Χρονόμετρο

    «Αδιάβαστο» το ΑΜΠΕ για την Αμφίπολη; Επικαλείται είδηση του 2015 ως νέα!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η ομιλία του καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα, στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη το βράδυ, ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, όχι γιατί εντόπισε δεύτερο μνημείο σε σημείο που είναι ήδη γνωστό από το 2015 – ΕΔΩ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ – αλλά γιατί παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα των μεθόδων που εφαρμόζει για τον εντοπισμό αρχαίων μνημείων που για αιώνες βρίσκονται κάτω από το χώμα. Τα παραδείγματα που παρουσίασε μας έπεισαν ότι μπορεί να έχει εικόνα των θαμμένων μνημείων με πολύ μεγάλη ακρίβεια, αλλά για όλα παρουσίασε ακριβώς δίπλα και τα ανασκαφικά αποτελέσματα. Επιπλέον, με την ανάλυση του μαγνητικού πεδίου της γης, αποκάλυψε ο κ. Τσόκας ότι είναι δυνατή ακόμη και η  χρονολόγηση των μνημείων, καθώς η μεταβολή του πεδίου ακολουθεί το χρόνο και αποτυπώνεται επάνω στο χώμα.

     

     

    tsokas-600-x-450

    Όσον αφορά την Αμφίπολη, ο κ. Τσόκας ανέλυσε τις μετρήσεις που έχουν γίνει, και επισήμανε ότι η μελέτη συνεχίζεται. Για τα μοναδικά σημεία που θεωρεί ότι έχουν ενδιαφέρον είναι,  αυτό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και προσομοιάζει με χαράδρα που μπαζώθηκε κατά την κατασκευή του τύμβου και ένα ακόμη δεύτερο δυτικά του ανασκαμμένου μνημείου , για το οποίο είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο μνημείο, αλλά η μόνη ασφαλής μέθοδο για να επαληθευτεί αυτό είναι η ανασκαφή. Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρχαν υποψίες για οικοδόμημα βόρεια του γνωστού μνημείου (ΕΔΩ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ) όπου όταν έσκαψαν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε οικοδόμημα, παρά μόνο φακοί άμμου, οι οποίοι παραπλάνησαν τους ερευνητές!!!

    ΕΔΩ Η “ΕΙΔΗΣΗ” ΤΟΥ ΑΜΠΕ

    tsokas-1-600-x-450


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.