Χρονόμετρο

  Στο κάδρο του προβλήματος Τ.Α.Ρ. και η περιοχή της Ν. Καρβάλης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Συγκέντρωση στο Πολυκέντρο αύριο στις 19.30 για την όδευση του αγωγού – Συναγερμός από την παρουσία εκπρόσωπου της εταιρείας που ορίστηκε για να μαζέψει τίτλους ιδιοκτησίας – Αν. Ιωσηφίδου: «Πολύ πιθανό να τα πούμε στα χωράφια»

   

  Για τα καλά στο κάδρο του προβλήματος με την όδευση του αγωγού Τ.Α.Ρ. φαίνεται πως μπαίνει και η περιοχή της Νέας Καρβάλης, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στους τοπικούς φορείς, καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής στην Νέα Καρβάλη, με θέμα τους νομικούς τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσουν οι κάτοικοι να αποτρέψουν το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου, άνθρωπος της Κοινοπραξίας ξεκίνησε τη συλλογή συμβολαίων και τίτλων ιδιοκτησίας από τους κατοίκους του οικισμού, παρόλο που αυτοί θίγονται από τη διέλευση του αγωγού.

  Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης, παρόντων της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, της προέδρου της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασίας Ιωσηφίδου, του περιφερειακού συμβούλου Α.Μ.-Θ., Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, του δημοτικού συμβούλου, Χρήστου Τσοχαταρίδη, αλλά και του πρώην προέδρου του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. Λάζαρου Βασιλειάδη.
  Αποφασίστηκε η τέλεση γενικής συνέλευσης των κατοίκων του οικισμού για αύριο Τετάρτη, στις 19.30, στο Πολυκέντρο του χωριού, ώστε να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης, αλλά και να περιέλθουν στα χέρια του τοπικού συμβουλίου οι χάρτες, που βάζουν και πάλι την Ν. Καρβάλη στην καρδιά του προβλήματος.

   

  Αν. Ιωσηφίδου: «Πιθανον να τα πούμε στα χωράφια»

  «Θέλουμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε εκτός κάδρου της παλιάς όδευσης, που είχε προτείνει η Κοινοπραξία, αφού σε διαφορετική περίπτωση μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας», ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασία Ιωσηφίδου και συνέχισε: «Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι ο αγωγός δε θα περνούσε ο αγωγός από καλλιεργήσιμη γη της Ν. Καρβάλης. Ξαφνικά, πληροφορηθήκαμε ότι άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η εταιρεία, ότι μαζεύει τίτλους ιδιοκτησιών. Από το συγκεκριμένο άτομο, το τοπικό συμβούλιο ζήτησε αντίγραφο του χάρτη της περιοχής και μας απάντησε ότι δέχεται εντολές από την Κοινοπραξία, χωρίς να τον παραδώσει. Στην έκτακτη σύσκεψη της Κυριακής (5/10), αποφασίσαμε με μια τριμελή επιτροπή να πάμε σήμερα (σ.σ. χθες) να πάρουμε τον χάρτη από τα γραφεία του Τ.Α.Ρ., όμως η απάντηση ήταν να κάνουμε αίτηση στα κεντρικά. Στη Ν. Καρβάλη έχουμε βιώσει το πέρασμα αγωγού, αυτόν του ΔΕΣΦΑ, μέσα από τις εκτάσεις και πιστεύω ότι όλοι θα είναι αντιδραστικοί. Κανείς δε θέλει τον αγωγό, ακόμη κι αν υπάρχουν αποζημιώσεις. Με μια δεύτερη διέλευση αγωγού, ο κάμπος της περιοχής. Πιστεύαμε ότι είχε λήξει το θέμα της Ν. Καρβάλης, όμως βλέπω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

  Ερωτηθείσα αν είναι λανθασμένος ο χειρισμός από πλευράς των τοπικών φορέων, μια και ενώ στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Σεπτεμβρίου είχε αποφασιστεί να μη γίνει καμία πρόταση στην εταιρεία, εντούτοις στη συνάντηση της Τρίτης στο γραφείο του κ. Καλαντζή προτάθηκε η όδευση βόρεια των Δ.Δ. Ζυγού και Κρυονερίου, η κ. Ιωσηφίδου απάντησε: «Υπήρχε μια πρόταση του κ. Λ. Βασιλειάδη, του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να επιμείνουμε σε εκείνη την όδευση».

  Για το αν η εξέλιξη αυτή, σημαίνει για τους κατοίκους και τους αγρότες της Ν. Καρβάλης σημαίνει ότι «θα τα πούνε στα χωράφια με την Κοινοπραξία», η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», σημείωσε: «Εμείς θα παρέμβουμε υπέρ των θιγομένων ιδιοκτητών μέσω της νομικής οδού, με τον δήμο Καβάλας να συμμετέχει ως διάδικος. Τώρα, αν θα τα πούμε στα χωράφια, όπως έχει πει κι ο κ. Καλπακίδης, το θεωρώ πολύ πιθανό».

   

  Χρ. Τσοχαταρίδης: «Έπρεπε να επιμείνουμε στην πρόταση για όδευση από το Σύμβολο»

  Την άποψη ότι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας θα έπρεπε να επιμείνουν περισσότερο στην εναλλακτική πρόταση όδευσης από το όρος Σύμβολο εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας, Χρήστος Τσοχαταρίδης, που μεταξύ άλλων, δήλωσε στο «Χ»: «Έγινε μια ενημέρωση φορέων από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, τον Ν. Γκίκα, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή της όδευσης από την περιοχή της Ν. Καρβάλης και ότι η Κοινοπραξία του Τ.Α.Ρ. ζητούσε την τελευταία εβδομάδα τίτλους ιδιοκτησίας των χωραφιών, με βάση την αρχική όδευση που είχε προτείνει η εταιρεία. Ουσιαστικά, αφού δεν προχώρησε η εναλλακτική πρόταση από το Σύμβολο, δεν ήταν ξεκάθαρη η όδευση για τη Ν. Καρβάλη. Θέση της παράταξης μας είναι η εναλλακτική πρόταση του Συμβόλου, την οποία άλλωστε στήριξε και η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.».

   

  Νομικά άκυρη η υπογραφή Μανιάτη;

   

  Στο δικηγορικό γραφείο του Χρυσόστομου Βελάκη ανατέθηκε από την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η προετοιμασία του φακέλου που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της όδευσης του αγωγού Τ.Α.Ρ.

  Ο έμπειρος Καβαλιώτης νομικός είναι ενημερωμένος πλήρως για το συγκεκριμένο θέμα και έχει ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων, χαρτών, μελετών περιβαλλοντικών όρων, ενώ έχει πλαισιωθεί από εξίσου έμπειρους συνεργάτες και από την πρωτεύουσα. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο «Χ», η προσφυγή θα κατατεθεί στο ΣτΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και υπογράμμισε με έμφαση ότι το θέμα του αγωγού Τ.Α.Ρ. ναι μεν έχει μια πολιτική χροιά, που καθιστά δύσκολη την υπόθεση, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται και η νομιμότητα.

   

   

  «Μας ανατέθηκε από τον δήμο Καβάλας εδώ και λίγες ημέρες η συγκεκριμένη υπόθεση, που αφορά στον αγωγό Τ.Α.Ρ. Συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να χτυπήσουμε νομικά αυτή την όδευση. Είναι πολύ λογικές οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και απολύτως δικαιολογημένες, καθώς θίγονται πολλά ζητήματα, όμως είναι ανάγκη να το υποστηρίξουμε αυτό και μέσω της νομικής οδού και να σταματήσουμε αυτό που πάει να συμβεί στην εδαφική περιοχή της Καβάλας. Σίγουρα, ο αγωγός Τ.Α.Ρ. έχει μια βαθιά πολιτική χροιά, όμως θα πρέπει να τηρείται και η νομοθεσία και στην περίπτωση της Π.Ε. Καβάλας δεν τηρήθηκε ο νόμος, με βάση όσα έχει κάνει η Κοινοπραξία. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανατροπής της προτεινόμενης όδευσης και θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Οκτώβρη θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να καταθέσουμε την προσφυγή μας στο ΣτΕ με την ανάλογη σοβαρότητα».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.