Χρονόμετρο

  Πολίτες ζητούν την εγκατάσταση καμερών – ραντάρ σε κεντρικούς δρόμους της Καβάλας

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

   

   

  – Η ομάδα «Παγίδες Πεζών» θα αποστείλει επιστολή στην Τροχαία Καβάλας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, που θα κάνουν ασφαλέστερη την κίνηση πεζών και οδηγών – Αναφορές και στην περίπτωση του Παληού

   

   

   

  Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτων Τάσος Μαρκουίζος, κατά κόσμον Ιαβέρης, είχε αναφέρει στη Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, ότι καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους συντελείται μια «γενοκτονία».

   

  Τόνισε, μάλιστα, ότι τον μέσα στο 2015 είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα (σ.σ. κάθε ημέρα από πέντε νεκρούς, πέντε τετραπληγικούς, 10 παραπληγικούς, 60 τραυματίες, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχεται το κόστος από υλικές ζημιές).

   

  Μάλιστα, ο κ. Μαρκουίζος χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή «σαν να πέφτει κάθε μέρα σε μια κατοικημένη περιοχή, ένα μικρό αεροσκάφος της αεροπλοΐας με 20 επιβάτες» και συμπλήρωσε ότι τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κάτω από 45 χλμ την ώρα. Υπογράμμισε δε ότι τα περισσότερα θύματα που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, είναι κάτω των 30 ετών, ενώ αιτία όλων αυτών είναι η τραγική κατάσταση των δρόμων, αλλά και επειδή υπάρχουν επικίνδυνοι οδηγοί που σε συνδυασμό με την άγνοια και την αδιαφορία οδηγούν σε ένα εγκληματικό αποτέλεσμα, εξήγησε ο Ιαβέρης.

   

   

  Η επιστολή της ομάδας «Παγίδες Πεζών» στην Τροχαία Καβάλας

   

  Θα πει κάποιος τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Καβάλα; Μα φυσικά, πολύ μεγάλη, αφού καθημερινά είναι τα περιστατικά μέσα στην πόλη. Προσφάτως, σημειώθηκε ένα θανατηφόρο τροχαίο στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας. Τα μέλη της ομάδας «Παγίδες Πεζών στην Καβάλα», αρκετά δραστήρια και με ευαισθησία σε θέματα κυκλοφορίας εντός της πόλης, αποφάσισε εκ νέου να ενεργοποιηθεί.

   

  Αυτή τη φορά, με μορφή επιστολής προς τον Διοικητή Τροχαίας Καβάλας, Αστυνόμο Α’, Τσομπάνογλου Βασίλειο και με κοινοποίηση στον αντιπεριφερειάρχη και τη δήμαρχο Καβάλας θίγει ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα για την ασφάλεια των πεζών (και όχι μόνο) στους δρόμους της πόλης μας. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

   

  «Αντιλαμβανόμαστε ότι η υπηρεσία σας (σ.σ. Τροχαία) δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται σε κάθε δρόμο της πόλης και ότι δεν είναι δυνατή η επαρκής αστυνόμευση όλων των κεντρικών αξόνων, αλλά και του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού.

  Κάθε μέρα, όμως, θρηνούμε για τραυματίες, νεκρούς και ορφανά. Η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, αντιθέτως επιδεινώνεται! Θεωρούμε ότι έχει παρέλθει η ώρα των διαπιστώσεων και έχει έρθει η ώρα των μέτρων.

  Για παράδειγμα, το καλοκαίρι η κίνηση στο Παληό αυξάνεται, ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι πεζοί που διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο του προαστίου αυτού. Ο συνδυασμός των δυο αυτών καταστάσεων μαζί με την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης εκεί αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα ατυχημάτων. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην οδό Τενέδου, στη Ραψάνη, στο Περιγιάλι και αλλού.

  Ένα από τα μέτρα που θεωρούμε εφικτό και αποτελεσματικό είναι η τοποθέτηση καμερών-ραντάρ ταχύτητας που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και θα “συλλαμβάνουν” κάθε έναν που υπερβαίνει το όριο ταχύτητας, θέτοντας την ζωή του και την ζωή των συμπολιτών του σε κίνδυνο. Μιλάμε για κάμερες που θα συντηρούνται συστηματικά και θα λειτουργούν όλο τον χρόνο.

  Προφανώς θα έχετε υπόψη σας κι άλλα αποτελεσματικά μέτρα και θα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ποια είναι τα καταλληλότερα σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου. Θα χαρούμε πολύ να τα δούμε να εφαρμόζονται.

  Πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να κυκλοφορούμε με τον φόβο του προστίμου παρά με τον φόβο του θανάτου στους δρόμους της πόλης μας.

  Επίσης χρήσιμο θα ήταν να αξιοποιηθούν άνθρωποι που έχουν και τις γνώσεις και το επικοινωνιακό χάρισμα στα θέματα οδικής ασφάλειας όπως για παράδειγμα ο κύριος Ιαβέρης. Θα ήταν χρήσιμο να φιλοξενηθεί από έναν θεσμικό φορέα στην  περιοχή μας για κάποιες ημέρες ώστε να έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με τα θέματα της αρμοδιότητας του, να επικοινωνήσει με τους δημότες μέσω των τοπικών ΜΜΕ και να τους ευαισθητοποιήσει πάνω στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στους δρόμους».

   

   

  Οι υψηλές ταχύτητες και η περίπτωση του Παληού

   

  Μιλώντας στο «Χ» ο γιατρός της πόλης μας και διαχειριστής της συγκεκριμένης σελίδας στο facebook, Μιχάλης Σωτηρόπουλος, τόνισε ότι «κατά την άποψή μου, αλλά και πολλών μελών της ομάδας αυτής, θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες σε αρκετά σημεία της πόλης, που θα φωτογραφίζουν όσους τρέχουν πάνω από τα προβλεπόμενα όρια και να τους αποστέλλονται οι σχετικές κλήσεις. Παλιότερα, είχα δεχθεί ένα τέτοιο πρόστιμο και μετά συμμορφώθηκα. Η επιστολή μας έχει ανησυχητικό κι όχι καταγγελτικό ύφος. Είναι κρίμα να χάνονται νέοι άνθρωποι στην άσφαλτο».

   

  Ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι μεγάλα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και στην περιοχή του Παληού με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται: «Φτάσαμε στην τουριστική περίοδο και πραγματικά η κατάσταση θα δυσκολέψει στο Παληό. Αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και ίσως θα έπρεπε και εκεί να γίνει χρήση καμερών, με σηματοδοτήσεις, αλλά και όσοι θα δέχονται αυτά τα πρόστιμα, να μη διαγράφονται μετά από ενστάσεις, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση. Δεν μπορεί η Τροχαία να ελέγξει όλα τα περιστατικά».

   

  Μέσα από τις συζητήσεις της ομάδας, προέκυψε η πρόταση να ζητηθεί από τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ώστε να προσκληθεί στην Καβάλα ο Τάσος Μαρκουίζος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, σχετικών με την οδική ασφάλεια, τόσο μέσα από ημερίδες όσο και σε ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία της πόλης.

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.