Την άποψη ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει στόχο το κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά είναι ανάγκη αυτός να τηρείται σε μια σύγχρονη κοινωνία, εξέφρασε ο διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα των Βαλκανίων, στην οποία ο συγκεκριμένος νόμος δεν εφαρμόζεται.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για εντατικούς ελέγχους στα καταστήματα εστίασης και τόνισε ότι πλέον η αγορά δείχνει να αλλάζει και να αποδέχεται τις σημερινές ανάγκες.
«Ο νόμος ισχύει τα τρία τελευταία χρόνια. Υπάρχουν εντολές, ώστε να βγούμε εντατικά για ελέγχους, όχι για να επιβάλλουμε πρόστιμα στους καταστηματάρχες. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους πρέπει να σταματήσει».
Σε ερώτηση για το ότι πολλοί επιμένουν πως το συγκεκριμένο μέτρο έχει εισπρακτικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα, απάντησε ότι «εισπρακτικό είναι ένα μέτρο, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επιβολή φόρου. Αν δεν είσαι παραβάτης, ένα πρόστιμο δε θα το πληρώσει ποτέ. Δυστυχώς, είμαστε η τελευταία χώρα, ακόμη και στη γειτονιά μας, όπου δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και αυτό δε μας τιμά. Υπήρχε μια δικαιολογία λόγω της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν έχει καταργηθεί ο νόμος. Βλέπω στην αγορά μια κίνηση να συμμορφωθούν αρκετοί. Καλό είναι πλέον να το τηρήσουμε, να μην υπάρχουν πρόστιμα, να μην υπάρχουν κλεισίματα καταστημάτων, στα οποία θα φτάσουμε εκεί αν δεν τηρηθούν αυτά για τα οποία προειδοποιούμε».
Η διεύθυνση δημόσιας υγείας επέβαλε κι άλλα πρόστιμα το τελευταίο διάστημα και επειδή είναι αθροιστικά, με την αναφορά τεσσάρων παραβάσεων ακολουθεί το σφράγισμα του καταστήματος, με τον κ. Παπαδόπουλο να υπογραμμίζει ότι δεν είναι επιθυμία της διεύθυνσης να προχωρήσει σε τόσο ακραία μέτρα και ειδικά ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.