Χρονόμετρο

  ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΥΣΗ ΚΑΛΑΜΙΩΝ: Βαδίζουν στην περυσινή πεπατημένη

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σύσκεψη χθες στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την καταπολέμηση του φαινομένου καύσης των καλαμιών στα Τενάγη Φιλίππων

   

  Την οργάνωση του συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος καύσης των καλαμιών στον κάμπο των Τεναγών των Φιλίππων έθεσε ως κυρίαρχο θέμα χθες το πρωί στα γραφεία του παραρτήματος ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στην Καβάλα η δεύτερη οργανωτική σύσκεψη των τοπικών φορέων.

  Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-Α.Μ., Ζαφείρης Μυστακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο αντιδήμαρχος Καβάλας, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, Θόδωρος Παπαδόπουλος, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και υπηρεσιακοί παράγοντες, ωστόσο απουσίαζαν εκπρόσωποι φορέων από τους όμορους νομούς της Δράμας και των Σερρών.

  Η συγκομιδή των προϊόντων στα Τενάγη Φιλίππων είναι σε εξέλιξη και ήδη το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-Α.Μ., σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, με τη δεύτερη -φετινή- σύσκεψη να βάλει πρωταρχικό στόχο την επανάληψη της περυσινής πετυχημένης δράσης του, που κατάφερε να βάλει αναχώματα στην λανθασμένη και επιζήμια τακτική καύσης των καλαμιών.

  Ο Ζ. Μυστακίδης ανέφερε πως «μια προσπάθεια που ξεκίνησε εντατικά από πέρυσι, είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Σημαντική ήταν η συνδρομή των κατά τόπους υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, των τριών όμορων δήμων, του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. υπό τον συντονιστικό ρόλο, που κατείχε το παράρτημά μας. Πέρυσι, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Λίγοι ήταν οι παραγωγοί που έκαψαν υπολείμματα από την καλαμποκαλλιέργεια, ωστόσο καταγράφηκαν και ακολουθήθηκε η διαδικασία που συμφωνήσαμε όλοι οι φορείς για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο εισόδημά τους από τις επιδοτήσεις, όπως επίσης μπήκαν και σε καθεστώς τριετούς “καραντίνας” παρακολούθησης από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Έχουμε την ελπίδα ότι με την περυσινή τεχνογνωσία και εμπειρία μας θα έχουμε ανάλογα ή ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

  Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς κάηκαν περίπου 500 στρέμματα, με τους υπαίτιους παραγωγούς να χάνουν τις επιδοτήσεις τους ή μέρος αυτών.

  «Πυριτιδαποθήκη στην πόρτα μας η διέλευση του Τ.Α.Ρ.»

   

  Ο Ζ. Μυστακίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φλέγον θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Τ.Α.Ρ. από τα Τενάγη Φιλίππων, αναφέροντας ότι το έργο αυτό μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έξω από την πόρτα μας.

  «Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του Τ.Α.Ρ. εμμένει στη θέση της ότι ο αγωγός πρέπει να περάσει μέσα από τα Τενάγη. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μοιάζει με μια πυριτιδαποθήκη έξω από την πόρτα μας. Υπάρχει το φαινόμενο της ακούσιας και εκούσιας ανάφλεξης των εδαφών, χάρη στην παρουσία της τύρφης στα εδάφη, που μπορεί να καίει για μήνες υπόγεια και πολλά μέτρα από τα σημεία έναρξης της φωτιάς. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος», ανέφερε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

  Τα χαρακτηριστικά των Τεναγών

  Τα Τενάγη των Φιλίππων αποτελούν έκταση 100.000 στρεμμάτων περίπου. Πρόκειται για μια πεδινή καλλιεργούμενη έκταση που αποτελεί τεράστιο φυσικό κεφάλαιο της περιοχής. Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος τυρφώνας των Βαλκανίων και ο πέμπτος μεγαλύτερος στον πλανήτη, με βάθος που ξεπερνά τα 190 μέτρα.

  Η τύρφη των Φιλίππων είναι ελαφρώς αλκαλική, χαρακτηριστικό επιθυμητό για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

  Κάθε χρόνο όμως παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό το δυσάρεστο φαινόμενο της καύσης των καλαμιών μετά από την συγκομιδή της γεωργικής παραγωγής.

  Η λανθασμένη αυτή πρακτική εγκυμονεί πληθώρα κινδύνων για την υγεία των κατοίκων, το γεωργικό εισόδημα και το περιβάλλον, αφού η οργανική ουσία που υπάρχει στο έδαφος συνεχίζει να καίγεται επί μέρες μετά την καύση των καλαμιών. Οι επιπτώσεις από τις καύσεις των καλαμιών αφορούν την μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους, την καταστροφή της ωφέλιμης χλωρίδας και πανίδας και της οργανικής ουσίας.

  Τα προϊόντα καύσης προκαλούν ρύπανση και φωτοχημικό νέφος, τα οποία ευθύνονται για την επιδείνωση των καρδιολογικών και αναπνευστικών παθήσεων ακόμη και για καρκίνο.

  Ιδιαίτερα πλήττονται οι ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και οι χρόνια πάσχοντες. Μέχρι οι βροχές να σβήσουν την φωτιά, η οποία σιγοκαίει την οργανική ουσία, ο κάμπος των Φιλίππων γίνεται μια βιομηχανική ζώνη. Λόγω της συνεχούς καύσης έχει διαπιστωθεί σε μεγάλο βαθμό η καθίζηση του εδάφους έως και τέσσερα μέτρα με αποτέλεσμα την δημιουργία πλημμυρών.

  Τα υπολείμματα των καλλιεργειών με την σωστή διαχείριση μπορούν να προσφέρουν προστασία στο χωράφι από την διάβρωση και ανακύκλωση λιπασμάτων. Σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω πρακτικές:

  -Άμεση ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των καλαμιών στο έδαφος μετά την συγκομιδή

  -Βόσκηση της καλαμιάς και ενσωμάτωση στο έδαφος των υπολειμμάτων μετά την βόσκηση

  Οι παραβάτες θα υποστούν κυρώσεις επί του ύψους των επιδοτήσεων του Ο.Σ.Δ.Ε. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η καύση καλαμιών επιβάλλονται μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων που θα λάμβανε ο γεωργός από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

  Επιπρόσθετα θα κινηθεί και η προβλεπόμενη νομική διαδικασία εκ μέρους της αρμόδιας πυροσβεστικής υπηρεσίας, δηλαδή αυτόφωρο, μήνυση, τακτική δικάσιμος, πρόστιμο, ποινές φυλάκιση.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.