Χρονόμετρο

  Στη Βουλή ζωντάνεψαν οι μνήμες από τις βουλγαρικές θηριωδίες στην Ανατολική Μακεδονία

  Δημοσιεύτηκε στις

  Συζήτηση γύρω από τις βουλγαρικές αποζημιώσεις για την Κατοχική Περίοδο

   

   

   

  Στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Βουλή παραβρέθηκε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

   

  Επρόκειτο για μια συνεδρίαση, που είχε βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ακρόαση φορέων από τις βουλγαροκρατούμενες και ιταλοκρατούμενες περιοχές κατά την περίοδο της Κατοχής.

   

  Η δήμαρχος Καβάλας έκανε την εισήγηση της ενώπιον της επιτροπής, αναφερόμενη στις βουλγαρικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα κεφάλαιο που αφορά στο σύνολο της την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα την Καβάλα.

   

  Η κ. Τσανάκα ανέφερε ότι η Καβάλα πέρασε τρεις κατοχές κατά τον 20ό αιώνα, κατέθεσε σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν τις καταστροφές σε μνημεία, την κλοπή κειμηλίων, αλλά και τα εγκλήματα πολέμου, που διέπραξαν οι Βούλγαροι κατακτητές στη διάρκεια της Κατοχής. Στη διάρκεια της ομιλίας της, τόνισε ότι ο παππούς της εσφαγιάσθη, αν και πρόσφυγας, όχι από τους Τούρκους, αλλά από τους Βούλγαρους κατακτητές. Επίσης, σημείωσε ότι λεηλατήθηκε το Δημοτικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ επιχειρήθηκε η υποχρεωτική εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας και απαγορεύτηκε η δημόσια χρήση της ελληνικής γλώσσας!

   

  Παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κκ. Παύλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου Δράμας, Δημήτριος Δαλακάκης.

   

  Επίσης, παρών ήταν κι ο Ευστάθιος Ψωμιάδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου Ελασσόνας (ένα χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς στις 16 – 17 Φεβρουαρίου του 1943 από τους Ιταλούς, που αφού το πυρπόλησαν στη συνέχεια προέβησαν με ωμή βία στην εκτέλεση 150 αθώων κατοίκων).

   

   

  Δ.Μ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.