Χρονόμετρο

    Ανασκαφή Αμφίπολης: Συνεχίζεται σε συνθήκες «σπηλαίου»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σύντομα τα πλήρη αποκαλυπτήρια των καρυάτιδων και έπονται και άλλες εκπλήξεις

     

    Οι τεχνικές δυσκολίες που ανέκυψαν στην ανασκαφή στον μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης επιτάσσουν και την συνδρομή ενός γεωλόγου – σπηλαιολόγου, πέρα των υπολοίπων τεχνικών, καθώς η απόφαση να προχωρήσουν στα ενδότερα του μνημείου χωρίς να πειραχθεί η θολωτή στέγη, επιτάσσει να χρησιμοποιηθούν και γνώσεις σπηλαιολογίας. Ενδεχομένως, η ανάγκη αυτή να μην ανέκυψε μόνο με αφορμή τις δυσκολίες του τρίτου ταφικού θαλάμου αλλά και για ότι έπεται, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι ενδεχομένως ο τάφος να συνεχίζει αρκετά ακόμη και σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε οι γνώσεις ενός σπηλαιολόγου να κρίνονται κάτι περισσότερο από απαραίτητες.

    Πάντως στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη μας προϊδέασε για ακόμη μεγαλύτερες και σημαντικότερες αποκαλύψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε πολλά να δούμε ακόμη»!!! Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι η συνέχιση  της ανασκαφής θα γίνει σε συνθήκες σπηλαίου, παρά το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν εργασίες αποκαθήλωσης των χωμάτων που βρίσκονται άνωθεν του τάφου.

     

    Επιπλέον, στα θετικά των ανακοινώσεων της χθεσινής ημέρας μπορούμε να συμπεριλάβουμε  και το γεγονός της αλλαγής των σχεδίων για την προσέγγιση και την αποχωμάτωση του τρίτου ταφικού θαλάμου, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν συντομότερα οι καρυάτιδες.

     

    Συγκεκριμένα, εγκαταλείπονται τα σχέδια απομάκρυνσης της επιχωμάτωσης από το άνοιγμα που βρίσκεται επάνω δεξιά στον τοίχο, το οποίο θα απαιτούσε πολύ χρόνο και κόπο, θα αποπειραθούν τα συνεργεία να προχωρήσουν με την σταδιακή απομάκρυνση των χωμάτων από την πύλη (την τρίτη στην σειρά) κάνοντας χρήση «ισοδύναμων μέτρων» που σημαίνει σταδιακή απομάκρυνση επιχωμάτωσης και αντίστοιχη ισοφάριση των πιέσεων με ισχυρές υποστυλώσεις.   Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα – και εδώ είναι η είδηση – ότι σε λίγες ημέρες θα απομακρυνθεί μεγάλη ποσότητα χώματος και τουλάχιστον δύο σειρά δόμων μπροστά από τις καρυάτιδες, εξέλιξη που θα φέρει στο φως τα δύο αγάλματά τους στο σύνολο. Επιπλέον, έχουν μελετηθεί οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μέσα στο τάφο και έχουν βρεθεί ικανοποιητικές, ωστόσο αναμένεται να βελτιωθούν και άλλο τις επόμενες ημέρες, με τις κατάλληλες επεμβάσεις.

     

    Ωστόσο, εκείνο που παραμένει αβέβαιο, είναι το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης της ανασκαφής καθώς αυτό καθορίζεται κάθε φορά και αναθεωρείται με βάσει τα δεδομένα που ανακύπτουν από την ίδια την αρχαιολογική έρευνα. Τέλος όσον αφορά το κατά πόσο ο τάφος είναι συλημένος ή όχι τα δεδομένα δείχνουν ότι έγιναν απόπειρες χωρίς αποτέλεσμα, το οποίο δεν αποκλείει στην εξέλιξη της ανασκαφής να βρεθούν και τα ανάλογα ευρήματα… Επίσης οι απόπειρες έγιναν κατά την αρχαιότητα γι’ αυτό και η πηγή ενημέρωσης του ΥΠΠΟΑ, τόνισε ότι μιλάμε για τυμβωρύχους και όχι για αρχαιοκάπηλους.


    Δημοσιεύτηκε στις 5

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.