Χρονόμετρο

  «Πετάχτηκαν» τρία εκατομμύρια ευρώ στη θάλασσα; ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Μάκης Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση, παρουσία αρκετού κόσμου, ανακοινώνοντας παράλληλα μια σειρά θέσεων, οι οποίες αφορούν στα έσοδα που εδώ και μερικά χρόνια θα μπορούσε να έχει καρπωθεί ο δήμος Καβάλας, τα οποία είτε από παραλείψεις είτε από έλλειψη πλάνου στα κέντρα αποφάσεων, δε διεκδικήθηκαν ποτέ.

  Ένα από αυτά είναι τα έσοδα που θα μπορούσε να καρπωθεί ο δήμος από τα δικαιώματα της Ιχθυόσκαλας, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος. Πρόταση που έρχεται ξανά στο φως από το 2006, την οποία είχε στο πρόγραμμα του ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Ανδρέας Καραμπουρνιώτης, την οποία έρχεται να επαναφέρει σε διεκδικητικό πλαίσιο για τον Δήμο Καβάλας ο Μ. Παπαδόπουλος.

   

  Α. Καραμπουρνιώτης: «Το έχω επισημάνει εδώ και 5 χρόνια»

  Ο Ανδ. Καραμπουρνιώτης ρωτήθηκε από το «Χ», σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας την εμπειρία του, αφού έχει δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον χώρο της αλιείας και ανέφερε: «Η Ιχθυόσκαλα Καβάλας κάνει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ τζίρο τον χρόνο και είναι γεγονός ότι το 2013 περίπου 600.000 € φύγανε για την Αθήνα. Είναι έγκλημα μια τέτοια κερδοφόρα επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον τόπο μας να μην αφήνει εδώ τα κέρδη της. Θα μπορούσε να έχει διεκδικηθεί από τον δήμο Καβάλας και να πάρει αυτόν τον χώρο στην κυριότητά του. Μάλιστα, ήταν στο πρόγραμμά μου το 2006. Ιδιοκτησιακά υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς ο Οργανισμός Λιμένα το είχε παραχωρήσει στην ΕΤΑΝΑΛ. Άρα, πρέπει να πάρουμε αυτόν τον χώρο και κάθε δήμαρχος να εκμεταλλεύεται αυτά τα χρήματα, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική. Εδώ και πέντε χρόνια το έχω τονίσει στον κ. Σιμιτσή και μάλιστα θα είχα συνδράμει με τη δική μου βοήθεια και γνώση, όμως δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά».

  Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη κι εφόσον ο κ. Καραμπουρνιώτης τονίζει ότι εδώ και πέντε χρόνια θα μπορούσε η Ιχθυόσκαλα να περάσει στην κυριότητα του δήμου Καβάλας και να αποφέρει κέρδη της τάξης των 600.000 € τουλάχιστον κάθε χρόνο, με μια απλή πράξη μαθηματικών γίνεται αντιληπτό ότι περίπου 3 εκατ. ευρώ πετάχτηκαν στη θάλασσα ή για να ακριβολογούμε έφυγαν στην Αθήνα και δεν έγινε ποτέ η διαχείρισή τους από τον δήμο.

  Η Ιχθυόσκαλα Καβάλας, που βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι  της πόλης, λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 1967, ενώ το 2011 με υπουργική απόφαση όλες οι ιχθυόσκαλες της χώρας πέρασαν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών, που συγχωνεύτηκαν με την ΕΤΑΝΑΛ, συστήνοντας τον νέο οργανισμό Ο.Κ.Α.Α. (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας).

  Η Ιχθυόσκαλα Καβάλας καταλαμβάνει έκταση 10.750τ.μ. και αποτελείται από συγκρότημα τριών κτηρίων συνολικής κάλυψης 5.075,5τ.μ. που περιλαμβάνει:

  1. Αίθουσα δημοπρασίας αλιευμάτων.

  2. Δύο ψυκτικούς Θαλάμους Συντήρησης Νωπών Αλιευμάτων.

  3. Παγοποιητικό συγκρότημα.

  4. Αποθήκη ιχθυοκιβωτίων.

  5. Γραφεία διοίκησης και δημοσίων υπηρεσιών

  6. Κυλικείο.

  7. Αποθηκευτικοί χώροι.

  8. Συσκευαστήριο.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.