Χρονόμετρο

  ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΛΗΣ: Υπάρχουν παλιοί καπνεργάτες να μιλήσουν για τον καπνό

  Δημοσιεύτηκε στις

  O παλαίμαχος καπνεργάτης θίγει το θέμα της λειτουργίας του Μουσείο Καπνού και της απαξίωσης που έχει υποστεί από ιδρύσεως του

   

   

  Στο θέμα του Μουσείου Καπνού επανέρχεται ο παλιός καπνεργάτης Μανώλης Μπαλής, (στοιβαδόρος στην ειδικότητα) για να τονίσει θα πρέπει να σταματήσει η απαξίωσή του και όσο ακόμη υπάρχουν στη ζωή, παλιοί καπνεργάτες που έζησαν από κοντά την καπνεργασία, αρρώστησαν από τη δουλειά και με τις εμπειρίες τόσο χρόνων, αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να τους δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουν, για να ενημερώνουν τους επισκέπτες του για την πραγματική ιστορία και να σταματήσει η παραπληροφόρηση που υπάρχει από δήθεν σχετικούς, αλλά στην πραγματικότητα βαθιά νυχτωμένους!!!

  «Στην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα θέλω να απευθυνθώ για να της πω κάποια πράγματα για την δουλειά μου, στο καπνομάγαζο και τα οποία αφορούν και την πόλη μου, την Καβάλα. Μετά από πολύ σκέψη, πριν από λίγο καιρό, πήρα την απόφαση να μιλήσω στο «Χ», μέσα από την καρδιά μου για την καπνεργασία. Αυτό που έμαθα από τον άνθρωπο που με είχε σαν θετό παιδί του, τον Σαμπετάϊ Τσιμίνο, είναι τόσο σημαντικά, που από τον φυσικό μου πατέρα δεν τα έμαθα. Είναι τόσα πολλά που δεν θα προλάβω να τα πω μέχρι να φύγω από τη ζωή, είμαι τώρα 60 χρονών και όσα θα πω είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» σημειώνει ο κ. Μπαλής, ανοίγονταν της συζήτηση για την δουλειά στα καπνομάγαζα, την εμπειρία της σκληρής δουλειάς, τον αγώνα για επιβίωση και το δήθεν μουσείο Καπνού.

  «Ο Τσιμίνο που έδωσε παραγγελία να μιλήσω, όταν που είπε: «Γιέ μου Μανώλη, για μένα θρησκεία δεν είναι κανένας παρά μόνο ο καπνός, εμένα με λένε Σαμπετάϊ Τσιμίνο – του πατέρα μου το όνομα – θρήσκευμα: Καπνός» τονίζει ο κ. Μπαλής, για να δείξε τη σχέση ενός εκ των τελευταίων καπνεμπόρων της Καβάλας με τον καπνό και συνεχίζει «εύχομαι αυτά να μπορέσεις να τα πεις εκεί που πρέπει και να έρθει μια μέρα που στο μουσείο Καπνού θα είναι μέσα άνθρωποι που γνωρίζουν από καπνό, που έχουν αρρωστήσει τα πνευμόνια τους από τη σκόνη και τα υγραντήρια, που έχουν πάθει ορθοπεδικά προβλήματα από το δεμάτια που σήκωναν – γύρω στα 50 κιλά το ένα – και να έχουν ιδρώσει»!!!

  Αυτός είναι ο λόγος, προσθέτει με την σειρά του ο κ. Μπαλής «που στεναχωριέμαι που βλέπω να είναι έξω από το μουσείο άνθρωποι, μεγάλοι σε ηλικία που δούλεψαν και πόνεσαν και να βρίσκονται μέσα άνθρωποι που μπήκαν μόνο ως επισκέπτες στα καπνομάγαζα – άσε που πάθαιναν αλλεργία από την σκόνη – και οι οποίοι έρχονταν να τους κάνω σεμινάριο τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο… άνθρωποι του γραφείου, ξεκούραστοι, μανεκέν, που δεν έχουν λερωθεί από τη δουλειά… την ξέρετε την παροιμία που λέει ότι «ο λύκος δεν γίνεται αρνί και το μουλάρι, ελάφι»; Έτσι είναι κάποια πράγματα, αν δεν τα ζήσεις δεν μπορείς να μιλάς για αυτά.

  Εύχομαι και η κ. Τσανάκα, από τα χέρια της οποίας – ως γιατρός – πέρασαν πάρα πολλοί καπνεργάτες να συμφωνήσει μαζί μου. Υπάρχουν ακόμη 5 – 6 παλιοί καπνεργάτες όπως ο Λεωνίδας Ιορδάνου γεννημένος το 1921 και ο Σταύρος Τσολακίδης γεννημένος το 1924 που δούλεψαν ως στοιβαδόροι – καπνεργάτες – («Από εμάς έμαθε σαλάμπασι ο Μανώλης» σημειώνει ο κ. Τσολακίδης)- και μπορούν να έρθουν να μιλήσουν για την δουλειά του στο μουσείο Καπνού. Αρκεί να τους το ζητήσει κάποιος.

  Εύχομαι η κ. δήμαρχος να τα διαβάσει αυτά τα λόγια και να βάλει ένα τέλος σε μια προβληματική κατάσταση που υπάρχει εδώ και 11 χρόνια που λειτουργεί το Μουσείο Καπνού. Αποφάσισα να μιλήσω γιατί θα έσκαγα, με πιάνουν όλοι αυτοί  που έχουν δουλέψει και ξέρουν από τον καπνό και μου λένε πόσο άσχημα νοιώθουν με το κατάντημα του μουσείου, βλέποντας άσχετους να σουλατσάρουν και να μιλάνε για πράγματα που δεν τα κατέχουν. Μιλάω γιατί ορισμένοι που το παίζουν μανεκέν και σουλατσάρουν δεξιά και αριστερά θέλουν να βάλουν και τα παιδιά τους για να αφήσουν διαδόχους, λες και έχουμε βασιλεία… αυτή η αρρώστια πότε θα φύγει από την Ελλάδα; ».

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Στις δύο πρώτες φωτογραφίες οι κ.κ. Ιορδάνου και Τσολακίδης

  Στις δύο πρώτες φωτογραφίες οι κ.κ. Ιορδάνου και Τσολακίδης

  ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

  ο κ. Μπαλής εν ώρα δουλειάς να κουβαλάει τα δεμάτια του καπνού.

  ο κ. Μπαλής εν ώρα δουλειάς να κουβαλάει τα δεμάτια του καπνού.


  -Το βελόνι που κληρονόμησε από τον δάσκαλο του ο κ. Μπαλής, που τον έμαθε να ράβει τα δεμάτια.

  – Το βελόνι που κληρονόμησε από τον δάσκαλο του ο κ. Μπαλής, που τον έμαθε να ράβει τα δεμάτια.


  Κλειδί του 1912 από την καπναποθήκη του Σαμπετάϊ Τσιμίνο.

  Κλειδί του 1912 από την καπναποθήκη του Σαμπετάϊ Τσιμίνο.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.