Χρονόμετρο

    ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ: Το λιοντάρι της Αμφίπολης μαρτυρά… Μ. Αλέξανδρο

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ακλόνητος στις θέσεις του ο Σ. Καργάκος, που αναφέρει στο «Χ» ότι ο Μακεδόνας στρατηλάτης κρύβεται κάτω από το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Μεσολακκιάς

     

     

    Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπουντά

    ΚΑΡΓΑΚΟΣΑκλόνητος στην αρχική του θέση και στα γραπτά του παραμένει ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, σχετικά με το περιεχόμενο του τάφου και το πρόσωπο που φιλοξενείται στο μνημείο που ανακαλύφθηκε στον λόφο Καστά της Μεσολακκιάς, καθώς με δηλώσεις του στο «Χ» ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά ότι ο συγκεκριμένος τάφος προορίζονταν για τον μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, τον Μέγα Αλέξανδρο.

    Μάλιστα, ο κ. Καργάκος στην επιχειρηματολογία του συμπληρώνει ότι ο όγκος του μνημείου, αλλά και το λιοντάρι που υπήρχε στην κορυφή και αποδείχθηκε ότι ήταν αυτό της Αμφίπολης, είναι στοιχεία που καταδεικνύουν ανδρικό μνημείο και δεν μπορεί σε αυτό να φιλοξενούνται μόνο η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Δ’.

     

    «Το λιοντάρι μαρτυρά ανδρικό μνημείο»


    «Από την εποχή που άρχισε ο θόρυβος για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, περί το 1986, διατύπωσα την άποψη ότι αυτός αν δε βρίσκεται στην Αίγυπτο, τότε θα έπρεπε να αρχίσουμε να ψάχνουμε στη Μακεδονία. Αργότερα, στο βιβλίο μου «Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και του Μείζονος Χώρου» διατύπωσαν την άποψη ότι αν βρεθεί τάφος του Αλεξάνδρου στη Μακεδονία, τότε αυτός θα είναι στην Αμφίπολη. Την Αμφίπολη την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Προ τετραετίας, σχημάτισα την εντύπωση ότι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου ενδεχομένως να έχει βρεθεί και να μην το ξέρουμε και ανέφερα ότι θα είναι εκεί, όπου βρίσκεται ο Λέων της Αμφιπόλεως. Αυτά έχω γράψει και αυτά επαναλαμβάνω. Υπάρχουν αρκετοί ζηλόφθονες, που επιθυμούν να μην επιβεβαιωθεί μια δική μου διαίσθηση και ένα δικό μου έργο. Δεν πήρα θέση και αξίωμα στη ζωή μου. Προτίμησα να υπηρετώ τις δικές μου επιστημονικές θέσεις. Θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να αφήσουμε τον καιρό και τους αρχαιολόγους μας να πούνε τις απόψεις τους. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπήρξε τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο. Αν υπήρχε τέτοιος τάφος, κάποιος από τους εκατοντάδες πνευματικούς ανθρώπους που ανέδειξε η περιοχή, θα μας έδινε σαφείς μαρτυρίες. Μένει μόνο κάποια αναφορά από τον συγγραφέα Ιάσωνα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το λιοντάρι της Αμφιπόλεως ήταν τοποθετημένο στην κορυφή ενός κενοταφίου ή ενός τάφου, προφανώς μαχητού. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη μνησικακία και ενόχληση από απόψεις ότι στην Αμφίπολη μπορεί να υπάρχει ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου. Είναι προτιμότερη η προβολή της χώρας μας από τα πάρτι της Μυκόνου;».

     

    Μυστική ανταλλαγή Ολυμπιάδας – Πτολεμαίου;

     

    Ο Σ. Καργάκος, προχωρώντας τους συλλογισμούς του, ανέφερε ότι «υπάρχει μια μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο Σεπτίνος Σεβήρος έκλεισε τον τάφο για να μη γίνεται αντικείμενο λεηλασίας. Έχω υπόψιν μου πολλά παλιά βιβλία και ορισμένες εργασίες του Νερούτσου, που μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει ίχνος παρουσίας τάφου του Μ. Αλεξάνδρου. Στον λόφο του Κοκ Ελ Ντε Μας, όπου ο συγγραφέας Ιάσων τοποθετεί τους τάφου του Αλεξάνδρου και των Πτολεμαίων, δεν έχει βρεθεί τίποτα. Μελετώντας την προσωπικότητα της Ολυμπιάδας, πιστεύω ότι έγινε μια μυστική ανταλλαγή μεταξύ αυτής και του Πτολεμαίου και ότι το λείψανο του Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε στη Μακεδονία. Η Ολυμπιάδα ήθελε να εδραιώσει τη βασιλική δυναστεία του εγγονού της, Αλεξάνδρου του Δ’, που όταν θανατώθηκε από τον Κάσσανδρο ήταν μόλις 11 ετών, μαζί με τη μητέρα του, τη Ρωξάνη. Αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη. Τέτοιο επιβλητικό μνημείο δεν υπάρχει όμοιό του στη Μακεδονία. Ο Μ. Αλέξανδρος και οι θρύλοι του συνοδεύουν 72 λαούς σε όλον τον κόσμο. Αν κάποιοι ενοχλούνται με τις απόψεις του Καργάκου, ας πάνε να κάνουν παρέα στους γείτονες μας, τους Σκοπιανούς. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο περισσότερο».

     

    Συλημένος ο τάφος

     

    Τους φόβους του ότι οι αρχαιολόγοι ήρθαν δεύτεροι πίσω από τυμβωρύχους της αρχαιότητας εξέφρασε ο Σ. Καργάκος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι τα κομμένα κεφάλια των Σφιγγών μας δείχνουν ότι ο τάφος συλήθηκε. Από μια φωτογραφία, βλέπω ότι ο τοίχος που καλύπτει την είσοδο είναι προχειροφτιαγμένος. Πάντως, πρέπει να πω ότι οι αρχαιολόγοι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα χρυσά αντικείμενα. Μπορούμε να δούμε τον οικονομικό βίο της περιοχής. Όσα κι αν πήραν οι συλητές, κάτι σημαντικό θα έχει απομείνει για τους επιστήμονες. Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι πρώτοι τον τάφο βρήκαν οι άνδρες της Α’ και Γ’ Μεραρχίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λιοντάρι βρέθηκε αργότερα τεμαχισμένο κατά τα αποξηραντικά έργα από μια γαλλική εταιρεία στον Στρυμόνα και συγκολλήθηκε με μια παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη, Μάκβι, που ήταν φιλέλληνας. Ο Λέων της Αμφιπόλεως είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Χαιρώνειας κι αυτό με κάνει να πιστεύω ότι κάτι πολύ μεγάλο κρύβεται στον συγκεκριμένο τάφο».

    «Ο κόσμος πρέπει να επισκέπτεται και τώρα την Αμφίπολη»

     

    Ο Σ. Καργάκος βρίσκεται αυτόν τον καιρό στο Λαύριο, καθώς ολοκληρώνει το βιβλίο του με αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δήλωσε τακτικός επισκέπτης της Καβάλας και των Σερρών και ανέφερε στο «Χ» ότι θα βρίσκεται στην περιοχή μας, αλλά και στο σημείο των ανασκαφών κοντά στις ημέρες του εορτασμού του «ΟΧΙ» στις 28 Οκτωβρίου. Ο Λάκων συγγραφέας (γεννημένος στο Γύθειο της Σπάρτης το 1937), που τρέφει μεγάλη αγάπη για την Μακεδονία και το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό της ενδιαφέρον, προτρέπει όλους να επισκέπτονται την περιοχή της Αμφίπολης, καθώς «είναι πλουσιότατη σε ευρήματα. Αυτό το έχω πει πολλές φορές. Το Μουσείο της Αμφιπόλεως είναι από τα ωραιότερα της Ελλάδος και οφείλεται στην ακάματη εργασία και ερευνητικότητα του αείμνηστου αρχαιολόγου Δ. Λαζαρίδη, της κόρης του Πέπης και των ανταξίων διαδόχων τους».

     

     

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.