τόπος όπου έλαβαν χώρα τα δύο σημαντικότερα γεγονότα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,  το πρώτο για το πολίτευμα και το δεύτερο για το θρήσκευμα.

  Για να προσεγγίσει κανείς την αρχαία πόλη και να νοιώσει την ζώσα ανάσα της, υπάρχει η εθνική οδός Καβάλας – Δράμας, ωστόσο εκείνη η επιλογή που υπόσχεται την βιωματική εμπειρία που επιδρά στον ψυχισμό του επισκέπτη, είναι να περπατήσει επάνω στην αρχαία πλακόστρωτη οδό που υπάρχει μέχρι τις ημέρες μας.

   

  Αυτός ο πλακόστρωτος δρόμος, η Εγνατία οδός, είναι το αρχαιότερο μνημείο που υπάρχει σήμερα στην Καβάλα και το οποίο μπορεί κανείς να το περπατήσει, να το αγγίξει και να νοιώσει να πάλλονται κάτω από τα πέλματα του οι αιώνες που πέρασαν. Οι χαραγμένες από τις αυλακώσεις πλάκες του, δένουν στην αιωνιότητα με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Γι’ αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όποιον θέλει να γνωρίσει τους Φιλίππους, είναι να πατήσει επάνω στα ίδια βήματα και να νοιώσει όπως και ο Απόστολος των Εθνών, όταν αποβιβαζόταν με τη συνοδεία του στο λιμάνι της Νεαπόλεως – την σημερινή Καβάλα-, τον Οκτώβριο του 50 μ. Χ. Διασχίζοντας την αρχαία Εγνατία  ο σημερινός περιπατητής θα περάσει από τα ίδια σημεία και θα  δει τις ίδιες εικόνες του φυσικού τοπίου. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μια εμπειρία που θα προσδώσει βάθος στην ίδια του την ύπαρξη.

   

  Το πλήρες κείμενο στο υπό έκδοση βιβλίο για τους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ

   

   

  Το σύνολο της διαδρομής από τη Νεάπολη στους Φιλίππους γίνεται στη σκιά του μυθικού Παγγαίου.

   Ο συγκεκριμένος  δρόμος χρησιμοποιήθηκε και στα βυζαντινά και στα οθωμανικά χρόνια με διάφορες επεμβάσεις συντηρήσεις που έγιναν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εντυπωσιακές αλλαγές. Αυτός ο αρχαίος δρόμος που υπάρχει σήμερα και την ονομάζουμε Εγνατία Οδό, παρά τις όποιες αλλαγές, μετασκευές και συντηρήσεις δέχθηκε τους επόμενους αιώνες, ήταν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου δρόμων που κάτι αντίστοιχο δεν είχε γνωρίσει η οικουμένη νωρίτερα, αλλά ούτε και τους επόμενους αιώνες θα γνωρίσει και μόνο στις μέρες μας μπορούμε να έχουμε ένα ισοδύναμο με τα δεδομένα της εποχής δίκτυο συγκοινωνίας.

   

   

   

   

  Δεν υπάρχει καμία σχετική επιγραφή, αλλά αυτό το σημείο είναι η αρχή του τμήματος που έχει διασωθεί από την αρχαία Εγνατία.

   

  Μετά το μοναστήρι του Αγ. Σίλα ανοίγεται μπροστά σας ο γόνιμος, από κάθε άποψη κάμπος των Φιλίππων.

  «Ξεχνώ αυτά που βρίσκονται πίσω μου και κάνω ότι μπορώ για να φτάσω αυτά που βρίσκονται μπροστά μου»!!! Προς Φιλιππισίους επιστολή Απ. Παύλου

   

  Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα άνοιγμα για να περάσετε και πάλι στην αρχαία Εγνατία, είναι το δεύτερο τμήμα που έχει διατηρηθεί αλλά σε χειρότερη κατάσταση από το πρώτο.

  Απότομα κόβεται το αρχαίο πλακόστρωτο αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός και συνεχίζει μέσα από το χωριό του Σταυρού για να σας βγάλει στον Αμυγδαλεώνα.


  Κοντά στα πρώτα σπίτια του Σταυρού υπάρχει ένα μικρο προσκύνημα στη μνήμη των Αποστόλων Παύλου και Σίλα, ενώ απέναντι υπάρχει ένας φροντισμένος χώρος αναψυχής για μια μικρή ανάπαυλα.

   

  Εδώ, δίπλα στο γήπεδο του Αμυγδαλεώνα η αρχαία Εγνατία περνούσε την γέφυρα, τα υπολείμματα της οποίας υπάρχουν και σήμερα. Ούτε εδώ όμως υπάρχει κάποια σχετική πινακίδα.

   

  Δυτικά του Σταυρού είναι ο λόφος που πιθανολογείται ότι βρίσκονταν η αρχαία πόλη Δάτον. Δυτικά του λόφου υπήρχε σταθμός ανεφοδιασμού της αρχαίας Εγνατίας. Ήταν το σημείο συνάντησης της με τον αρχαίο δρόμο που διέρχονταν από την Πιερία κοιλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σημείο αυτό μέχρι πριν μερικές δεκαετίες υπήρχε χάνι, το οποίο οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής το θυμούνται εν λειτουργία.

   

  Σε οικόπεδο, δίπλα στο ηρώο του Αμυγδαλεώνα, εντοπίστηκαν ίχνη της αρχαίας Εγνατίας και το μοναδικό μιλιάριο – μαρμάρινη στήλη με πληροφορίες για τον ταξιδιώτη – η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας.

   

   

  Από το σημείο δίπλα στο βενζινάδικο θα συναντήσετε την παλιά εθνική οδό Καβάλας – Δράμας. Περπατώντας ανάμεσα σε χωράφια και βιοτεχνικές μονάδες ο δρόμος θα οδηγήσει τα βήματά σας στις Κρηνίδες.

   

  Ορόσημο για αιώνες η Ορθόπετρα, ο μονόλιθος που έδωσε το όνομα και στην περιοχή.

   

  Η είσοδος του χώρου ανασκαφής του προϊστορικού οικισμού. Μια ανασκαφή που έχει δώσει πάρα πολλά στοιχεία για την προϊστορία της περιοχής και όπως φαίνεται έχει να δώσει ακόμη πολλά.

   

   

  Η πύλη της Νεαπόλεως το ανατολικό σημείο εισόδου των Φιλίππων κατά την αρχαιότητα.

   

  Μετά από πολλά χιλιόμετρα, η αρχαία Εγνατία εμφανίζεται και πάλι intra muros, εντός της αρχαίας πόλης των Φιλίππων.

  Τα ερείπια του Οκταγώνου βρίσκονται στο σημείο, το οποίο θα αποτελέσει την αναφορά για το πέρασμα της πόλης στην χριστιανική εποχή που ξεκίνησε με την έλευση του Αποστόλου Παύλου.


  Ο υπόγειος τάφος, στα θεμέλια του Οκταγώνου, του μύστη των καβειρίων μυστηρίων, Ευηφένη Εξηκέστου


  Η σχέση του αφηρωϊσμένου νεκρού και μύστη των καβειρίων μυστηρίων που βρέθηκε θαμμένος εδώ, με την βασιλική του Αποστόλου Παύλου παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη, 60 χρόνια μετά την ανακάλυψη του.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.