Χρονόμετρο

  Συγκινεί το όνειρο του16χρονου εθελοντή στο λόφο Καστά

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πήρε «διαβατήριο» για την ενημέρωση

   

   

  του Γιώργου Ροδάκογλου

  «Πώς να πεις όχι σε ένα τέτοιο παιδί» λέει η Άννα Παναγιωταρέα όταν ρωτήθηκε για το εάν θα επιτρέψει τον 16χρονο Θανάση να παρακολουθήσει την κλειστή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. «Δεν το συζητώ καν, έχει ανοιχτή πρόσκληση για να μας θέσει και τα ερωτήματα του»

  Το άρθρο του μικρού Θανάση  με τον τίτλο «Η ανασκαφή αλλάζει τη ζωή μας» συγκίνησε την ‘Αννα Παναγιωταρέα  η οποία δέχθηκε αμέσως, να ικανοποιήσει την επιθυμία του  και έτσι θα βρεθεί  ανάμεσα στους δημοσιογράφους για να υποβάλλει ερωτήσεις ακόμη και στο επιτελείο της ανασκαφής. Ο μικρός Θανάσης θέλει να ζήσει από κοντά τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες από ένα μικρό χωριουδάκι όπως η Μεσολακκιά κάνουν το γύρω του κόσμου.

   

  10752078_10205272284227758_1543018259_n 10805301_10205272284187757_1722572861_n

  Θ.Μ.: «Θα κάνω ερωτήσεις πω….πωωωω….έχω άγχος θα τα καταφέρω ;»

  Γ.Ρ.: «Θα τα καταφέρεις καλύτερα από όλους μας»

  Ο Θανάσης Μπακάλης αποτελεί την όμορφη ιστορία ενός παιδιού που ως εθελοντής ξημεροβραδιάζονταν στο λόφο Καστά και καθάριζε την περιοχή από τα μπουκάλια και τα αποτσίγαρα των επισκεπτών. Οργάνωσε την παρέα του και όλοι μαζί  απομάκρυναν ότι παλιό αντικείμενο βρώμισε περιφερειακά την περιοχή του τύμβου. Αυτό κάνει  ακόμα και σήμερα όταν έχει ελεύθερο χρόνο. Στο σπίτι του  εκτός από τα μαθήματα της Β΄ Λυκείου μελετάει όλες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και παρακολουθεί όλα όσα γράφουν τα site για την Αμφίπολη.

  Ο Θανάσης  ενώ συζητούσε με δημοσιογράφους , δίσταζε να πει ότι θέλει να αρθρογραφεί για την περιοχή του, έως ότου αποφάσισε δειλά – δειλά να το αποκαλύψει. Στο άρθρο του, απόσπασμα του οποίου αναδημοσιεύουμε, περιγράφει με παραστατικό τρόπο την ανατροπή που έφερε η αρχαιολογική ανασκαφή στη ζωή των κατοίκων της Μεσολακκιάς.

  «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βλέπαμε κάθε μέρα το χωριό μας  στους τηλεοπτικούς σταθμούς.  Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί .Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και ελπίζουμε πως η ζωή μας θα γίνει καλύτερη όταν φτάσει και ο τουρισμός.  Τα ευρήματα μας γέμισαν με αισιοδοξία  δίνοντας μας τεράστια χαρά.. Εμείς τα παιδιά δεν μπορούμε να πιστέψουμε  ξαφνικά ότι στο μέρος που παίζαμε πριν από λίγο καιρό βρέθηκε αυτός ο τεράστιος τάφος. Οι παππούδες συζητούν ασταμάτητα για τον τύμβο και η χαρά τους ζωγραφίζεται στα πρόσωπα τους. Οι ρεπόρτερ και οι τουρίστες έχουν κατακλύσει το χωριό και τα μαγαζιά έχουν γεμίσει κόσμο».

  Το κινητό χτυπάει και στην άλλη γραμμή βρίσκεται ο νεαρός ρεπόρτερ.

  Θ.Μ.: «Να σου στείλω τις ερωτήσεις που θέλω να κάνω να τις δείς»

  Γ.Ρ «Και το ρωτάς…»

  Σε λίγα λεπτά φτάνουν τα τρία πρώτα ερωτήματα για το επιτελείο της ανασκαφής

  Ι) Πότε θα αποκατασταθεί το καταστραμμένο κομμάτι του ψηφιδωτού;

  2) Το λιοντάρι της Αμφίπολης θα μεταφερθεί στο λόφο;

  3) Θέλω να μου περιγράψετε  πως εργάζεστε;

  Ο μικρός Θανάσης λάμπει σήμερα από χαρά διότι σχεδόν πολλά site φιλοξένησαν ήδη το πρώτο του  άρθρο. Το ίδιο χαιρόμαστε και εμείς αφού διαβλέπουμε ότι όταν μεγαλώσει μάλλον θα τον έχουμε στη δημοσιογραφική οικογένεια .

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.