Χρονόμετρο

    Αμφίπολη: Τα ατοπήματα ενός σπηλαιολόγου!

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Ατοπήματα χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Λεφαντζής τα όσα υποστήριξε ο σπηλαιολόγος Βαγγέλη Καμπούρογλου στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο.

    Ο αρχιτέκτονας, σε συνομιλία που είχε με μέλη της «Ομάδα του Τύμβου Καστά» στο διαδίκτυο, όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του σπηλαιολόγου «ο Καστάς ήταν φυσικός και όχι τεχνητός» απάντησε.

    «Ο κύριος Καμπούρογλου θα έπρεπε να σιωπά  για το ότι έλεγε,ότι όλοι οι χωμάτινοι όγκοι είναι φυσικό έδαφος, αγνοώντας  τις εκτεταμένες επιχώσεις από 5 έως 14 μέτρων ύψος στον Καστά».

    Σχετικά με τα όσα διατύπωσε ο κύριος Καμπούρογλου στην ομιλία του στο συνέδριο,  «ο λόφος ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και «ανίκανο» να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους) τονίζει:

    «Δεν νομίζω ότι ως γεωλόγος μπορεί να αξιολογήσει το φορτίο που μπορεί να παραλάβει, ούτε την κατανομή των ωθήσεων και των εφελκυστικών τάσεων στην κορυφή».

    Ερωτηθής ως προς ένα άλλο ισχυρισμό του σπηλαιολόγου , «ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι μεταγενέστερος», εξήγησε στους συνομιλητές του:

    «Ο κύριος  Καμπούρογλου δεν μπορεί να υπολογίσει γεωστατικές ωθήσεις για αυτό καλύτερα θα έπρεπε να σιωπά. Ο κιβωτιόσχημος δεν  κατασκευάστηκε μετά το Ταφικό Μνημείο, αλλά πριν, αλλιώς αυτό θα είχε καταρρεύσει αν τον έφτιαχναν μετά».

    Ο Μιχάλης Λεφαντζής αναφέρθηκε επίσης σε όσα ήδη ισχυρίζονταν  ο κύριος Καμπούρογλου στην ομάδα της ανασκαφής το 2014, ότι «στον τελευταίο θάλαμο δεν υπάρχει τίποτε απολύτως κάτω από το δάπεδο», ισχυρισμός γνωστός και στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των μίτινγκ.

    «επέμενε με επίφαση για την “πόρτα” στον τελευταίο θάλαμο που αποδεδείχθηκε άνοιγμα από πεσμένο ορθοστάτη και πίστευε ότι δεν υπάρχει τίποτα κάτω από το δάπεδο του τελευταίου θαλάμου….κι αυτό για αρκετό διάστημα».

    Τέλος στη συζήτηση με τα  μέλη της Ομάδας του Τύμβου Καστά είπε:

    «Δεν γνωρίζω από σπηλαιολογία…όπως δεν γνωρίζει την αρχαία οικοδομική ο κύριος Καμπούρογλου . Δεν ήταν ανάγκη να πει όμως πως σε επιχώμενο οικοδόμημα βλέπει «συνθήκες σπηλαίου». Για αυτό με το τσουνάμι… η ότι «η άμμος μπήκε από τους αρμούς»…τι να πούμε πια!  Η κατάχωση είναι σαφής από τι στάθμες  στις οποίες βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν μόλις καθαιρεθεί».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.